Apple heeft een nieuwe feature gelanceerd, luisterend naar de naam NameDrop. Er was de nodige privacy-gerelateerde rumoer rond deze functie, die automatisch op alle iPhones is geïnstalleerd met de komst van iOS 17. NameDrop lijkt op AirDrop, waarbij je twee telefoons of smart-horloges tegen elkaar houdt. Zo werd dringend aangeraden om de functie gelijk uit te zetten, omdat voorbijgangers anders toegang zouden hebben tot gevoelige informatie en media op je telefoon. Wat speelt er echt?
Verschillende politiekorpsen in de Verenigde Staten waarschuwden mensen voor NameDrop, met speciale aandacht voor kinderen. Want hoewel volwassenen zich beter bewust zullen zijn van de mogelijke gevaren, zijn kinderen dat doorgaans niet. De angst was dat kwaadwillenden onder valse voorwendselen via deze functie toegang konden krijgen tot berichten, foto’s, informatie en video’s die op jouw smartphone staan. De paniek was echter snel gezakt: NameDrop blijkt helemaal niet zo te werken.
De ontwikkelaars van Apple hebben schijnbaar toch wel nagedacht over de nieuwe update. Van NameDrop is namelijk een handmatig proces gemaakt. Het uitwisselen van gegevens bestaat uit meerdere stappen. De eerste is het tegen elkaar houden van de iPhones: dan komt de functie in beeld (denk aan de melding die je krijgt wanneer bijvoorbeeld iemand iets naar je wilt Airdroppen). Vervolgens moet elk van de twee gebruikers kiezen wat 'ie wil: gegevens versturen of alleen ontvangen? Daarna moet ook nog op de 'Gereed'-knop worden gedrukt, en pas dan worden gegevens verstuurd.
Als je dus al akkoord gaat met het uitwisselen van gegevens, zijn er dus verschillende manieren om het proces vroegtijdig te onderbreken. Zoals je telefoon vergrendelen, of hem simpelweg weer in je broekzak stoppen. Het is dus niet zo dat een willekeurig persoon op straat zijn telefoon langs die van jou kan zwaaien en vervolgens met je persoonsgegevens weer wegloopt.
Het is wel goed om te vermelden dat het inderdaad wel zo is dat de functie automatisch is geactiveerd. Ben je na het lezen van dit artikel toch een tikkeltje nerveus geworden, kun je deze gemakkelijk weer uitschakelen. Dat doe je zo:
Voor de oplettende Androidgebruiker is deze functionaliteit oud nieuws. Google heeft een paar jaar geleden al de ‘Nearby Share’-functie gelanceerd die een vergelijkbare dienst biedt. Dit was aanvankelijk om Apple’s Airdrop te evenaren. En hoewel Nearby Share wat minder populair is dan Airdrop, heeft het tijdens zijn lancering ook wat privacy-gerelateerde kritiek gekregen. Aan de hand hiervan heeft Google wat beveiligingsmaatregelen getroffen. Het belangrijkste verschil tussen Nearby Share en NameDrop is dat je Nearby Share bewust moet downloaden van de Google Play Store, en NameDrop met een systeemupdate direct op je telefoon staat.
Bron: ConsumerAffairs/Android Police/Apple
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!