Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Zembla: Sri Lanka erkent bestaan ‘babyfarms’

  •  
20-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
In Zembla heeft de regering van Sri Lanka voor het eerst het bestaan van zogenaamde ‘babyfarms’ erkend. Daar werden in de jaren ’80 vrouwen zwanger gemaakt om vervolgens de baby’s te laten adopteren. Er was een grote vraag, waardoor een netwerk van adoptiefraudeurs grof geld kon verdienen.
Eerder werden verhalen over deze ‘babyfarms’ altijd afgedaan als geruchten. Maar naar aanleiding van het onderzoek van Zembla heeft de Sri Lankaanse minister van Volksgezondheid, dr. Rajita Senaratne, toegegeven dat ze in de jaren ’80 bestonden: ‘Er waren toen veel babyfarms,’ aldus de minister. ‘Ze verzamelden daar de baby’s en verkochten ze aan buitenlanders voor adoptie.’
Uit eerdere onderzoeken van Zembla werd duidelijk dat in de jaren ’80 op grote schaal fraude werd gepleegd met de adoptiedossiers van kinderen die vanuit Sri Lanka naar Nederland kwamen. Vaak is volledig onduidelijk wie de biologische moeders daadwerkelijk zijn. Geboortedata werden vervalst en er werd verzwegen dat er ook broers of zussen van adoptiekinderen bestaan. Voor de duizenden Nederlanders die ooit uit Sri Lanka werden geadopteerd heeft dit verstrekkende gevolgen. ‘Het betekent dat alles vals is, ook je geboortedatum. Dan ineens is je identiteit weg’ zegt een van hen in Zembla. Een andere jonge vrouw vat het als volgt samen: ‘Ik heb helemaal niets meer, alleen nog mijn naam.’
Zembla onthult dat er ook een ziekenhuis betrokken was bij de verkoop van kinderen. Zo werd een moeder verteld dat haar baby gestorven was, om de baby vervolgens te verkopen op de adoptiemarkt. Er werden vrouwen ingehuurd, zogenaamde ‘acting mothers’, om te doen alsof ze de moeder waren van het kind. Die stonden het kind dan af voor adoptie.
De Sri Lankaanse minister Senaratne spreekt zich hard uit over de praktijken: ‘Het is op een illegale manier gebeurd, het is heel verkeerd. Het gaat tegen de mensenrechten van deze families in. Dat moet worden onderzocht.’ Als eerste actie moet de Sri Lankaanse regering volgens Senaratne een apart DNA-bureau opzetten, zodat ouders en kinderen hun DNA kunnen laten testen. Hij zegt dat hij hier zelf het initiatief voor neemt.
Staatssecretaris Dijkhoff heeft ook gereageerd op het nieuws. Hij zegt dat hij ‘momenteel inventariseert hoe destijds de rollen en verantwoordelijkheden verdeeld waren, hoe het toezicht destijds was geregeld en welke organisaties en personen hierbij in zijn algemeenheid betrokken zijn geweest.’ Dijkhof heeft beloofd om de Sri Lanksaanse autoriteiten te benaderen om te kijken of er ook een rol voor de Nederlandse overheid is weggelegd.
Bron: Zembla
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor