Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

ABN waarschuwt voor diefstal en fraude door 'shouldering': wat is dat?

  •  
Gisteren
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
10010 keer bekeken
  •  
abn_fraude_1280px

Het afkijken van een toegangscode is zo gebeurd, zeker in drukke mensenmassa's op Koningsdag

Meer dan de helft van de Nederlanders past de cijfercode voor mobiel bankieren nauwelijks aan. Veel mensen gebruiken dezelfde code bovendien voor verschillende dingen. Met Koningsdag in aantocht waarschuwt een fraude-expert van ABN Amro voor diefstal via het fenomeen 'shouldering'. Wat is dat, en belangrijker: hoe voorkom je het?

'Shouldering' komt vrij vertaald neer op 'over iemands schouder meekijken'. En dan kun je waarschijnlijk al raden welke kant het op gaat. Er zijn situaties bekend waarin kwaadwillenden over jouw schouder meekijken als jij je telefoon ontgrendelt. Op die manier hopen ze jouw toegangscode te ontcijferen. Als ze jouw telefoon daarna stelen, kunnen ze je telefoon ontgrendelen en mogelijk zelfs mobiel bankieren.

Koningsdag: drukte en veel mensen, grote kans op diefstal

Voor dit verschijnsel waarschuwt fraude-expert Marco Hendriks van ABN Amro. De timing is niet zonder reden: zaterdag 26 april is het Koningsdag, een dag waarop veel mensen de stad bezoeken om feest te vieren.

Grote mensenmassa's, enorme drukte en mensen die soms iets diep in het glaasje hebben gekeken en om die reden iets minder alert zijn. Voor dieven zijn dat optimale omstandigheden om hun slag te slaan. En dus is het zaak dat je op de hoogte bent: zo kun je de kans dat het jou overkomt minimaliseren.

Cijfercode is niet de veiligste optie

Hendriks zegt: "De meeste telefoons hebben een Touch-ID of kunnen met een Face-ID ontgrendeld worden, maar je ziet dat bijna 90 procent nog met een cijfercode ontgrendelt. En dat is heel makkelijk mee te kijken."

Wie bij een geldautomaat contant geld opneemt, doet doorgaans moeite om de pincode met de hand af te schermen. Met onze telefoons zijn we daarentegen een stuk minder voorzichtig, terwijl we ons toestel zo'n 50 tot 100 keer per dag ontgrendelen.

Hendriks ziet daarin een groot risico: "Als je dat iedere keer met codes doet, dan zijn dat allemaal gelegenheden voor fraudeurs om te kijken, om daarna je telefoon afhandig te maken."

Hoe houd je jouw telefoon veilig?

Hendriks raadt mensen aan om hun telefoon met een vingerafdruk of met Face-ID te ontgrendelen, en niet met een cijfercode.

Ook kun je beter een andere code kiezen voor jouw bankiersapp, zodat een eventuele dief die de toegangscode van jouw telefoon heeft afgekeken daarmee niet bij jouw bankrekening kan komen.

Voor extra veiligheid kies je dan een code die niet gelijk is aan (of sterk lijkt op) de pincode die bij jouw bankpas hoort. Verder kan het nooit kwaad om even goed om je heen te kijken en geen gevoelige financiële zaken af te handelen in drukke mensenmassa's.

Bron: BNR

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor