Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

60 procent van de huisartspraktijken heeft geen plek voor nieuwe patiënten

22-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2427 keer bekeken
  •  
dokter huisarts 930x520

Door de toenemende vraag naar zorg bij ouderen én jongeren, ligt er een grote druk op de kwaliteit en toegankelijkheid van de huisartsenzorg, waarschuwt ABN AMRO in een onderzoeksrapport. Het aantal huisartsen dat geen plek heeft voor nieuwe patiënten stijgt. Inmiddels geldt dat volgens het rapport voor 60 procent van de huisartspraktijken. 

“Groot aantal artsen stopt tussen nu en 5 jaar”

Vergrijzing heeft ook effect op de beroepsgroep zelf: bijna 2500 huisartsen zijn 60 jaar of ouder. "De verwachting is dat hiervan een groot aantal tussen nu en 5 jaar zal stoppen met werken", schrijven de onderzoekers.

Er worden weliswaar ook meer huisartsen, verpleegkundig specialisten en assistenten opgeleid, maar de druk op huisartsen zal "onverminderd hoog" blijven, stellen ze. Als veel artsen tegelijk stoppen, wordt de overdracht van hun praktijken "een ingewikkeld vraagstuk."

Mensen wonen langer thuis

Mensen blijven tegenwoordig vaak nog langer thuiswonen. Dit leidt weer tot meer werk voor de huisarts. Door de combinatie van factoren hebben zij eigenlijk niet genoeg tijd voor hun patiënten: per consult heeft de huisarts gemiddeld 11 minuten, becijferen de onderzoekers, terwijl dat bij voorkeur een kwartier zou moeten zijn. Ook administratieve verplichtingen kosten tijd, voegen de opstellers van het rapport eraan toe.

Te weinig tijd voor patiënten 

Huisartsen en hun beroepsorganisaties vragen al jaren om meer tijd voor hun patiënten. Dat blijft dus een heikel punt, al kan het Integraal Zorgakkoord (IZA) volgens de onderzoekers van de bank wel een positieve bijdrage leveren. In dat akkoord hebben de overheid, zorgverzekeraars en medici afspraken gemaakt die de zorg goed en betaalbaar moeten houden. Meer tijd voor de patiënt wordt er ook in genoemd. Huisartsen waren daar eerder sceptisch over en weigerden aanvankelijk hun handtekening te zetten, maar dat deed de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) in januari alsnog.

Dit is waar de onderzoekers voor pleiten:

Verder noemen de schrijvers van het rapport het "cruciaal" dat de regeldruk vanuit de overheid vermindert. Verder pleiten ze voor intensievere samenwerking tussen regio's en tussen de verschillende takken van de zorg, zoals de huisartsen, de GGD, de geestelijke gezondheidszorg, ziekenhuizen en de wijkverpleging. Verdere digitalisering en zorg op afstand kunnen het werk ook efficiënter maken, denken de onderzoekers. ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor