Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

61 procent Nederlanders bereid tot koop van kluswoning

06-08-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
227 keer bekeken
  •  
verbouwing klussen huis 930
Zes op de tien Nederlanders staat open voor de koop van een klushuis. Hiervan heeft de helft te weinig kluskennis om het zelf uit te kunnen voeren. Dat blijkt uit onderzoek van Offerteadviseur, uitgevoerd door Panelwizard.
Zo'n 61 procent van de Nederlanders is bereid tot het kopen of huren van een woning waar het nodige kluswerk gedaan moet worden. Panelwizard heeft in opdracht van Offerteadviseur onderzoek uitgevoerd onder 1022 Nederlanders van 18 jaar en ouder met een koop- of huurwoning.

Gebrek aan praktische kluskennis

Ondanks dat veel mensen bereid zijn tot klussen, laat 46 procent van de respondenten weten aan onvoldoende kluskennis te beschikken om het huis zelf te kunnen verbouwen. Daarom besteed zo'n 49 procent van de ondervraagden een klus, zoals schilderen of het aanleggen van een nieuwe vloer, het liefst uit.

Internet staat vol met uitlegvideo's

"Een gebrek aan kluskennis is tegenwoordig geen goede reden meer om de handen niet uit de mouwen te steken", zegt Ibrahim Agdere van Offerteadviseur. "Het hele internet is namelijk bezaait met filmpjes waarin stap-voor-stap wordt uitgelegd hoe je bijvoorbeeld een vloer legt, de muur schildert of een lamp ophangt." 

Geldgebrek vóór verbouwing

Naast een gebrek aan kluskennis is voor ondervraagden een geldgebrek weleens een reden geweest om niet aan een klus in huis te beginnen. Zo heeft 38 procent van de respondenten ooit onderhoud aan een woning uitgesteld wegens gebrek aan geld. Agdere: "Door onderhoud uit te stellen, verplaats je eigenlijk alleen maar het probleem. Het kan natuurlijk een tijdje goed gaan, maar uiteindelijk wordt het probleem en het bijbehorende kostenplaatje alleen maar groter."

Gebrek aan geld dóór verbouwing

Ook zonder geldgebrek kan een verbouwing tot geldproblemen leiden, blijkt uit het onderzoek. 37 van de respondenten zegt namelijk geschrokken te zijn geweest van de verbouwingskosten. Agdere: "Een verbouwing is gewoon erg prijzig. Het is daarom verstandig om verschillende offertes aan te vragen bij verschillende partijen en deze goed met elkaar te vergelijken. Wanneer je daaruit de beste hebt geselecteerd, is het belangrijk duidelijke afspraken te maken rondom het budget. Op deze manier kom je (hopelijk) nooit voor verrassingen te staan." 

Tevredenheid over vakmensen

Ondanks dat de kosten van een verbouwing door vakmensen hoog uitvallen, zijn de respondenten erg te spreken over de bekwaamheid en werkzaamheden van deze vakmensen. Zo laat 59 procent van hen weten nog nooit een slechte ervaring met vakmensen te hebben gehad. Agdere: "Wanneer je er financieel de ruimte voor hebt, is het natuurlijk veel gemakkelijk om een klus uit te besteden. Dan hoef je ook niet na je werk of in het weekend nog je overall aan te trekken, waardoor de verbouwing gelijk veel minder stress geeft. Het enige nadeel is natuurlijk dat je er wat extra geld aan kwijt bent." Echter hebben de meeste respondenten geen probleem hiermee. 43 procent laat weten het gevraagde hoge uurloon van de vakmensen rechtervaardig te vinden.

Problemen bij nieuwbouwhuis

Heb jij een nieuwbouwhuis? Dan zijn we benieuwd of je problemen hebt ondervonden, zoals absurde rekeningen voor meer- en minderwerk, problemen met opleveringstermijnen en veel gedoe over zaken na de oplevering . Laat het hier weten.
Bron: Offerteadviseur en Panelwizard
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor