ING schrapt circa 1000 banen bij de zakenbank en de activiteiten voor consumenten in het buitenland. Volgens het bedrijf is de ingreep onder andere nodig door het tegenvallende economische klimaat. ING sluit niet uit dat er ook banen in Nederland verloren gaan. Daarover moet eerst nog met de vakbonden worden overlegd.
De coronacrisis drukt flink op de resultaten van de bank. In het derde kwartaal kwam de winst van ING opnieuw stukken lager uit dan een jaar geleden. Onder de streep bleef 788 miljoen euro over, waar in dezelfde periode vorig jaar nog 1,3 miljard euro winst werd geboekt.
"De pandemie blijft overal een aanzienlijke impact hebben", aldus topman Steven van Rijswijk. De tweede coronagolf en nieuwe lockdown zet bedrijven en consumenten volgens de topman extra onder druk. Hoe de situatie zich gaat ontwikkelen, is nog lastig in te schatten. Sinds het begin van de crisis heeft ING heel veel klanten betalingsuitstel gegeven. Bij een deel van hen is de normale gang van zaken onlangs weer hervat, en bij die klanten merkt ING nog maar weinig betalingsproblemen.
De topman vindt dat de bank ook veerkracht toont. Van Rijswijk benadrukt dat ING vanwege zijn buffers nog in staat is om voor 'hele lange tijd' coronahulp te bieden aan klanten. De resultaten waren afgelopen maanden ook beduidend beter dan in het tweede kwartaal. In die periode moest ING nog meer dan 1,3 miljard euro opzij zetten voor leningen die mogelijk nooit worden terugbetaald. Deze keer gaat er maar 469 miljoen euro naar de stroppenpot. Verder wordt er nog 140 miljoen euro afgeschreven op een eigen softwareproject.
Om zich beter aan te passen aan de omstandigheden heeft ING besloten zich bij de zakenbank meer op zijn belangrijkste klanten te richten. Voor het bedienen van de resterende klanten denkt de bank over de gehele linie minder personeel nodig te hebben. In Azië en Zuid-Amerika zullen ook kleine kantoren worden gesloten. De consumentenactiviteiten waar banen verloren gaan bevinden zich in landen als Spanje, Italië en Tsjechië.
Ook zijn er achter de schermen bij ING nog meer dan 4000 mensen aan de slag met de inspanningen van de bank om witwassen tegen te gaan. Enkele jaren terug moest ING diep door het stof toen het concern voor gebrekkig witwastoezicht een boete kreeg van 775 miljoen euro. Afgelopen maanden kwamen kleine nieuwe kwesties aan het licht. Zo bleken de antiwitwascontroles van ING België niet helemaal op orde. Ook werd bekend dat de Poolse dochter van de bank een aantal klanten jarenlang dubieus geld vanuit Rusland liet wegsluizen. ING heeft nog geen aanwijzingen dat deze kwesties kunnen leiden tot extra sancties. ANP
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!