Een nepwebshop van de politie heeft opvallend veel gebruikers gelokt. De site ging eind vorig jaar online om mensen te waarschuwen voor online oplichting. Inmiddels hebben 125.000 mensen de website bezocht. De politie rekende zelf vooraf op 30.000 bezoekers. Om de bezoekersaantallen te bereiken is er door de politie wel veel geadverteerd.
De politie lanceerde de nepwebshop Pakjedealsnu.nl vlak voor de feestdagen, traditioneel het drukste moment van het jaar wat betreft online winkelen én dus ook wat betreft online oplichting. De grootste bezoekersgroep van de nepwebshop bestond opvallend genoeg uit mensen van 55 jaar en ouder.
Volgens Gijs van der Linden, teamleider van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) werd er vorig jaar 45.000 keer aangifte gedaan van internetoplichting. Daarvan gingen er meer dan 20.000 over webwinkelfraude.
Elektronica aangeboden voor zeer scherpe prijzen
De website ziet eruit als een normale, betrouwbare webshop die allerlei gadgets en elektronica verkoopt tegen scherpe prijzen. Dat het om een nepwebshop gaat, wordt pas duidelijk wanneer iemand daadwerkelijk besluit iets te kopen. De koper krijgt dan een waarschuwing te zien. In de waarschuwing staat dat de potentiële koper zou zijn opgelicht indien dit een webshop van criminelen is.
In totaal bezochten 124.828 mensen de website. De waarschuwingsvideo werd 7.000 keer afgespeeld. Er werd bijna 13 miljoen keer een advertentie voor deze webshop getoond in Meta.
Tips om een nepwebshop te herkennen
1. Onrealistisch lage prijzen: Als iets te mooi om waar te zijn is, dan is dat meestal ook zo.
2. Bedrijfsgegevens: Controleer of het Kamer van Koophandel-nummer op de website staat. Kijk vervolgens op de website van de Kamer van Koophandel of het nummer klopt.
3. Reviews: Positieve reviews op de website zeggen nog niets. Want soms zijn de reviews nep. Raadpleeg ook andere websites zoals Trustpilot.
4. Keurmerken: Soms staan er keurmerken op de website van de webshop. Deze zijn niet altijd echt. Kijk daarom op de website van het keurmerk of de webshop het keurmerk daadwerkelijk mag gebruiken.
5. URL-controle: Zorg ervoor dat je de naam van de webshop op de juiste manier hebt gespeld. Oplichters laten soms een letter weg of voegen er juist eentje toe om jou op het verkeerde been te zetten.
6. Domeinleeftijd: Pas op als een webadres recent is aangemaakt. De leeftijd van een domein kun je controleren via een zogenaamde 'Whois'- zoekfunctie uit te voeren via bijvoorbeeld DomainTools. Voor domeinnamen eindigend op .nl kun je ook een controle doen via SIDN.
Bronnen: Politie.nl
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!