Geldbelangen mag geen klanten meer helpen bij het aanpassen van hun wurgkrediet
10-09-2016
•
leestijd 4 minuten
•
100 keer bekeken
•
Dankzij Kassa en Stichting Geldbelangen
zijn vele gedupeerden met een wurgkrediet van Interbank nu veel beter af. Geldbelangen is druk bezig om de rente van mensen met een doorlopend krediet aangepast te krijgen. Maar van toezichthouder Autoriteit Financiële Markten mag dat niet meer. Waarom niet? En waar moeten gedupeerden nu heen?
AFM: Geldbelangen bemiddelt in kredieten
Afgelopen dinsdag heeft de AFM, de Autoriteit Financiële Markten, St. Geldbelangen gezegd dat de stichting moet stoppen met de hulp aan klanten met een wurgkrediet. De AFM is van mening dat Rob Goedhart van de St Geldbelangen bemiddelt in kredieten, en daarvoor heb je een vergunning op grond van de Wet op het financieel toezicht nodig. Deze vergunning heeft Geldbelangen niet. Ook heeft de AFM Goedhart erop gewezen dat hij ervoor kan kiezen een vergunning aan te vragen of aansluiting te zoeken bij een adviseur met een vergunning. Wij hebben de AFM uitgenodigd om hun besluit toe te lichten. De AFM heeft de uitnodiging niet aanvaard omdat de AFM niet kan ingaan op een "toezichtsvertrouwelijke zaak".
St. Geldbelangen wil lage rente
St. Geldbelangen is het oneens met dit besluit. Goedhart: "Wij zijn er nooit op gericht geweest om 'een overeenkomst van krediet af te sluiten'. Wij wilden een lagere rente voor de mensen. Interbank kwam zelf met het voorstel om dan meteen het doorlopende krediet om te zetten naar een persoonlijke lening. Dat vonden de meeste klagers ook wel lekker. Dan is er vastigheid. En verder ben je als kredietbemiddelaar 'tussenpersoon'. Wij staan helemaal niet tussen de consument en bank in. Zeker, wij staan
naast
de consument. En helpen deze bij het repareren van het wurgkrediet." Meer informatie daarover vind je op de
website
van Geldbelangen.
Geldbelangen zegt verder dat als ze zou moeten werken zoals de AFM had gewild, ze voor haar werk alleen via provisie van de geldgever beloond zou mogen worden. "Een gruwel" zegt Goedhart. "Wij vinden dat provisiesysteem nog steeds een fout in de wet. Als je provisie ontvangt wil je het liefst dat de lening zo lang mogelijk doorloopt en zo hoog mogelijk blijft. De adviseur die mensen helpt de lening zo snel mogelijk af te lossen snijdt in zijn eigen portemonnee. Hij gaat immers steeds minder provisie ontvangen. Is het mede daarom dat er nog zoveel mensen met een wurgkrediet zitten?"
Kritisch over AFM
Wij vinden het onbegrijpelijk dat Geldbelangen moet stoppen met de hulp aan mensen met een wurgkrediet. Kassa en Geldbelangen hebben concreet meer bereikt voor mensen dan de AFM die toezicht houdt op geldverstrekkers en tussenpersonen. Eric Smit is hoofdredacteur van het platform
Follow the Money
en ook hij is kritisch op de AFM.
Geldbelangen zet werk voort
Goedhart vertelt in Kassa dat ze doorgaan met het bijstaan van mensen met een wurgkrediet. Hij heeft juridisch advies ingewonnen. Daarbij bleek dat het onvoldoende duidelijk was dat hij namens de klant mocht optreden. In het vervolg zal dat veel duidelijker zijn doordat de klager een volmacht afgeeft aan St Geldbelangen. Hij verwacht nu ook geen problemen meer met de AFM. "Als het zo duidelijk is dat wij door middel van die volmacht eigenlijk dezelfde zijn als de klager, dan kan de AFM niet meer beweren dat wij als het ware 'kredieten verkopen'."
Waar kun je heen met je wurgkrediet?
- Meld je bij de tussenpersoon waar je het krediet hebt afgesloten. De naam van de tussenpersoon staat op het maandafschrift van Interbank. Deze mag geen kosten in rekening brengen aan de klant voor het omzetten van het krediet.
- Meld je bij Interbank. Mensen kunnen ook mailen met
vraag@interbank.nl
. Interbank heeft een speciaal serviceteam voor mensen die een wurgkrediet hebben. Ook kunt u bellen met het nummer van de klantenservice 0900-8688. Interbank zegt toe de klachten – eventueel in samenspraak met uw tussenpersoon – aan te pakken. Daar zijn verder geen directe kosten aan verbonden. Let wel! De tussenpersoon blijft gewoon provisie ontvangen dus indirect betaalt u toch.
- Meld je bij St. Geldbelangen. Deze kan je bijstaan in de onderhandelingen met Interbank. Daar zijn kosten aan verbonden. Klik
hier
om naar de website te gaan.
- Zoek zelf een tussenpersoon.
Hier
vindt u het advies van de AFM:
Waar kun je terecht voor hulp bij rentekredieten
.
Hoe vind je een betrouwbare tussenpersoon?
Christian Bouter, medeoprichter van het consumentenplatform Advieskeuze.nl (onderdeel van de Consumentenbond) vertelde in Kassa dat je op de website van Advieskeuze.nl kunt zoeken naar een financieel adviseur bij jou in de buurt.
In de uitzending riep hij consumenten op om een review achter te laten over hun adviseur. Daarmee helpen consumenten elkaar bij de keuze voor een goede dienstverlener.
Hier
vind je nadere informatie en tips voor een goed gesprek met een financieel adviseur.
De AFM heeft naar aanleiding van de uitzending van Kassa een
persbericht
gepubliceerd. Kassa heeft eveneens een
persbericht
gepubliceerd over het besluit van de AFM.
Kamervragen
Arnold Merkies, Tweede Kamerlid voor de SP, heeft n.a.v. de uitzending van Kassa over de rol van de AFM bij wurgkredieten Kamervragen gesteld. Lees
hier
de Kamervragen.