De oppositie in de Tweede Kamer eiste openheid van zaken rond de zakelijke belangen van Folkert Idsinga, de inmiddels opgestapte NSC-staatssecretaris (Fiscaliteit en Belastingdienst). Maar het was uiteindelijk coalitiegenoot Geert Wilders van eenmanspartij PVV die het vertrek van de NSC'er inleidde. Met een treiterende tweet zette hij de verhoudingen tussen de twee partijen verder op scherp. NSC'ers beklagen zich over de houding van Wilders die verder elk contact met de partij mijdt, zo meldt het AD. Het zagen aan de stoelpoten van Idsinga zou een wraakactie zijn voor het torpederen van Wilders' paradepaardje, de asielnoodwet.
‘Lijkt me geen goed bestuur en niet dragend gemotiveerd, dus maar beter openbaar maken die miljoenenbelangen’, schreef Wilders op X over de zakelijke belangen van Idsinga die de NSC'er niet wilde toelichten. Direct daarna liet Idsinga zijn partijgenoten weten de handdoek in de ring te gooien. Volgens het AD probeerden alle NSC'ers, inclusief de ziek thuiszittende Pieter Omtzigt, hem op andere gedachten te brengen maar dat mocht niet baten. Idsinga wilde alleen aanblijven als Wilders excuses zou aanbieden, maar dat was uitgesloten. Waarnemend fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven probeerde contact te krijgen met Wilders, maar die gaf niet thuis. Het AD schrijft: "De verhouding tussen NSC en PVV is slecht. Of beter: ,,Er is géén verhouding. Contact met Wilders krijgt niemand. Hij tweet alleen’’, zegt een NSC’er die anoniem wil blijven."
Bij NSC leeft ondertussen de stellige overtuiging dat Wilders simpelweg wraak wilde. De PVV'er zette alles op alles om een noodwet in het leven te roepen voor een zelfverzonnen asielcrisis om zo het parlement buitenspel te zetten en verregaande maatregelen door te voeren om vluchtelingen te weren. Het was binnen de coalitie vooral NSC dat zich tegen zo'n noodwet verweerde zolang de juridische basis ervoor ontbrak. Nadat de totaal incompetente PVV-minister Marjolein Faber (Vreemdelingenhaat) het inderdaad niet voor elkaar kreeg een "dragende motivering" voor zo'n noodwet te formuleren, toonde NSC zich onverbiddelijk en moest Wilders bakzeil halen.
Een opvolger voor de vrijdag afgetreden Idisinga is er nog niet. Binnenskamers gaan wel enkele namen van NSC-Kamerleden rond, waaronder die van Olger van Dijk en Sandra Palmen. Idsinga zelf heeft laten doorschemeren eventueel terug te willen keren in de Tweede Kamer als zijn opvolger op het ministerie uit de Tweede Kamer komt en daar dus een zetel vrijkomt.