De invoering van tijdelijke huurcontracten heeft ervoor gezorgd dat de positie van huurders is verzwakt. Uit vrees dat de verhuurder het contract niet verlengt, maken huurders minder snel een zaak van achterstallig onderhoud of te hoge kosten. “We krijgen signalen van bewonerscommissies dat de tijdelijke huur als chantagemiddel wordt gebruikt”, vertelt Paulus Jansen van de Woonbond aan het AD.
Sinds 2016 kunnen verhuurders huurcontracten aanbieden van maximaal twee of vijf jaar (die laatste optie is er alleen voor jongeren tot 27 jaar). De maatregel zou ervoor moeten zorgen dat meer woningbezitters woonruimte verhuren. Volgens de Woonbond is de praktijk anders. Jansen tegenover het AD:
"“Met name particuliere verhuurders zien in de wet een mogelijkheid om van lastige huurders af te komen. Er komt geen rechter meer aan te pas, want het mag. Ik denk daarom ook dat het aantal verhuurders dat hier een standaard van maakt blijft groeien. Op die manier komen er niet méér woningen op de huurdersmarkt, maar kannibaliseren de tijdelijke contracten de contracten voor onbepaalde tijd.”"
De Woonbond wil dat de wet wordt aangepast. Zo zou een tijdelijk huurcontract goedkoper moeten worden dan een vast huurcontract.
Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Meld je hieronder aan voor de nieuwsbrief van de Joop redactie die binnenkort van start gaat. Wekelijks ontvang je de beste artikelen, opinies en aanraders in je inbox.