Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wat kunnen we leren van de Amerikaanse identeitscrisis?

  •  
06-08-2021
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
135 keer bekeken
  •  
50571650768_8121662869_k

© cc-foto: Geoff Livingston

In Nederland vind je dezelfde beelden als in de VS. Weliswaar met lokale accenten en met minder extreme gevolgen, maar niettemin herkenbaar.
In zijn nieuwe boek Last Best Hope: America in Crisis and Renewal (2021) stelt de Amerikaanse journalist George Packer zijn diagnose over de Amerikaanse samenleving. Vier jaar Trump en een ongecontroleerde coronacrisis hebben de sociale en politieke tekortkomingen van de Verenigde Staten pijnlijk blootgelegd. De kwesties die aan het licht zijn gekomen ― de polarisatie, de ongelijkheid, de rancune tussen stad en land, de verwaarlozing van essentiële overheidsdiensten, de dysfunctionele politiek, het wantrouwen tegen experts en wetenschappers ― zijn in de Trumpjaren voor iedereen duidelijk geworden, maar ze zijn al decennia in de maak.
Packer beschrijft deze problemen aan de hand van vier problematische visies op Amerika die ieder op hun manier aan de huidige crisis hebben bijgedragen. Hoewel Packer deze visies beschrijft als typische producten van de recente Amerikaanse geschiedenis, lijken ze ook een algemener gelding te hebben en houden ze ook aan de andere kant van de oceaan Nederland een spiegel voor.
Het eerste en meest invloedrijke beeld is dat van Free America. Dat is het libertaire ideaal van Amerika als land van de onbegrensde vrijheid. Dit oer-Amerikaanse ideaal heeft vier decennia geleden opnieuw wind in de zeilen gekregen met het presidentschap van Ronald Reagan en heeft sindsdien het Amerikaanse politieke debat verregaand gevormd. Het is het Amerika van deregulering, privatisering, en een overheid die zo moet worden afgeknepen dat je haar, in de woorden van anti-belasting activist Grover Norquist, naar de badkamer kan sleuren en in de badkuip kan verdrinken.
Een dergelijke schrale en ontmoedigde overheid bleek echter niet goed toegerust om een pandemie het hoofd te bieden. Bovendien bleek het reëel bestaande Free America waar vier decennia vrije-markt dogmatiek in heeft geresulteerd, schril af te steken tegen het opgewekte ideaal dat Reagan ooit overbracht. Veel Amerikanen zijn geen zelfredzame burgers geworden die als levenslustige vrijbuiters hun geluk beproeven in het uitgestrekte Amerika, maar verbitterde verliezers, blootgesteld aan de gure wind van de globalisering en de informatisering van de economie.
Het tweede beeld dat Packer beschrijft, is dat van Smart America. De mythe van Free America is dat met inzet, durf en hard werk iedereen zich van een dubbeltje kan opwerken tot een kwartje. Smart America erkent dat dit niet langer opgaat. De sociaal-economische ongelijkheid is verhard en werpt hoge obstakels op tegen sociale mobiliteit. Smart America belooft echter dat iedereen die slim is, iedereen die zich herschoolt en zich aanpast aan de omstandigheden van de 21 ste eeuw de kansen kan grijpen die de nieuwe tijd biedt. Het is verbonden met het presidentschap van Bill Clinton, de opkomst van Sillicon Valley en de transformatie naar een kenniseconomie.
Smart America is het Amerika van de tweede carrières, van de disruptors, de innovatie, en de start-up. Smart America gelooft niet in de oude economie met zijn gevestigde belangen en versteende ongelijkheid en stelt daarvoor in de plaats het ideaal van de meritocratie, de heerschappij van het talent van de nerd en professional die met slimme oplossingen de economie openbreken en transformeren. Na een onstuimige beginperiode van “move fast and break things” blijken deze disruptors ondertussen ook prima in staat de ophaalbrug achter zich op te trekken, nieuwe uitdagers met de monopoliemacht uit de markt te drukken, en hun kinderen vervolgens een steuntje in de rug te geven in de meritocratische rat-race. Ook meritocratie loopt uiteindelijk uit op tweedeling.
Het derde beeld dat Packer schetst is dat van Real America. De burgers die traditioneel werden gezien als de ruggengraat van de Amerikaanse samenleving ― de middenlasse van geschoolde arbeiders, kleine zelfstandigen, boeren en administratief middenkader ― staan in het geglobaliseerde en geautomatiseerde Amerika onder druk en verlangen terug naar Real America , het nostalgische “echte Amerika” van hun jeugd. Ze voelen zich zowel bedreigd van bovenaf, door elites die van hen zijn losgezongen en die hun rol en positie constant inkrimpen en onzekerder maken, en van beneden door migranten en minderheden die hun rechten opeisen en hun directe rivalen zijn geworden op de arbeidsmarkt. Ze zijn trots op het traditionele, blanke en christelijke Amerika van weleer en voelen zich verraden door de kosmopolitische elites die de multinationals en big-tech bedrijven runnen in de Amerikaanse metropolen aan de Oost- en Westkust. Dit echte Amerika bestaat goeddeels uit mensen die de Amerikaanse samenleving draaiende hielden gedurende de lockdowns. Veel kozen voor Trump en zijn na zijn verkiezingsnederlaag nog steeds verongelijkt en boos.
Tot slot beschrijft Packer het beeld van Just America van een grote groep jonge, vaak hoogopgeleide mensen die teleurgesteld zijn in de beloftes van Free America en Smart America en die zich van de weeromstuit verenigd hebben rond het ideaal van “rechtvaardig Amerika”. Denk hierbij aan recente morele bewegingen als Occupy Wall Street, Black Lives Matter, LHBTIQ+ gelijkheid, herstelbetalingen voor slavernij, en het boycotten, of cancelen, van mensen die als kwetsend worden ervaren.
De twintigers en dertigers die warmlopen voor Just America hebben de pech van een late geboorte. Ze zijn overgeschoold, hun studieschuld is hoger dan ooit, maar de deuren van maatschappelijk succes staan voor hen nog maar op een smalle kier. Ze hebben onzeker werk in de gig economy, kunnen alleen van een eigen huis dromen, en hun toekomst belooft een ecologisch rampgebied te worden. Just America functioneert voor hen als een puristisch en steeds verschuivend ideaal van rechtvaardigheid waarmee gevestigde belangen de maat genomen kunnen worden. Steeds verfijndere taalvoorschriften en steeds hogere morele standaarden maken iedereen onzeker en stellen iedereen met een maatschappelijke positie bloot aan het schervengericht van de woke brigade.
Packer stelt dat geen van de vier ideaalbeelden voor Amerika een oplossing biedt. Free en Smart America zijn sociaal, politiek en moreel failliet. Real en Just America zoeken vooral oplossingen in een nostalgisch verleden, of in een impotent symbolisch navelstaren. Volgens Packer moet de oplossing van de problemen van de VS vooral gezocht worden in het verkleinen van de alsmaar groeiende ongelijkheid. Dat wordt natuurlijk vaker gezegd. Politicologen wisten altijd al vrij zeker dat een grote middenklasse die een behoorlijke mate van sociaal-economische zekerheid geniet een essentieel fundament is voor democratie.
Het getuigde dan ook van een aan zelfdestructie grenzende roekeloosheid dat overal in de Westerse wereld, met de VS voorop, die middenklasse de afgelopen decennia is geslachtofferd op het altaar van de globalisering en de automatisering. Dat president Joe Biden met een “Green New Deal” de Amerikaanse middenklasse wil herbouwen en het verdere verval van de Amerikaanse democratie wil tegengaan is een aanwijzing dat hij in ieder geval vermoedt waar het in de VS aan scheelt. Of hij het tij nog kan keren is een open vraag.
