Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Bescherm jezelf tegen datingfraude! Zeven tips

08-05-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1077 keer bekeken
  •  
dating date relatie scheiding
Eindelijk heb je via internet de partner van je dromen gevonden. Begripvol, avontuurlijk en lief. Maar is deze persoon ook écht wie hij of zij zegt te zijn? Hoe sterk de vlinders in je buik ook zijn, je moet altijd op je hoede zijn. Oplichters speuren datingsites en social media af op zoek naar potentiële slachtoffers. Met name 40-plussers, weduwnaars of weduwes en gescheiden personen zijn een gewild doelwit. Wil je voorkomen dat je in handen valt van een fraudeur? Houd je dan aan de volgende zeven tips:
1. Houd rekening met oplichting
Houd altijd de mogelijkheid open dat je te maken hebt met een fraudeur. Vind je het lastig om te beoordelen of je iemand kunt vertrouwen die je via internet kent? Doe dan de Datingfraude Quiz . Deze kan je helpen om zonder al te veel emoties naar je geliefde te kijken.
2. Controleer foto’s die je krijgt
Datingfraudeurs gebruiken nogal eens foto’s die ze elders op internet vinden. Of de foto nep is, kun je checken door 'm in te voeren in Google Images (klik op het camera-icoontje om het plaatje in te voeren). Een andere site die deze optie biedt is of TinEye . Beide websites checken of foto’s op andere plekken op internet opduiken.
3. Stuur geen gevoelige foto’s op
Als je zelf foto’s stuurt naar je (gewenste) partner, dan maak je jezelf natuurlijk erg kwetsbaar voor kwaadwillenden. Dat geldt zeker als die afbeeldingen seksueel getint zijn. Wees daarom terughoudend met het delen van gevoelige informatie, zoals foto’s. Wacht bijvoorbeeld een eerste ontmoeting af om te zien met wie je écht te maken heeft.
4. Maak nooit geld over
Als je met een oplichter te maken hebt, zal deze vroeg of laat om geld vragen. Ga hier nooit in mee. Dit geld moet je namelijk als verloren beschouwen. Bovendien zal er steeds om nieuwe bedragen worden gevraagd.
5. Wees alert op taalfouten
Google Translate is een uitermate handig gereedschap voor oplichters in het buitenland die graag een beetje Nederlands willen spreken. Helaas voor deze oplichters is deze functie van Google niet foutloos. Wees alert op taalfouten. Dat geldt ook voor het geval je in het Engels communiceert. Oplichters schrijven bijvoorbeeld het Engelse ik vaak als ‘i’ in plaats van ‘I’.
6. Houd familie en vrienden op de hoogte
Het is in het belang van de oplichters dat een nieuw slachtoffer geïsoleerd wordt. Zo zijn ze makkelijker te beïnvloeden en vergroot het de kans van slagen voor de oplichters. Voorkom dat je in zo’n kwetsbare positie komt en praat met vertrouwelingen over je nieuwe contacten.
7. Deel niet teveel persoonlijke info op social media
Oplichters lijken hun slachtoffers zorgvuldig uit te zoeken. Met name mensen die een partner hebben verloren of gescheiden zijn, zijn een aantrekkelijk doelwit. Hoe de oplichters weten wie gescheiden is? Dat vertellen deze mensen vaak zelf op hun social media. Ook daarom geldt: wees terughoudend met het delen van persoonlijke informatie. Scherm bijvoorbeeld je Facebook-profiel af voor onbekenden.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor