Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Groene' benzine E10 rukt op: 5 vragen en antwoorden

26-09-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
809 keer bekeken
  •  
tanken benzine diesel 930 520
Vanaf 1 oktober zie je bij veel tankstations de brandstof E10, waar je de gewone Euro95 benzine gewend was. Tankstations zijn door het kabinet verplicht om vanaf volgende maand meer tankinstallaties aan te bieden met de 'groene' E10-brandstof. Maar wat is E10 precies?

Waar staat ‘E10’ voor?

Het zal heel even wennen zijn: automobilisten krijgen aan de pomp te maken met nieuwe brandstofnamen. De bekendste benzine wordt ‘Euro95 E10’. De letter E slaat op ethanol, het cijfer tien geeft het ethanolgehalte aan. Deze benzine bevat tussen de zeven en een half en tien procent bio-ethanol. De 'gewone' Euro95 kan bij veel tankstations óók nog worden getankt, maar dan staat er het label E5 bij. Euro95 wordt al sinds 2005 bijgemengd met kleinere percentages ethanol; eerst twee procent, later vijf procent.

Waarom komt E10 er?

Het toegevoegde ethanol moet de brandstof groener, oftewel minder milieubelastend, maken. Bio-ethanol is alcohol die gemaakt wordt door fermentatie uit suiker, maïs of tarwe. Door E10 toe te voegen wordt de CO2-uitstoot van het wegverkeer verlaagd. Alleen kleine tankstations, die maar één benzinesoort aanbieden, zijn vrijgesteld van het verkopen van E10. Veel Nederlanders kennen E10-benzine al van ritjes door omringende landen. In Duitsland, België en Frankrijk wordt het al langere tijd op ruime schaal verkocht. In België tankt acht op de tien benzinerijders al E10. De naamswijziging voor brandstoffen door invoering van de labels (E5, E10, B7) geldt overal in de Europese Unie, zodat je in elk EU-land de juiste brandstof makkelijk kunt herkennen en tanken.
brandstoflabels

Kan ik mijn auto volgooien met E10?

Meer dan 90 procent van de auto’s is al geschikt voor Euro95 E10. Het zijn vaak oudere modellen die moeite hebben met de met ethanol. Motoronderdelen van onder meer rubber, zink of aluminium kunnen aangetast raken door de alcohol. Wil je weten of de motor van jouw auto de E10-brandstof aan kan? Je kunt eenvoudig online een check doen voor jouw automerk via E10 check . Twijfel je daarna nog steeds? Doe dan navraag bij je dealer of de fabrikant voordat je E10 tankt. Is je auto niet geschikt voor E10 of wil je dat liever niet tanken? Dan adviseert de ANWB Euro95 E5. Kom je deze niet tegen bij de pomp? Kies dan SuperPlus 98 of een andere premium brandstof.

Hoe zit het met de prijs?

De adviesprijs van Euro95 E10 benzine ligt naar verwachting een à twee cent lager dan de adviesprijs van Euro95 E5. E10-benzine genereert iets minder energie dan Euro95 E5, vanwege de grotere hoeveelheid bio-ethanol. Daardoor verbruikt een voertuig circa een paar procent meer, maar dat zullen de meeste automobilisten niet merken.

Hoe zit het met diesel?

De diesel die je gewend bent te tanken krijgt bij tankstations ook een eigen label waaraan je deze brandstof kunt herkennen: B7. De zeven houdt in dat de brandstof maximaal zeven procent biodiesel bevat. Ook kun je kiezen voor B100, een biobrandstof gemaakt uit hernieuwbare en duurzame grondstoffen, zoals plantaardige afvalolie. Deze ‘blauwe diesel’ heeft een veel lagere CO-uitstoot, maar is wel flink duurder (circa 20 cent per liter) dan B7.
Bronnen: UnitedConsumers, ANWB, Total
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor