Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'We noemen het middenhuur, maar het is eigenlijk dure huur'

  •  
02-06-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
174 keer bekeken
  •  
De woningmarkt zit op slot. Er zijn te weinig woningen voor middeninkomens en er worden niet genoeg nieuwe huizen bijgebouwd. Moet de overheid ingrijpen? En zo ja: hoe dan? In Buitenhof een gesprek met wethouder Boudewijn Revis (VVD) uit Den Haag, stadsgeograaf Cody Hochstenbach (UvA) en Frank van Blokland van de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed, Nederland (IVBN).
Hochstenbach merkt op dat de nieuwbouw zich momenteel heel erg richt op het middensegment, oftewel woningen met een huurprijs tussen de 720 euro (het maximum voor sociale woninghuur) en ongeveer 1000 euro per maand. Maar, zo zegt hij, daarmee leveren woningbouwers een zeer onaantrekkelijk product af. De woningen zijn klein, met een oppervlak van zo’n 40 tot 50 vierkante meter, met in de praktijk een huurprijs van zo’n 1000 euro. Daarmee is middenhuur een misleidende term en moeten we eigenlijk gewoon spreken van dure huur. In plaats van de focus op het middensegment, ziet Hochstenbach vooral een oplossing in het oprekken van de inkomensgrens voor sociale woningbouw:
De Haagse VVD-wethouder Revis ziet weinig in dat voorstel, omdat daarmee vrijwel de hele woningmarkt voor huurwoningen gereguleerd wordt. Volgens hem is het vooral zaak dat er meer gebouwd wordt. Dat wordt beaamd door Frank van Blokland, die opmerkt dat dat niet gebeurt omdat er zowel te weinig bouwlocaties beschikbaar zijn, als bouwbedrijven, dit laatste nog als gevolg van de financiële crisis van een decennium geleden:
Verder werd in Buitenhof gesproken over multinationals en winstbelasting. Industrie en politiek stonden deze week tegenover elkaar in een verhit debat over die multinationals. Zij betalen nauwelijks tot geen winstbelasting, zo bleek woensdag, toen Shell, Philips en AkzoNobel aanschoven in de Tweede Kamer. Hoe kan dat? Wat is de rol van de Nederlandse politiek en wat moet er anders? Te gast daarover zijn Paul Sleurink, belastingadvocaat, en Henk Nijboer, Tweede Kamerlid voor de PvdA.
Ook ging het over Groningen. Na de zoveelste zware aardbeving is het tijd voor een ‘crisisaanpak’ in Groningen. Het Staatstoezicht op de Mijnen riep het kabinet op onmiddellijk maatregelen te nemen: de gaswinning moet drastisch en nóg sneller omlaag, en de overheid moet nú de huizen gaan versterken. Ook Commissaris voor de Koning in Groningen René Paas roept de overheid deze week andermaal op tot actie. Gaat het ook gebeuren?
 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor