Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Last van eczeem? Dit kun je doen!

13-08-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2556 keer bekeken
  •  
eczeem huid jeuk krabben
Eczeem is een huidaandoening die grote invloed kan hebben op het dagelijkse leven. De huidziekte zorgt voor onder andere veel jeuk en schilfers. Kassa zet voor je op een rij wat je tegen eczeem kunt doen en hoe je het kunt voorkomen.
De meest voorkomende vormen van eczeem zijn constitutionele eczeem en contacteczeem. Bij constitutionele eczeem gaat het om een chronische ontstekingsziekte van de huid, terwijl contacteczeem alleen ontstaat als de huid in aanraking komt met bepaalde stoffen die een allergische reactie veroorzaken. Een bekend voorbeeld is een nikkelallergie.

Hoe ontstaat eczeem?

Bij sommige vormen van eczeem, zoals acrovesiculeus eczeem en nummulair eczeem, is de precieze oorzaak onduidelijk. Er zijn diverse oorzaken te vinden bij alle vormen van eczeem. Zo komt hypostatisch eczeem vaak voor als de aderen in de onderbenen minder goed werken en wordt asteatotisch eczeem vooral veroorzaakt door droge lucht of door te vaak wassen met zeep. Seborroïsch eczeem ontstaat door een verandering in de samenstelling van talg.
De oorzaak van de meest voorkomende vorm, constitutioneel eczeem, is onduidelijk. Vermoedelijk speelt erfelijke aanleg een belangrijke rol. Er is waarschijnlijk een afwijking van het eiwit in de huid, waardoor de huid minder bescherming biedt. De huid droogt sneller uit omdat het minder goed vocht kan vasthouden. Constitutioneel eczeem gaat meestal gepaard met een aanleg voor een allergie.
De oorzaak van contacteczeem is wel duidelijk: het eczeem ontstaat na een allergische reactie, bijvoorbeeld als je allergisch bent voor bestanddelen van verzorgingsproducten, parfum en make-up. Zelfs bestanddelen in elastische steunkousen kunnen zorgen voor eczeem. Verder kunnen metalen, zoals nikkel, bestanddelen van een zalf en bloemen en planten de boosdoeners zijn. Je kunt je hele leven lang last hebben van contactzeem.

Hoe wordt eczeem verergerd?

Eczeem kan verergerd worden door vaak met zeep en shampoo te wassen. Dat zorgt ervoor dat de beschermende werking van de huid wordt verstoord en dat de huid uitdroogt. Dit geldt ook voor lang douchen of baden. Kleding met ruwe vezels, zoals wol, kunnen de klachten ook verergeren. Schoonmaakmiddelen kunnen eveneens voor meer eczeem zorgen.
We raden je af om te krabben om het eczeem zo min mogelijk te verspreiden. Zorg ook dat je zo min mogelijk stress hebt. Hoe meer stress je hebt, hoe vatbaarder je bent voor de huidziekte.
Helaas zijn er ook invloeden van buitenaf waar je niet zoveel aan kunt doen, zoals zweten en warm of juist koud weer. Het is overigens niet aangetoond dat (constitutioneel) eczeem wordt verergerd door prikkels uit de lucht of door bepaalde voeding. Een verminderde weerstand (keelpijn, verkoudheid of griep) kan ook voor meer eczeem zorgen.

Wat te doen en hoe te voorkomen?

Zoals je gelezen hebt wordt eczeem verergerd door vaak met zeep en shampoo te wassen. Het advies is dan ook: douche niet te vaak (twee of drie keer per week is voldoende), te lang en te warm en gebruik geen of zo min mogelijk zeep of shampoo. Kies voor luchtig zittende kleding van katoen. Daardoor wordt de huid niet te warm en kan het eczeem zich minder goed verspreiden. Ga je schoonmaken? Trek dan handschoenen aan van vinyl.
Er zijn verschillende zalfjes verkrijgbaar om het jeuken tegen te gaan en de genezing te bevorderen, zoals cetomacrogolzalf of lanettecrème. Dit kun je bij de drogisterij halen. Je kunt ook van de huisarts tijdelijk een corticosteroïdzalf of -crème krijgen. Mochten zalfjes niet goed werken, dan kan de huisarts medicijnen in de vorm van tabletten voorschrijven. Je hebt tabletten tegen eczeem, jeuk en huidinfecties.
Lichttherapie zou voor sommige mensen in bepaalde gevallen kunnen werken. De huid wordt belicht met UV-B of UV-A licht. Uit onderzoek blijkt dat zonlicht een gunstig effect heeft op huidziekten.
Verder is het goed om te weten dat eczeem niet besmettelijk is. Het kan dus geen kwaad om een ander aan te raken.
Bron: CBS, UMC Utrecht, Nederlands Huisartsen Genootschap, Thuisarts.nl
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor