Nu veel mensen zijn overgestapt naar light-frisdranken, neemt ook de hoeveelheid kunstmatige zoetstoffen in het milieu toe. Anders dan suiker breken deze zoetstoffen niet af in het lichaam. Daarom belanden ze in het afvalwater. Zuiveringsinstallaties kunnen de stoffen als acesulfaam daar slecht uitfilteren, bericht Inter Press Service.
Wetenschappers van de University of Technology Sydney trekken vanwege de slechte afbreekbaarheid een parallel met PFAS. Ze onderzochten zuiveringsinstallaties en rivieren in 24 verschillende landen en concluderen dat sucralose, acesulfaam, saccharine en cyclamaat wereldwijd de meest voorkomende kunstmatige zoetstoffen zijn.
De onderzoekers bepleiten strengere regels en betere methodes om het afvalwater te zuiveren. “Zoetstoffen zoals sucralose zijn ongelooflijk persistent”, verklaart hoogleraar Milieutechnologie Qilin Wang tegenover IPS. “Door hun chemische stabiliteit kunnen ze zowel conventionele als geavanceerde zuiveringsprocessen overleven, waardoor ze uiteindelijk in rivieren, meren en kustwateren terechtkomen en aquatische ecosystemen kunnen aantasten.”
Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.