Boodschappen doen, de huur en de energierekening betalen: het wordt allemaal duurder. De Wilders-inflatie blijkt hardnekkig: in februari lagen de prijzen van het dagelijks leven 3,8 procent hoger dan een jaar eerder.
Om het tij te keren, presenteert GroenLinks-PvdA dinsdag een noodplan. “De afgelopen jaren stegen de prijzen, maar bleven de lonen achter”, analyseert de partij. “Multinationals maakten handig gebruik van de crisis en verhoogden de prijzen extra in het belang van hun aandeelhouders. In Nederland stegen de winstmarges van bedrijven zelfs harder dan in andere EU-landen.”
GroenLinks-PvdA stelt onder meer voor om de huren te bevriezen en de welvaart eerlijker te verdelen. Dat moet onder meer gebeuren door het minimumloon te verhogen naar 16 euro. Deze maatregel zal tot een loongolf leiden, waarvan met name de mensen met lage en middeninkomens profiteren.
Daarnaast moet de zorgpremie stabiel blijven, terwijl het openbaar vervoer en energie juist goedkoper moeten worden. Dat laatste wil GroenLinks-PvdA bereiken door het prijsplafond voor energie weer in te voeren. De btw-verhoging op vrije tijd, waarmee de PVV nog altijd dreigt, moet definitief van tafel. GroenLinks-PvdA wil de plannen bekostigen met verhoging van de bankenbelasting en het belasten van overwinsten van grote bedrijven.
De Volkskrant schrijft: “Het zijn wensen die op het eerste gezicht ook bij een deel van de coalitie in goede aarde kunnen vallen. Zo voerde NSC bij de vorige verkiezing een campagne die zich voor een groot deel toespitste op bestaanszekerheid. De PVV wil al langer lagere huren. Dat de partij het in de coalitie vooralsnog niet voor elkaar krijgt, kwam de PVV op forse kritiek te staan.”
In het noodplan wijst GroenLinks-PvdA er nog maar eens op dat wie moeite heeft om rond te komen niets moet verwachten van de ultrarechtse coalitie. Er vallen harde woorden over de onlangs gepresenteerde VVD-plannen:
“Daarin heeft de VVD heel veel woorden nodig om te verbergen dat ze geen oplossingen bieden om het dagelijks leven op korte termijn betaalbaar te houden. In plaats van mensen op te tillen, kiest de VVD er vooral voor om omlaag te trappen. De VVD wil honderden miljoenen extra bezuinigen op de portemonnee van mensen die geen werk (meer) hebben. De middenklasse moet zich maar beter voelen door het besef dat anderen het minder krijgen. Het is een beproefde strategie om mensen tegen elkaar uit te spelen, zodat de belastingvoordelen voor VVD-sponsoren, die rijk werden met vastgoedbeleggingen en Private Equity, buiten beeld blijven.”
Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.