In Nederland vind je dezelfde beelden als in de VS. Weliswaar met lokale accenten en met minder extreme gevolgen, maar niettemin herkenbaar. Ook in Nederland heeft het neo-liberale beeld van Free America sinds de jaren tachtig schoolgemaakt. Het is nog altijd de default positie bij velen in het CDA, D66 en de VVD. Ook hier zijn de mantra’s van de meritocratie en de zegeningen van de kenniseconomie gepropageerd. Alle grote middenpartijen en voormalige grote middenpartijen hebben dat evangelie in een of andere vorm verkondigd. Ook hier is er een hang naar het “echte” Nederland van weleer dat verdedigd moet worden tegen de elites van het partijkartel, de grachtengordel, of Brussel, maar ook tegen onassimileerbare vreemdelingen en de “achterlijke cultuur” van de islam. En sinds kort is er ook in Nederland het moreel purisme van Just America , een revolutie die hier eveneens haar eigen kinderen begint te verslinden, zoals Quinsy Gario onlangs heeft ondervonden.
Wat wij hier vooralsnog niet hebben is een begin van een uitweg. Nederland lijkt voorlopig te kiezen voor meer van hetzelfde, voor het ancien régime. Rutte 4, als het er ooit van komt, zal veilig binnen de kaders van Packers vier ideaalbeelden blijven.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (11)

DaanOuwens
DaanOuwens
17 aug. 2021 - 14:18
Mooi stukje. Wat de schrijver laat zien is dat de verwachtingen van de samenleving voor grote groepen verschillend zijn. Wat hij nalaat is vast te stellen dat de belangen van die verschillende groepen ook vaak tegengesteld zijn. Wat ik mij ook afvraag is waar de ideaal beelden van bijvoorbeeld de Spaanstalige immigranten zijn in dit verhaal. Of de zwarte Amerikanen. Die passen niet goed in deze 4-deling. En er zijn meer groepen te bedenken. Er is in de VS zelfs nog een groep socialisten rond Sanders te vinden. Dus er is een ruime voorraad ideaal beelden. Daarmee vraag ik mij af of Nederland nog achter de VS aanloopt. Misschien lopen de VS wel achter Nederland aan. Wij hebben al 18 partijen met allemaal een eigen ideaalbeeld in het parlement. Zij hebben er maar 2. Anderzijds heb ik altijd gedacht en ook opgeschreven dat de VS uit elkaar gaan vallen op termijn. Ik dacht vooral aan liberale VS burgers die niet meer met Trump verder wilden. Maar ik las nu ook dat er republikeinse kiesdistricten zijn die uit een overwegend democratische staat willen en zich willen aansluiten bij een republikeinse staat. En die beweging begrijp ik. Daarom geloof ik niet zo in dit artikel en ook niet, vermoed ik. in Packer. Enerzijds dekken de problematische ideaalbeelden niet het hele veld. Anderzijds gaat de schrijver uit van de noodzaak en de mogelijkheid van een gezamenlijke gedeelde oplossing. Ik denk dus dat de werkelijkheid in NL en de VS nog gecompliceerder is en dat we beter energie kunnen steken in het zoeken van een prettige manier om allen van elkaar afscheid te nemen en vervolgens gelijk gestemden op te zoeken dan in een kansloze zoektocht naar een ideaal waar we ons allemaal in kunnen vinden. Die republikeinen hebben die oplossing al in beeld.
bv-user-46231
bv-user-46231
7 aug. 2021 - 15:07
The U.S.A is still stuck between Thomas Hobbs and John Locke. (Hobbes was a proponent of Absolutism, a system which placed control of the state in the hands of a single individual, a monarch free from all forms of limitations or accountability. Locke, on the other hand, favored a more open approach to state-building.) https://www.battlefields.org/learn/articles/hobbes-locke-and-social-contract
1 Reactie
bv-user-46231
bv-user-462317 aug. 2021 - 19:18
Hobs = Hobbes
zekernietjoops
zekernietjoops
7 aug. 2021 - 13:43
