Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Afbouwen salderingsregeling zonnepanelen nog onzeker door ontbreken steun oppositie

18-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5199 keer bekeken
  •  
zonnepanelen_salderen_20220927

De linkse oppositie in de Tweede Kamer wil niet zomaar afscheid nemen van de huidige subsidieregeling voor zonnepanelen op het dak. PvdA en GroenLinks willen eerst concrete plannen zien van het kabinet om ervoor te zorgen dat het met name voor verhuurders aantrekkelijk blijft om te investeren in zonnepanelen. Ook de PVV lijkt het niet eens te zijn met het afbouwen van de salderingsregeling en juist die steun is nodig om het kabinet aan een meerderheid in de senaat te helpen.

Wie zonnepanelen op het dak heeft, mag nu nog de overtollige stroom die op zonnige dagen wordt teruggeleverd, wegstrepen tegen de stroom die op somberdere dagen wordt afgenomen. Met deze zogeheten salderingsregeling werd de afgelopen jaren de installatie van zonnepanelen op woningen met succes gestimuleerd.

Minimumprijs voor zonnepanelen in plaats van subsidiëring

Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren evenwel flink goedkoper geworden. Het kabinet wil de subsidiëring ervan daarom de komende jaren versoberen en in 2031 helemaal afschaffen. Er moet een minimumprijs voor in de plaats die komen energiebedrijven aan hun klanten moeten betalen voor teruggeleverde stroom.

Linkse partijen vrezen dat ‘investeren in zonnepanelen’ onaantrekkelijk wordt

De linkse partijen waarschuwen evenwel dat daardoor de verdere groei van 'zon op dak' in gevaar dreigt te komen. Zij vrezen dat het met name voor verhuurders straks niet meer aantrekkelijk genoeg is om in zonnepanelen te investeren. Terwijl ook voor huurders het zelf kunnen opwekken van stroom kan helpen de energierekening te verlagen.

Ook oppositiepartijen kritisch: PVV waarschijnlijk tegen

Ook andere oppositiepartijen zijn zeer kritisch over de afbouw van de salderingsregeling. 

Het leek tijdens het debat over de zonnepanelenregeling of uitgerekend de PVV, een belangrijke criticaster van het klimaatbeleid, het met de wijziging eens zou zijn. Maar de partij zegt achteraf op Twitter waarschijnlijk toch tegen de wet te willen stemmen.

Na afloop van het debat schreef Kamerlid Alexander Kops op Twitter dat de PVV de wet wil wegstemmen als de regeling ook wordt afgebouwd voor huishoudens die nu al zonnepanelen hebben. "De PVV stemt dus tegen de wet van Jetten", concludeerde partijleider Geert Wilders alvast.

De SGP twijfelt nog, en wacht op de antwoorden van Jetten op zijn vragen. Samen met de PVV had die partij het kabinet aan een meerderheid in de senaat kunnen helpen.

Coalitiepartijen steunen afschaffen 

De coalitiepartijen steunen het afschaffen, maar lijken daar vooralsnog alleen in te staan. Ook zij willen het voorstel op diverse punten aanpassen. Ze vragen het kabinet ervoor te zorgen dat huishoudens met zonnepanelen, die in feite energieleverancier worden, daar wel aan kunnen verdienen. De vrees bestaat dat vooral energiebedrijven profiteren.

VVD en ChristenUnie: steun of af te bouwen én impuls voor zonneweides  

VVD en ChristenUnie willen ook dat het kabinet investeert in de ontwikkeling van batterijen en andere vormen van energie-opslag. Daar kunnen huishoudens met zonnepanelen dan gebruik van maken. 

Diezelfde partijen uiten hun ongemak over het feit dat het kabinet aan de ene kant steun voor huishoudens met zonne-energie afbouwt, en aan de andere kant een impuls geeft aan de subsidie voor grote zonneweides. 

'Zon op dak' is niet alleen een goede vorm van energie vanwege de schaarse ruimte, maar ook om draagvlak te houden voor de energietransitie, aldus VVD'er Silvio Erkens. ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor