Nederlandse ondernemers kunnen vermoedelijk geen aanspraak maken op geld uit het EU-coronafonds, omdat de Nederlandse regering weigert te hervormen. Bedrijven uit landen als Italië en Frankrijk kunnen zeer waarschijnlijk wel een beroep doen op de coronasteun. Hun regeringen hebben namelijk wel hervormingsplannen ingediend bij de Europese Commissie. De NOS meldt :
"Het gevolg is dat verschillende sectoren subsidie aan hun neus voorbij zien gaan, terwijl branchegenoten in andere landen wel geld krijgen. De auto-industrie heeft al aan de bel getrokken en ook de scheepsbouwers zijn boos. Want in Italië mag de maritieme industrie voor zes miljard euro moderne schepen gaan bouwen, terwijl de Nederlandse bouwers het dus voorlopig zonder toelage moeten doen."
Dat Nederland voorlopig naast de coronasteun grijpt, is op zijn minst ironisch. Het was uitgerekend de Nederlandse regering die er tijdens de onderhandelingen over het Europese coronafonds eindeloos op aandrong dat EU-lidstaten hun economieën moesten hervormen in ruil voor de noodsteun. Nu die eis ook voor Nederland geldt, blijken de regeringspartijen hervormingen vooral een goed idee te vinden voor andere landen.
De Europese Commissie vindt onder meer dat Nederland meer moet doen om de particuliere schulden terug te dringen. In geen enkel ander land in de eurozone zijn die zo hoog als hier. Dat is een gevolg van de miljardensubsidies voor het eigenwoningbezit, ook wel bekend als de hypotheekrenteaftrek. De VVD voelt er echter niets voor om in het zicht van de verkiezingen versnelde afbouw van de hypotheekrenteaftrek aan te kondigen.
Nederland weigert ook te voldoen aan de Europese wens om grote bedrijven rechtvaardiger te belasten. In plaats daarvan kwam de regering tijdens Prinsjesdag met een nieuw belastingdouceurtje voor het bedrijfsleven op de proppen: de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK). Deze belastingmaatregel die volgens de Raad van State en het Centraal Planbureau niets oplevert , zorgt dat bedrijven jaarlijks 2 miljard euro minder hoeven af te dragen aan de fiscus.
Daarnaast wil de Europese Commissie dat er in Nederland meer mensen in de zorg gaan werken. Moties om de salarissen in de zorg te verhogen kunnen echter rekenen op een ‘njet’ van de regeringspartijen.
Ten slotte pleit de Europese Commissie voor betere bescherming van zelfstandigen. Nederland had vorig jaar meer dan een miljoen zzp’ers. Een deel van hen is noodgedwongen zelfstandige, omdat werkgevers in hun sector zo min mogelijk mensen in vaste dienst willen hebben.
Tja... een club bureaucraten die zelf nog nooit een kloppende jaarrekening heeft kunnen opleveren zal één van de landen die er het beste voorstaat (vandaar ook dat we miljarden mogen overmaken naar landen die de boel flessen) wel even de les lezen over "hervormingen" (afbraken).
De HRA bijvoorbeeld is één van de weinige maatregelen die de net iets beter verdiende burger ondersteunen, degenen die dus het geld opbrengen voor de rest. De zorgsalarissen zijn de laatste jaren enorm gestegen, laten we eerst afwachten wat dat met zich mee gaat brengen.
Maar het is natuurlijk veel makkelijker om Nederland aan te beknotten dan Italië of Frankrijk. Dat laatste land doet gewoon waar het zelf zin in heeft en krijgt nog gelijk ook van de EC.
"De HRA bijvoorbeeld is één van de weinige maatregelen die de net iets beter verdiende burger ondersteunen..."
Dan heb jij niet goed opgelet hoe de HRA precies in elkaar steekt. Het is dus raadzaam je er eens in te verdiepen hoe e.e.a. in elkaar steekt. 80% van die HRA wordt opgestreken door de top 20%.
Twee keer gechanteerd! Eerst moeten we, omdat we hervormd hebben, betalen voor landen die dat niet gedaan hebben. En nu worden we nogmaals gedwongen tot een aanslag op begroting en belastingdruk, omdat we anders geen aanspraak kunnen maken op fondsen die we zelf gedwongen gevuld hebben.
Ook weer bijzonder dat men er ter linker zijde zo van lijkt te genieten. Die weg-met-ons mentaliteit is een van de linkse bijwerkingen van ultieme welvaard, maar wanneer bedrijven en werkgelegenheid vertrokken zijn, en de schulden van de overheid door belastingen aan de burger opgebracht moeten worden, zal men wel anders piepen. Misschien komt Pikety dan nog een duid in het zakje doen, toch boekjes genoeg verkocht....
De schulden van de overheid worden nu al door een te groot deel opgebracht door de burger en te weinig door het bedrijfsleven, terwijl de resultaten van de economische groei als sinds 40 jaar vooral ten goede komen aan de hogere inkomens en te weinig aan de lagere inkomens, zoals Pikety liet zien.
Het is niet meer dan terecht dat Wopke en consorten een koekje van eigen deeg krijgen en het eerste dat van tafel moet is die BIK, want waarom zou de burger die 2 miljard extra moeten opbrengen. De zorg is belangrijker.
@The Apple: De zorg krijgt 100 miljard. Per jaar. Dat lijkt me meer dan genoeg. Als een bepaalde zorgvorm (bijv. corona-zorg) meer geld nodig heeft wordt het hoog tijd omdat ergens anders uit de zorg vandaan te halen.
"Ook weer bijzonder dat men er ter linker zijde zo van lijkt te genieten. Die weg-met-ons mentaliteit is een van de linkse bijwerkingen van ultieme welvaard, "
Wat een faliekante verblinde onzin.
Het weg met ons, het in de uitverkoop gooien van Onze sociale voorzieningen en Onze normen en waarden was, is en wordt geïnitieerd door de rechtse landverraders.
De slopers van de welvaart voor een ieder, de graaimentaliteit, de roofzucht tbv het Grootkapitaal en banken is voor en door rechts.
Nu de rente op een hypotheeklening al bijna 0 is, zou je toch denken dat het het moment is om de aftrek voor alle nieuwe hypotheekleningen onmiddellijk af te schaffen.
Bestaande gevallen worden ontzien, nieuwe gevallen hebben er nauwelijks hinder van.
Maar ja, het zijn altijd nogal trage leerlingen geweest bij de VVD; het zal dus nog wel even duren voordat het kwartje bij dat clubje valt.
De rente is alleen niet 0... Als je als starter 100% moet lenen, 10 jaar vast is het toch 1.8% bij de Rabobank. Dus met de huidige huizenprijzen gaat het toch om duizenden euro's (netto) per jaar voor een koper.
Afschaffen moet je gewoon geleidelijk doen... en dat gebeurt al. In 2023 is het alleen nog maar aftrekbaar tegen het tarief van de laagste schijf. Daarna kun je weer verder kijken.
Als nu de HRA helemaal afgeschaft wordt kan bijna niemand meer een huis kopen.
Drie keer raden wat er zou gebeuren als niemand meer een huis zou kunnen kopen.
Meer leencapaciteit is niet in het belang van de huizenkoper maar van de verkopende partij.
De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren op belachelijke wijze gestegen. Een snellere afschaffing had dat in ieder geval behoorlijk beperkt.
@Bastet dan zat vanaf nu de huizenmarkt op slot. Want niemand verhuist nog naar een huis met een hypotheek met slechtere voorwaarden.
Gewoon geleidelijk afbouwen... en dan tevens het eigenwoningforfait, de OZB (en de huursubsidie) afbouwen... zodat we een huizenmarkt hebben zonder te veel invloed van de overheid..
Leuk bedacht, maar veel mensen hebben een langlopende rente van tussen de 3 en de vijf procent. En ook nieuwe gevallen betalen nog rond de 1.5%, op een hypotheekbedrag van 400.000 euro is dat 6000 euro per jaar.
@White Knight Maar wat begrijp je dan niet aan:
"...dat het het moment is om de aftrek voor alle nieuwe hypotheekleningen onmiddellijk af te schaffen. Bestaande gevallen worden ontzien, nieuwe gevallen hebben er nauwelijks hinder van."?
Aan de rechten van bestaande gevallen moet je inderdaad niet te veel gaan rommelen.
Ooit wel eens bedacht dat 'hervormen' betekende, vwb de steun, dat die landen zichzelf eens moesten leren bedruipen, ipv constant de hand te moeten ophouden, of gesteund moeten worden door de ECB met het opkopen van 'vervuild' papier? Daar ging t primair om...
Dat de EU met een 'politieke' boodschap komt over de hypotheek schulden, terwijl het niet NL is die de hand ophoudt naar anderen, is dus een grote grap.
@ Karingin
Wat heeft dat met de hypotheekrenteaftrek te maken?
Wat hier gebeurt, is dat de E.U. ingrijpt op nationaal beleid dat niets te maken heeft met coronasteun. Naast deze ook ten aanzien van duurzaamheid.
Rutte moet wel nog steeds verweten worden dat hij hiermee ingestemd heeft.