Inmiddels zijn vrijwel alle - en zeker alle grote - landen in Europa gebonden in (maar vooral DOOR) EU- en NAVOlidmaatschap, waarbij het allerminst toevallig is dat bijna al die landen lid zijn van beide… en de weinige kleine overblijvers onder zeer zware druk staan of worden gezet om ook van beide lid te worden. Dat houdt dus in dat in vrijwel alle Europese landen de 4 fundamenteelste pijlers van hun soevereiniteit zijn afgebroken of verregaand ondermijnd, n.l. 1) de vrijheid om zelf hun buitenlands beleid te bepalen, 2) en met 1) samenhangend, de vrijheid om zelf vrienden te kiezen, 3) het primaat van hun eigen, nationale wetgeving over wezenlijke en belangrijke delen daarvan (vanwege almaar meer aangegane verdragen) en 4) nationale zeggenschap over het muntsysteem en alles – en dat is zeer veel en wordt steeds belangrijker – wat daarmee te maken heeft. Hr. de Been somt een groot aantal feiten op die inmiddels al dan niet op zichzelf of in samenhang best min of meer juist (kunnen) zijn of lijken, maar hij negeert – of ziet (angstvallig?) niet - de grote olifant in de kamer die tijdens de bijna gehele naoorlogse periode groter werd en nu van waarlijk mastodontformaat is, n.l. dat NAVO-‘bondgenoot’ zijn vooral - en meestal uitsluitend - inhoudt dat die een gewillige en gehoorzame vazal van de V.S. is, zelfs en toenemend - en dat is faliekant tegen de oorspronkelijke doelstellingen van het NAVOverdrag - in agressieve V.S. betrokkenheid in vele landen en ver van het verdragsgebied. Met het oog op dit alles is dus deze zin uit Hr. de Beens artikel “Nederland lijkt voorlopig te kiezen voor meer van hetzelfde, voor het ancien régime…” feitelijk onjuist, want Nederland heeft, zoals vrijwel geheel Europa, niets wezenlijk EIGENS te kiezen maar moet gehoorzaam aan de V.S.-leiband lopen.
1 Reactie
Zandb
Zandb7 aug. 2021 - 15:59
joops Prima. Dan heeft Nederland niets te kiezen. Als dat uw visie is. Maar vervalt met die vaststelling dan niet de reden voor u om te reageren? Ik bedoel; wat heeft dat u druk maken dat dan voor zin, als we dan toch niets te kiezen hebben?
6 aug. 2021 - 18:41

Deze reactie is verwijderd door de redactie.

1 Reactie
Zandb
Zandb7 aug. 2021 - 6:41
Joopinie Mensen horen nooit bij elkaar. Dat zit niet in hun natuur, ben ik bang. Het streven naar 'bij elkaar horen' dat is , denk ik, net zo iets netjes op je beurt wachten; je moet er je best voor doen. Nu kunnen er factoren zijn, die dat 'je best doen' stimuleren of tegenwerken. Als we het hebben over "bij elkaar horen", is het neoliberalisme een factor die alleen maar tegenwerkt. Het is inderdaad een verdeel en heerspolitiek met desastreuze gevolgen.
bv-user-19476
bv-user-19476
6 aug. 2021 - 18:08
Dat real America stuit me tegen de borst. Het is een veel geproduceerd frame. Over het algemeen beslissen de voorsteden de Amerikaanse verkiezingen. Niet elke arbeider stemt Trump. Ook dat is een verdraaiing van de werkelijkheid. En Trump is geen antwoord op het neoliberalisme. Trump was een xenofobe voortzetting van het beleid. Trump voerde geen beleid dat voor de arbeiders goed zijn. Het meest achterlijke deel van de arbeiders loopt altijd achter Trump aan. Net als het meest domme deel van "links" achter de PVV aanloopt. En gelooft in de leugens, sprookjes en oplichterij van degene die voor de arbeiders op komen. Ik zie weinig overeenkomsten met Amerika. Onder meer door ons coalitie systeem. Ik zie in Nederland wel 10 verschillende werelden. Terwijl je er in Amerika hooguit 2 heb.
Volrin
Volrin
6 aug. 2021 - 15:31
Het boek van Packer, zoals in dit artikel beschreven klinkt meer als een polemisch pamflet dan een sociologisch onderzoek.
1 Reactie
Zandb
Zandb7 aug. 2021 - 16:01
Thomas Maar u zou het wel moeten lezen om daar werkelijk over te kunnen oordelen, is het niet?
Oki Doki
Oki Doki
6 aug. 2021 - 15:25
Ik vind dat we in een hele zieke wereld leven waarin iedereen ziek is omdat iedereen ondergeschikt is gemaakt aan de economie. Zoveel mensen hebben problemen, kijk alleen maar naar de jeugdzorg of naar de schuldeneconomie, de zorgkosten lopen steeds verder op tot het punt dat de Nederlandse maatschappij uiteindelijk helemaal vastloopt. Ik vind dat het welzijn van de mens op de eerste plaats zou moeten komen te staan en daarmee het welzijn van de hele maatschappij.
4 Reacties
Oki Doki
Oki Doki6 aug. 2021 - 15:28
We leven helemaal niet in een democratie want in een echte democratie daar zou het welzijn van de mens toch op de eerste plaats moeten staan, en dan bedoel ik het welzijn van ieder mens en niet enkel het welzijn van een bevoorrechte groep, maar dat is helemaal niet het geval in onze maatschappij omdat het alleen maar om de economie draait in onze maatschappij.
Oki Doki
Oki Doki6 aug. 2021 - 15:48
Ik bedoel met problemen in de jeugdzorg niet dat er niet genoeg personeel en geld is maar dat er überhaupt zoveel kinderen zijn die psychisch in de problemen zijn gekomen.
bv-user-19476
bv-user-194766 aug. 2021 - 18:11
@ Oki Doki We leven wel in een democratie. Alleen laten mensen zich door domme sprookjes en mythes altijd ergens in naaien. Vooral "rechtse" mensen. Die geloven dat keiharde fraudebestrijding niet ten koste gaat van de "goeden". Die geloven dat afbreken van de zorg en sociale zekerheid in het belang is van de arbeiders. Die menen dat het reduceren van het begrotingstekort absoluut het meest belangrijke is wat er bestaat. Die geloven in een vrije markt. Die geloven dat nationalisten als Trump, Baudet en Wilders krachtige leiders zijn. Die geloven dat links moet worden gestopt. En daarom VVD of PVV stemmen. Die bang zijn voor Woke. Onvoorstelbaar hoe makkelijk vooral rechtse mensen in de leugens van volksmenners trappen. Er is in 88 jaar niets veranderd. Het is wat dat betreft 1933. Toen ook al miljoenen mensen in de leugens van volksmenners trappen.Hopeloos en ontredderend is het
Harba Lorifa2
Harba Lorifa27 aug. 2021 - 12:29
Hoi Sonic, wat bedoeld u eigenlijk met "rechtse" mensen (waarom die aanhalingstekens)?
Zeeman3
Zeeman3
6 aug. 2021 - 15:02
Wat mij betreft kun je de politici van de USA of beter gezegd de gehele aardbol het beste omschrijven met de volgende uitspraak van Bertrand Russell: "The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt."
1 Reactie
Eric Minnens
Eric Minnens7 aug. 2021 - 6:34
Ach ja, die goeie ouwe Russell...
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland
6 aug. 2021 - 14:42
Er is ook geen doel meer voor niemand - geen uitzicht en geen ideaal En dan worden we geleid door een man die er prat op gaat geen visie te hebben Maatschappelijk succes kan het best behaald worden door psychopaten en anderen zonder moreel kompas.
Hallo4
Hallo4
6 aug. 2021 - 14:22
Niet zo somber. In de VS heeft Biden nog geen deuk in een pakje boter geschopt maar dat gaat hij binnenkort vast en zeker doen. En Rutte4 zal volgen in zijn voetsporen. Als eerste natuurlijk de belastingen voor de (superrijken) en hun ondernemingen substantieel gaan verhogen om de almaar groeiende kloof tussen arm en rijk te keren. Niks mis met veel poen verdienen maar wel schandalig dat daar geen belasting over betaald wordt door graaiers. Daar komt bij dat Biden zijn hoge uitgaven zoals het betaalbaar maken van Obamacare voor minima, klimaatplannen etc. moet financieren. https://nos.nl/artikel/2392580-forbes-zangeres-rihanna-officieel-miljardair
gimli55
gimli55
6 aug. 2021 - 14:12
Het neoliberale systeem is alleen geïnteresseerd in winnaars, de mensen die het gelukt is. De rest zijn losers, hebben niet genoeg hun best gedaan of een andere niet relevante reden is de makke van hun mislukking. Waar winnaars zijn, zijn er ook verliezen en niemand wil verliezen. Dat is het bekende visje wat het neoliberale systeem ons voorhoudt, als je maar genoeg je best doen, lukt het. Als het niet lukt, ligt het aan jezelf en is de liberale medemens niet verantwoordelijk of hoeft de neoliberale medemens zich niet verantwoordelijk te voelen. De aansprakelijkheid en verantwoordelijkheid ligt bij de burger zelf, ook als hij of zij gewoon pech heeft of niet in staat is met de ratrace mee te doen. De ratrace om optimaal te consumeren en het systeem in stand te houden. De status quo is leidend en de onuitputtelijke groei van de economie, wat dat ook moge betekenen, is noodzakelijk om iedereen het gevoel te geven dat het succes wat nog niet bereikt is, binnen handbereik ligt. De bijbehorende schade op milieu of klimaat gebied is onbelangrijk, de sociale schade ook en als het echt moeilijk gaat, trek je gewoon het Ongekend Onrecht en institutionele racisme en discriminatie uit de kast mat de Rutte doctrine om het te onderdrukken. Geheugenverlies en vergeetachtigheid zijn ook gewilde mentale trucjes om weg te duiken. Wegduiken, ontwijken, en bagatelliseren is het devies in een neoliberale samenleving, gecombineerd met beschuldigen en wijzen naar anderen. Gebrek aan integriteit en leugenachtigheid zijn een vereiste om het politie te maken, net als een kapot ethisch en moreel kompas. De schrijver beschrijft een falend systeem, het faalt al 40 jaar en blijft falen tot het ingeruild wordt voor iets waarin de burger werkelijk vertegenwoordigd wordt in de politiek en de burger gehoor vindt bij de maatschappelijk ondersteunende instanties, waar ze ooit voor zijn opgericht. De politiek klaagt vaak dat de bevolking de politiek niet vertrouwt en dat ze dat wel zouden willen. Er is geen reden om de politiek te vertrouwen, ze vertegenwoordigen niet de burger en ze zijn aantoonbaar onbetrouwbaar. Ik hoef toch niet weer een reeks voorbeelden te geven? Wil Nederland iets anders, dan moet Nederland iets anders stemmen. Een partij die doet wat ze zegt en die zegt wat ze doet, waarbij de democratie de leidraad moet zijn voor de richting van de gekozen weg. Zoals de schrijver zegt, zo lang het nog meer van hetzelfde wordt, blijft het resultaat hetzelfde.
3 Reacties
Paul250371
Paul2503716 aug. 2021 - 18:17
Geheel eens
bv-user-46231
bv-user-462318 aug. 2021 - 2:43
Neoliberalisme of staatssocialisme: welke gifbeker zal het zijn?
DaanOuwens
DaanOuwens17 aug. 2021 - 13:51
@ gimli55 Weer een totaal inhoudsloze lege tekst. Zonder enige onderbouwing vaag gereutel. Terwijl de bal keurig door de schrijver op de stip wordt gelegd. Hij ligt tussen Real en Just America en Free en Smart America. Jij gaat op een willekeurige plek op het veld staan en maakt een schopbeweging terwijl de bal er niet ligt. Jouw hele tekst heeft geen letter te maken met het artikel. Jouw reactie is niet meer dan een reeks van woorden die je inmiddels honderden keren hebt opgeschreven en waarin geen enkele samenhang en onderbouwing zit. Je zou je kunnen verzetten tegen Free en Smart America. De zou je afkeer kunnen uiten tegen Real en Just America maar je komt niet verder dan verwijten aan neoliberale politiek en een falend systeem. Terwijl de schrijver nou net meerdere falende systemen laat zien en een breed palet aan politieke opvattingen. Buiten het zicht veld van jouw oogkleppen is alles zwart en meer dan een straaltje licht valt er bij jou niet binnen. En de enige oplossing die je dan kan zien is: Een partij die doet wat ze zegt en die zegt wat ze doet, waarbij de democratie de leidraad moet zijn voor de richting van de gekozen weg. Kortom Pim Fortuijn en Rita Verdonk. Helemaal niets over de botsing tussen oude en nieuwe waardes. Helemaal niets over de onzekerheid van de middenklasse. Niets over de globalisering en het milieu. Een lange totaal inhoudsloze tekst.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor