Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hoe krijg je een smart home veilig? 5 tips!

31-05-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
131 keer bekeken
  •  
930 x 520 cyber security
Het Internet of Things brengt voor consumenten vooral heel veel gemak met zich mee. Een smart home maakt het dagelijks leven een stuk gemakkelijker, maar met slimme apparatuur haal je ook veel veiligheidsrisico’s in huis. Virtuele inbraken en hacks van bedrijven via jouw apparatuur liggen op de loer. Bang worden is niet nodig, bewust zijn van de risico’s des te meer, zegt onderzoeksjournalist Brenno de Winter. “Denk bij ieder IoT-product dat je aanschaft: hoe erg vind ik het als de informatie hiervan in verkeerde handen komt? Want dat kan altijd zomaar gebeuren”, zegt de beveiligings- en privacydeskundige.
Maar hoe maak je een smart home dan wél veilig? Kassa geeft vijf tips.
1. Check het jaartal op de doos
Zoek bij het aanschaffen van een slim apparaat altijd naar een jaartal op de doos, deze staat altijd wel ergens. Tref je een ouder jaartal aan? Dan is de software van het apparaat vrijwel zeker al verouderd.
2. Controleer voor aankoop of en hoe lang updates worden uitgevoerd
Het is handig om een slimme thermostaat, lamp of ander gadget in de winkel te kopen. Je kunt dan namelijk beter uitzoeken hoe het staat met de updates. Deze zijn heel belangrijk om veilige, up-to-date software in je apparatuur te houden. Vraag dus na of en hoe lang deze worden uitgevoerd en of dat handmatig of automatisch gaat.
3. Verander altijd de wachtwoorden
Slimme camera’s, babyfoons en veel andere gadgets hebben een wachtwoord. Deze is altijd standaard ingesteld en deze standaard wachtwoorden zijn erg makkelijk te achterhalen via internet door kwaadwillende hackers. Kijk online of in de handleiding hoe je dit wijzigt. En wees niet lui, pak niet voor ieder apparaat hetzelfde wachtwoord.
4. Zoek naar eerdere problemen & recensies
Voordat je een slim apparaat aanschaft, is het handig om te googlen naar ervaringen van anderen en eventuele veiligheidsproblemen. Als deze zich eerder hebben voorgedaan, kom je dat namelijk snel tegen. Zoek naast het woord security ook op het product met de term oplossingen of de Engelse term patches , om erachter te komen of de producent snel met oplossingen van veiligheidslekken komt.
5. Gooi verpakkingen niet weg
Boekjes en labels die bij het apparaat horen, kunnen nog altijd handig zijn. Daarnaast is het niet wenselijk als mensen via jouw afval erachter kunnen komen wat voor soort apparatuur je in huis hebt. Dit werkt inbrekers of hackers in de hand.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor