Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Wonen is een recht, weer beleggers als Blackstone en co

  •  
14-03-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1610 keer bekeken
  •  
amsterdamsegrachten

Het was een vrij klein nieuwsbericht. Belegger Blackstone liet zeker 330 woningen in Amsterdam leegstaan. En dat terwijl we in een diepe wooncrisis zitten en veel mensen geen goed en betaalbaar huis kunnen vinden. Blackstone voert aan dat ze de woningen wil renoveren. Dat klinkt wellicht nobel maar is niet het hele verhaal. De belegger knapt woningen op om ze daarna veel duurder te kunnen verhuren. In de West-Indische buurt in Amsterdam bijvoorbeeld gingen de huren van €500 naar €2500 per maand. Huizen zijn voor beleggers als Blackstone en co een lucratief verdienmodel. Woningzoekenden zijn de dupe. En de samenleving als geheel. Blackstone betaalt door een truc geen winstbelasting in Nederland. De huizenprijzen worden door beleggers nog verder opgedreven waardoor de wooncrisis zich verdiept. Uit nieuw onderzoek van SOMO in opdracht van de SP blijkt dat Blackstone geen toegevoegde waarde heeft voor Nederland. Hoog tijd om Blackstone en co te gaan weren.

Tegenstanders van het aanpakken van Blackstone en co voeren vaak aan dat ze relatief klein zijn in Nederland. Dat is feitelijk juist, in 2020 had Blackstone 1780 woningen in Nederland. Het onderzoek van SOMO laat echter zien dat dat heel snel kan veranderen. Door hun enorme vermogen, alleen al in Europa bijna 700 miljard, kunnen zij heel snel een grote speler worden. In Spanje werd Blackstone in 2013 in één klap de grootste belegger. De gevolgen voor met name mensen met een lager inkomen zijn desastreus. Na de aankoop van woningen werden bewoners uitgezet, de woningen opgeknapt en veel duurder verhuurd. In 2019 werd Blackstone door de VN op de vingers getikt voor het aantasten van mensenrechten. Blackstone zou verwoestingen aanrichten in gemeenschappen en is mede verantwoordelijk voor het ontstaan van de wereldwijde wooncrisis.

Het SOMO-onderzoek laat zien hoe de financialisering van huisvesting werkt en welke rol Blackstone nu speelt. Huisvesting raakt steeds verder verweven met de financiële sector. De huizen moeten een zo hoog mogelijk rendement opleveren tegen zo laag mogelijke kosten. En dat binnen een zo kort mogelijke tijd. In de laatste tien jaar kopen beleggers steeds meer woningen op terwijl het aantal sociale huurwoningen daalt. Juist Nederland is volgens SOMO relatief aantrekkelijk voor grote beleggers omdat de woningprijzen hier harder stijgen dan het Europees gemiddelde. Blackstone en co voegen weinig waarde toe maar onttrekken vooral waarde. De totale groep beleggers zorgt ervoor dat de prijzen worden opgedreven.

De huidige wooncrisis is het gevolg van het financialiseren van woningen. Jarenlang heeft Nederland bewust beleggers gelokt. Met de VN- waarschuwingen dat Blackstone de mensenrechten aantast en de wooncrisis vergroot is landelijk veel te weinig gedaan. Nederland moet juist nu veel harder ingrijpen om Blackstone en co te weren. De huidige maatregelen zijn onvoldoende. Blackstone en co hebben veel kapitaal klaarstaan om snel een grote huisbaas te worden. Een breed pakket aan zowel fiscale als wettelijke maatregelen is nodig. Zowel landelijk als lokaal. De zelfwoonplicht is een goede stap, maar nog te beperkt. Laat dit soort beleggers hogere belastingen betalen zodat het opkopen van huizen wordt ontmoedigd. Belastingontduiking moet worden aangepakt. Onnodige leegstand en te hoge huren kunnen zwaarder worden beboet door het als een economisch delict te gaan zien. De handhaving kan worden aangescherpt. Bovenal moet er wettelijk worden ingegrepen om de huren in de vrije sector te reguleren en verlagen. Tijdelijke huurcontracten moeten worden afgeschaft. En de verkoop van sociale huurwoningen zal gestopt moeten worden. Met al deze maatregelen zorgen we ervoor dat huizen weer een thuis worden in plaats van een handelswaar.

cc-foto: zwaan6

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

Berend22
Berend22
15 mrt. 2022 - 6:56
Er is helemaal geen woning tekort. De verhouding tussen het aantal huizen en het aantal huishoudens is nog net zo groot als 10 jaar terug toen de huizen nog onder water stonden. Het is de gekte van de vrije markt en veels te goedkoop geld.
FredD2
FredD2
15 mrt. 2022 - 6:24
Wonen is dan wel een recht, maar niet perse in of om en nabij de grote steden en daar liggen eigenlijk de meeste problemen. We zijn allemaal blij dat we ons huis na een aantal jaar lekker dik kunnen verkopen ver boven de inkoopsprijs, maar vergeten daarbij dat dit gegeven ook heel fijn is om je geld te investeren. Ik weet het niet zeker, maar daar zal ook wel een flink belastingvoordeel aan zitten. In Nederland wordt je nu eenmaal gestraft als je goede dingen doet zoals sparen voor je kinderen of voor je zelf of zuinig leven en je wordt beloond als je veel schulden maakt. Misschien dat we daar een keer naar moeten kijken. Het is misschien wel een heel raar idee, maar maak het land een keer interessant voor burgers en niet voor grote bedrijven.
peter vd p
peter vd p
15 mrt. 2022 - 1:16
Deze reactie is verwijderd
Paul Spijkers
Paul Spijkers
14 mrt. 2022 - 22:12
Die heerlijke Europeesche vrije markt en wetgeving zodat de staat niet meer zo voor woningen hoeft te zorgen. Of meer mag. De publieke zaak in uitverkoop.
RaymondenJoop
RaymondenJoop
14 mrt. 2022 - 21:27
Blackstone en Co zorgen niet voor woningnood, die huizen worden nog steeds bewoond. Al dan niet na een renovatie en/of te duur. Dat je voor 2500 euro ergens móet wonen is een ander verhaal. Dat er een tekort is en dat daarom Blackstone z'n geld hierin investeerd komt door de politiek. 5 jaar gelee was het al zichtbaar, Ollengren heeft daar nauwelijks iets aan gedaan. Iets met oorzaak en gevolg, maar als je een boos stukje wilt schrijven, richt je dan op de politiek. Van Stikstof tot bureaucratie, het helpt allemaal niet. En dat woningtekort
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine
14 mrt. 2022 - 14:20
Heeft er nou iemand een getal hoeveel van de 9 miljoen woningen in Nederland leegstaan omdat er mee gespeculeerd wordt? Hier in de wijk (ook aan de overkant van de straat) stuk of 30 woningen van een particuliere verhuurder. In de 15 jaar dat ik hier woon heeft er nooit iets langer dan een maand leeg gestaan. Bovendien is het prima dat woningen gerenoveerd worden, onderdeel van renovatie is ook verduurzaming.
1 Reactie
michellekepen
michellekepen14 mrt. 2022 - 20:00
https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2021/47/begin-2021-stond-2-4-procent-van-de-woningen-leeg en 63.000 langer dan een jaar leeg: https://nieuwscheckers.nl/het-klopt-dat-er-ruim-63-000-woningen-in-nederland-leegstaan/
Jozias2
Jozias2
14 mrt. 2022 - 12:36
Woningen zouden leeg staan. Maar daarna wordt er opgemerkt dat ze gerenoveerd zouden worden.Wat is het nu? Het is toch volstrekt logisch dat woningen even leeg staan ten behoeve van renovatie als je dat op een efficiënte manier wil realiseren. Ik kan mij ook voorstellen dat niet alle te renoveren woningen tegelijk leeg komen waardoor je moet wachten tot de laatste leeg is en met de drukte bij aannemers en schaarse bouwmaterialen kan het vervolgens even duren. Nergens lees ik of er wellicht een hele logische verklaring is. En als we willen verduurzamen en als het onwenselijk is dat woningen niet rot, lek en slecht onderhouden zijn dan is renoveren wel het gevolg.
2 Reacties
peter vd p
peter vd p15 mrt. 2022 - 1:00
Deze reactie is verwijderd
peter vd p
peter vd p15 mrt. 2022 - 1:15
Er staat in het artikel dat Blackstone aanvoert dat er gerenoveerd gaat worden, niet dat het daadwerkelijk gaat renoveren. Een voorbeeld: Ik woon in een blokje dat bestond uit sociale huurwoningen tot het door Blackstone werd opgekocht. Toen de sociale huurder onder mij vertrok stond de woning eerst meer dan een halfjaar leeg. Daarna zaten ik en de andere omwonenden een halfjaar in de teringherrie van drilboren, getimmer, geboor, luide bouwvakkersmuziek en andere overlast. Het zijn allemaal heel gehorige woningen. De woning van 50 vierkante meter werd verdeeld in drie kleine kamers, waarbij de keuken werd verplaatst naar toch al kleine ruimte die nu voor woonkamer doorgaat. Vervolgens stond de woning weer maandenlang op Funda voor het drievoudige van wat wij sociale huurders van het blok betalen. Met de vermelding dat de woning beschikte over twee slaapkamers. Raadselachtig, tot ik me realiseerde dat de huur nu zo hoog was geworden dat hij niet meer door één persoon met een normaal inkomen te betalen was. Als je geen stel bent, moet je op zoek naar een roommate. Blackstone renoveert niet maar verbouwt zo dat het meer geld kan binnenharken voor dezelfde woning, geld waarover het vervolgens de belasting ontduikt.
Kuifje3
Kuifje3
14 mrt. 2022 - 12:33
Nee, wonen is geen recht. Was dat maar waar. De overheid heeft een plicht om te zorgen dat er voldoende gebouwd wordt. Dat staat zelfs in onze grondwet. Veel mensen concluderen daaruit dat mensen het recht hebben om te wonen, maar dat is net iets te kort door de bocht. Als dat het geval zou zijn zouden er geen zwervers zijn en geen uithuiszettingen. De SP kaart hier terecht de rol aan van investeerders. Om aan de misbruik een einde te maken zou je iets kunnen aan de maximale termijn van de leegstand. Bijvoorbeeld als een woning zonder redelijke oorzaak een bepaalde periode leeg staat dat de overheid zou kunnen overgaan tot het plaatsen van die woning op de veiling waarna de investeerder de opbrengst krijgt minus de gemaakte veilingkosten en een boete van een vast percentage van de opbrengst. Het stoppen van de verkoop van sociale huurwoningen is geen echte oplossing. Het is juist een mooie manier om huurders in staat te stellen voor zichzelf kapitaal te vergaren. De opbrengst zou wel gebruikt moeten worden voor de bouw van nieuwe woningen.
1 Reactie
Karingin
Karingin14 mrt. 2022 - 15:26
Je hebt geen recht om een woning tóegewezen te krijgen, maar: "4.3 Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft herhaaldelijk beslist dat het gedwongen verlies van iemands huis (‘home’) de meest vergaande vorm van inmenging in de uitoefening van het huisrecht is en dat eenieder die het risico loopt op een dergelijk ernstige inmenging in beginsel de mogelijkheid moet hebben de proportionaliteit van de maatregel te laten toetsen door een onafhankelijke rechtsprekende instantie (‘tribunal’)" Dus Blackstone die zonder toestemming van de rechter mensen uitzet is in feite strafbaar. Het staat er niet bij, maar ik geloof nooit dat ze voor al die woningen naar de rechter zijn gestapt

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor