Uit onderzoek van ABN AMRO blijkt dat huishoudens de laatste jaren een steeds kleiner deel van hun inkomen kwijt zijn aan vaste lasten zoals de hypotheek of de huur, de energierekening en de zorgverzekering. ABN concludeert dit op basis van een analyse van geanonimiseerde data van 340.000 bankrekeningen.
En dat is een opmerkelijke conclusie, want de laatste jaren gaat het in het nieuws juist regelmatig over prijzen die in hoog tempo stijgen en energierekeningen die onbetaalbaar dreigen te worden. Toch is dat volgens ABN AMRO niet het geval.
"Tot onze verrassing zijn alle groepen erop vooruitgegaan". Dat zegt Sandra Phlippen, hoofdeconoom van ABN AMRO. Ze vervolgt: "Huishoudens hebben meer over om financiële tegenvallers op te vangen."
Wél dient te worden opgemerkt dat de uitgaven aan boodschappen niet worden gezien als vaste lasten. Wel verricht ABN AMRO aanvullend onderzoek om in kaart te brengen hoeveel mensen daar de laatste jaren aan kwijt zijn.
Veel Nederlanders gaan regelmatig winkelen over de grens omdat veel boodschappen in België en vooral in Duitsland flink goedkoper zijn. Bekijk onderstaande Kassa-reportage om te zien hoeveel het kan schelen.
De bank stelt dat de bestaanszekerheid over het algemeen juist is toegenomen omdat inkomens sterker zijn gestegen dan de vaste lasten. Dat is volgens ABN te danken aan overheidsingrijpen waar met name minima van profiteerden.
Hun inkomens werden gestut, de vaste lastenstijging werd door een proactieve overheid uitgesteld en minima konden zodoende als eerste profiteren van meer bestaanszekerheid.
Als voorbeeld wordt het energieplafond genoemd en huishoudens kregen twee keer een bedrag van 190 euro uitgekeerd als tegemoetkoming voor de hoge energieprijzen.
Het financiële plaatje is niet voor iedereen even rooskleurig, voegt de bank eraan toe. Een deel van de uitkeringsgerechtigden heeft nog steeds zulke hoge vaste lasten dat er nauwelijks ruimte is om tegenslagen op te vangen.
Dit is weliswaar iets verbeterd ten opzichte van eerder, maar 'verbeterd' is een wat relatief begrip. Waar werkenden gemiddeld 41 procent van het inkomen kwijt zijn aan vaste lasten, is dat voor gepensioneerden 47 procent. Uitkeringsgerechtigden zijn zelfs 53 procent van het inkomen kwijt aan de vaste lasten.
Voor circa één op de tien uitkeringsgerechtigden is de situatie dermate penibel dat ze 71 procent van het inkomen kwijt zijn aan vaste lasten. Dat is veel meer dan de bovengrens van 60 procent die nog als 'acceptabel' wordt beschouwd. Daarover zegt Sandra Phlippen: "Het is wel verbeterd, maar het vraagt nog steeds om een structureel beleid van de overheid".
Bron: ABN AMRO, NOS.nl
Thema's:
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!