'De vertrekkende PVV'ers zijn geen tegenstanders van racisme, maar voorstanders van racistisch beleid'
Dinsdag werd bekend dat het Zuid-Hollands Statenlid voor de PVV ook is opgestapt. In totaal hebben nu 11 PVV’ers de handdoek in de ring gegooid sinds de ‘minder, minder, minder’-uitspraak van Wilders. Elk bericht dat meldt dat weer iemand vertrekt wordt met licht gejuich ontvangen. Het idee ontstaat dat we de neergang van de PVV voor onze ogen zien voltrekken. Ik zeg: don’t believe the hype.
De laatste in de rij van ex-PVV’ers heet Bart Brands. Wie? Bart Brands. Inderdaad, de kans dat u vóór deze week van hem had gehoord is vrijwel nihil. Zijn grootste wapenfeit is alweer van bijna twee jaar geleden, toen hij streed voor ‘minder, minder, minder’ euhm… ganzen , dus. Brands is zó onbekend, dat bij de nieuwsberichten over zijn vertrek in de meeste gevallen niet zijn foto staat, maar die van Wilders. Op Joop.nl een foto van een paar vogels.
Wijzend vingertje Datzelfde geldt voor de meesten van de 10 anderen die hem voor gingen. Logisch, want de PVV ís tenslotte Geert Wilders en niemand anders.
Sommigen die vertrekken behouden hun zetel en verkleinen daarmee op papier de macht van de PVV. Maar aangezien de PVV een strategie heeft om geen politieke verantwoordelijkheid te dragen heeft dit in de praktijk weinig effect. Het enige wat de PVV nodig heeft om altijd in de rol van oppositie, betweter, slachtoffer en wijzend vingertje te blijven, is het Twitter-account van Geert Wilders en een klein groepje persoonlijke medewerkers die bij tijd en wijlen nieuwe grievende woorden aan de Nederlandse taal proberen toe te voegen.
Moreel afkeuren Maar dit is niet eens de belangrijkste kanttekening bij het vertrek van de PVV’ers. De meeste politici die vertrekken na de ‘minder, minder, minder’-uitspraak van Geert Wilders doen dat namelijk niet omdat zij deze openlijk racistische en haatzaaiende uitspraken principieel of moreel afkeuren. Zij zijn het niet oneens met de inhoud van zijn oproep. Nee, zij storen zich eraan dat Wilders door deze uitspraak de kansen dat het beoogde beleid ook uitgevoerd zal worden verspeelt. Wanneer Wilders het racisme minder expliciet zou uitspreken en meer zou verwerken in beleid, zouden naar mijn inschatting vrijwel alle politici zijn gebleven.
De vertrekkende PVV’ers zijn geen tegenstanders van racisme, maar voorstanders van racistisch beleid. En juist dat lijkt er – door de uitspraken waarmee Wilders zichzelf politiek buitenspel heeft gezet – niet te komen.
Juridisch trucje Na de ‘minder, minder, minder’-uitspraak probeerde Wilders een juridisch trucje toe te passen door te beweren dat de context die niet in de uitspraak verwerkt was – namelijk die van ‘criminele’ Marokkanen – wel op de uitspraak van toepassing was. En dat dit altijd al het beoogde beleid is geweest van de PVV.
Echter, het beleid van de PVV op dit vlak bestaat uit drie stappen: beperking van de immigratie uit islamitische landen zoals Marokko, vrijwillige remigratie, én het uitzetten van criminelen met een dubbele nationaliteit na denaturalisatie. Enkel het laatste punt heeft betrekking op ‘criminele’ Marokkanen, de eerste twee hebben betrekking op Marokkanen in het algemeen. De ‘minder’-uitspraak, bezien binnen de eerder door de PVV verwoorde context, heeft dus inderdaad betrekking op alle Marokkanen.
Vervlogen droom Dit is het beleid, waarbij de overheid mensen ongelijk zal behandelen vanwege hun etniciteit, dat de vertrekkende PVV’ers graag gerealiseerd hadden gezien. Zij gaan niet weg vanwege hun plotselinge gevoel voor moraliteit en rechtvaardigheid, maar vanwege hun vervlogen droom om onrechtvaardigheid en ongelijkheid tot beleid te kunnen maken. Zij zullen vervangen worden door nieuwe marionetten, the Geert Wilders-show must go on .
Is het vertrek van steeds meer PVV’ers een positieve of een negatieve ontwikkeling? In electorale zin lijken de schandalen rond de partij steeds maar weinig invloed te hebben. De mensen die vertrekken zullen – indien ze geen zetels meenemen – worden vervangen door anderen. De vertrekkers lichtten vaak in genuanceerde bewoordingen hun keuze toe aan een achterban die juist PVV is gaan stemmen vanwege de ongenuanceerde standpunten van Wilders. De vervangers zullen nog minder profiel hebben, nog minder eigen mening en nog minder assertief zijn om herhaling tegen te gaan. Juich dus niet te vroeg. Zolang Wilders zijn maandelijkse salaris in Nederland kan verdienen blijft hij, en dus de PVV, vanaf de zijlijn kritiek roepen zonder verantwoordelijkheid te dragen. Het werkelijke omslagpunt zal – net als bij Ayaan Hirsi Ali – komen in de verschijning van een mooie betaalde ‘denktank’-achtige functie in Amerika of Israël.