Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Waarom een hoofddoek bij het politieuniform een goed idee is

  •  
20-05-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
981 keer bekeken
  •  
16087612387_def7eec9e4_k

© cc-foto: Roel Wijnants

De reden van het verbod is dat de politie-eenheid neutraal moet zijn. En er is heel veel mis met deze reden als je voor diversiteit staat
Commissaris Pieter-Jaap Aalbersberg van de Amsterdamse politie liet weten dat hij overwoog om in Amsterdam hoofddoeken bij het politieuniform toe te laten. Hij wil graag meer etnische diversiteit binnen de politie in Amsterdam en dit lijkt hem een manier om die doelstelling te kunnen realiseren. Ondanks dat er veel kritiek op kwam, vind ik het een goed idee. Maar voordat ik vertel waarom het een goed idee is, wil ik iets helder krijgen.
Niet alleen hoofddoeken Deze discussie gaat niet alleen over wel of geen hoofddoeken toelaten. De media heeft het op deze manier opgepakt, omdat het nou eenmaal interessant is. Het levert veel kliks op, het wakkert een discussie aan waardoor er meer artikelen volgen die meer kliks opleveren en moslims zijn nou eenmaal een hot item. Echter is het zo dat het gaat om hoofddoeken, kruizen en keppeltjes. Alle religieuze uitingen zijn dus verboden en de vraag is nu of die wet niet aangepast moet worden en religieuze uitingen, van alle religies, toegelaten moeten worden of niet.
De reden van het verbod dat tot nu toe van kracht was/is, is dat de politie-eenheid neutraal moet zijn. Dit is ook een veel gebruikte reden door tegenstanders. En er is heel veel mis met deze reden als je voor diversiteit staat.
Neutraal bestaat niet Met neutraal wordt in deze context bedoeld dat iets onpartijdig moet zijn. Echter is niemand onpartijdig en neutraal. Het is utopisch. Bij elke organisatie werken mensen en geen mens is neutraal. Het verbieden van geloofsuitingen, verandert de diepe overtuiging van iemand in iets niet. Niemand kan neutraal zijn, ook niet wanneer ze gedwongen neutraal moeten zijn. Dan is de vraag, kan een organisatie nooit neuraal zijn? Jawel, dat kan wel.
Zo wordt een organisatie neutraal De politie is een organisatie die er voor iedereen wil zijn. De politie wil graag in contact staan met de samenleving en iedereen dienen. Maar iedereen in de samenleving is anders. De één is christen, de ander moslim of jood. De één is vrouw en de ander is man. De één is rechts, de ander is links. Er zijn verschillende groepsvormen in de samenleving. Waarom zou de samenleving zich niet moeten kunnen herkennen in de organisatie?
Als je diversiteit wil, dan zou je diverse onderdelen uit de samenleving moeten integreren in je organisatie om een goed functionerende organisatie te krijgen. Als je organisatie overeenkomt met de samenleving, dan ben je neutraal. Als je organisatie afwijkt van de samenleving, dan ben je niet neutraal. Neutraliteit bereik je niet door je af te schermen van de werkelijke samenleving, maar door de werkelijke samenleving te omarmen. Dus als je neutraal wil zijn, vertegenwoordig dan iedereen uit de samenleving in je organisatie en wees herkenbaar voor iedereen, in plaats van herkenbaar voor niemand te willen zijn. Als iedereen evengoed vertegenwoordigd is in je organisatie, dan pas ben je écht neutraal.
Daarom is het een goed idee om kruizen, keppeltjes en óók hoofddoeken toe te laten bij het politieuniform.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor