In 2034 bedraagt het tekort aan zorgprofessionals 288.600 om aan de vraag te kunnen voldoen
In het onderzoeksrapport Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn van onderzoeksbureau ABF Research te Delft, in opdracht van werkgevers in de zorg, wordt een uiterst alarmerend gevolg van het tekort aan zorgprofessionals in 2034 geschetst. 15% van de zorg kan dan niet meer geleverd worden.
Dat houdt concreet in dat 15 miljoen patiëntencontacten en visites bij huisartsenpraktijken niet doorgaan, voor 35.000 mensen is er geen plek in het verpleeghuis en kunnen in de GGZ ruim 3,7 miljoen consulten niet plaatsvinden.
Ook kunnen 5 miljoen polikliniek-bezoeken in het ziekenhuis niet doorgaan.
Deze uiterst schrikbarende cijfers tonen aan dat de zorgverzekeraars met zekerheid hun wettelijk verankerde zorgplicht al ruim vóór 2034 niet meer kunnen nakomen. Aan draconische maatregelen valt dan ook door politiek en overheid niet meer te ontkomen.
Het blijven vertrouwen op innovaties en toepassing van AI-oplossingen om het immense tekort aan zorgpersoneel op te vangen getuigt slechts van ijdele hoop en weinig realiteitsbesef om dit omvangrijke en diep ingrijpende zorginfarct het hoofd te kunnen bieden.
Het huidige zorgstelsel zakt al een tijd door haar hoeven en wordt alleen nog met lapmiddelen op de been gehouden.
Hoogste tijd dat de politiek en overheid zich eindelijk gaan realiseren dat het ooit zo geroemde zorgstelsel in Nederland met haar uitgangspunten van kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid toe is aan een grondige renovatie en wellicht totale herziening.
Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.