Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Bel-angst? Zo kom je ervan af!

05-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1056 keer bekeken
  •  
Oudere ouderen bellen oud telefoon smartphone
Tegenwoordig kun je heel makkelijk via WhatsApp, Facebook, sms en e-mail communiceren en zaken regelen, waardoor bellen zowat overbodig wordt. Veel mensen schieten dan ook in de stress als ze moeten bellen. Helaas ontkom je er niet aan want er zijn momenten dat je toch écht de telefoon moet gebruiken. We zetten een aantal tips en trucs op een rij om je te helpen bij je bel-angst.

Maak een gespreksplan

Goed voorbereiden helpt al heel wat om een gesprek soepeler te laten verlopen. Stel een plannetje op zodat je houvast hebt tijdens het gesprek. Zo is het bijvoorbeeld handig om op te schrijven hoe je het gesprek wil openen. Je doet er ook verstandig aan om de onderwerpen op te schrijven die je wil bespreken.
Ga het gesprek rustiger in door de vragen die je hebt op te schrijven. Als je het even niet meer weet of er valt een ongemakkelijke stilte, dan kun je op je spiekbriefje kijken en snel schakelen naar een ander onderwerp. Let er wel op dat je je spiekbriefje kort houdt. Als je een heel verhaal schrijft, raak je misschien weer in de war. Een korte stilte in een gesprek is overigens helemaal niet erg! Je kunt aangeven dat je even nadenkt over wat er besproken is.

Oefenen

Het klinkt misschien afgezaagd, maar oefening baart kunst. Door te oefenen krijg je meer zelfvertrouwen en kun jij het telefoongesprek helemaal aan! Je kunt een gesprek in je ééntje oefenen of je kunt een vriend(in) vragen om te helpen. Bedenk samen met je vriend(in) een scenario met onverwachte of enge vragen en speel een rollenspel. Dat is vooral handig als je bijvoorbeeld telefonisch een sollicitatiegesprek hebt of als je een zakelijk telefoontje moet voeren.

Neem je telefoongesprek op

Als je je telefoongesprek opneemt, dan hoor je wat er de volgende keer beter kan. Zo word je steeds zelfverzekerder en kun je straks probleemloos een telefoongesprek voeren. Maar bedenk je wel: iedereen vindt het vreselijk om zijn of haar eigen stem te horen. Je bent daarin zeker niet de enige!

Pak de telefoon en bel

Je ontkomt er écht niet aan: tijd om te bellen. Je hebt de telefoon met zweethanden vast en ongetwijfeld twijfel je of je dit wel moet doen. Maar met de bovengenoemde punten heb je zodanig meer zelfvertrouwen gekregen dat je doorzet. Bel eerst naar een klantenservice. Dit gesprek hoeft niet heel moeilijk te zijn en zo kun je rustig oefenen.

En nog wat praktische tips!

-       Ga in een aparte ruimte zitten zodat niemand je stoort. Zo kan ook niemand meeluisteren.
-       Doe een ademhalingsoefening om rustiger te worden. Adem 3 seconden in en daarna 4 seconden uit. Zo kom je wat meer tot rust.
-       Toch nog iets te gestrest? Pak een stressbal voor tijdens het bellen.
Bron: RTL Nieuws, Elsevier, SoChicken
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor