'Afbouw antidepressiva lukt vaak niet door opstelling verzekeraars'
15-04-2021
•
leestijd 2 minuten
•
157 keer bekeken
•
Veel patiënten die niet meer depressief zijn, blijven toch antidepressiva slikken. De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) wijt dat voor een belangrijk deel aan zorgverzekeraars die noodzakelijke afbouwmedicatie nog steeds niet willen vergoeden, meldt Zembla.
Zorgverzekeraars beloofden al in 2018 aan de beroepsverenigingen van psychiaters, huisartsen en apothekers om te gaan vergoeden. De meeste verzekeraars komen hun toezegging niet na, aldus de NVvP.
Kassa besteedde twee jaar geleden al aandacht aan het stoppen in stappen. Voor patiënten bleek het makkelijker en goedkoper te zijn om door te slikken dan om verantwoord af te bouwen.
De afgelopen jaren kaartten de drie beroepsverenigingen het probleem herhaaldelijk aan bij koepel Zorgverzekeraars Nederland (ZN), maar vingen telkens bot. Daarom treedt de NVvP nu naar buiten in Zembla. “Op het moment dat je nog in een heel constructief proces zit, dan wil je zo’n proces niet verstoren. Maar ik heb nu het idee dat het proces behoorlijk vastzit,” aldus Elnathan Prinsen, voorzitter van de NVvP.
Afbouwmedicatie niet standaard
Een deel van de mensen die willen afbouwen kan dat doen met de beschikbare medicatie, zegt Prinsen. Maar sommige patiënten hebben speciale pillen in lage doseringen nodig om langzaam met de antidepressiva te kunnen afbouwen. Een groot probleem is dat zulke pillen niet standaard op de markt zijn, aldus Prinsen.
Er is een apotheek in Nederland die de pillen wel maakt: de Regenboog Apotheek. Bovendien biedt deze apotheek als enige op maat gemaakte afbouwschema’s aan, verpakt in zogenoemde ‘taperingstrips’. Deze afbouwmethode wordt tot nu toe alleen door de kleine verzekeraars DSW en Eno vergoed. De vier grootste verzekeraars: Zilveren Kruis, VGZ, CZ en Menzis, samen goed voor zo'n 80% van de verzekerden, doen dat ondanks hun belofte nog steeds niet. Volgens hen is er nog altijd onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor.