Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nicorette helpt niet als u blijvend wilt stoppen

13-06-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1085 keer bekeken
  •  
Columnnicorette.jpg
Roken is iets waarmee je op je veertiende begint in een fietsenhok en waar je alleen met grote moeite vanaf komt. Middeltjes om van het roken af te komen, zoals Nicorette-pleisters, zijn populair. Ze zouden de afkickeffecten verzachten. Misschien is er een korte termijneffect, maar stoppen is iets voor lange termijn.
Werken pleisters?
Nicorette adverteert op het moment weer met nicotinepleisters, om de mensen toch vooral niet te laten vergeten dat stoppen helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn. Maar werken die pleisters, of ze nu van Niquitin, Nicorell of Nicorette zijn, ook echt? Gevreesd moet worden van niet.
De theorie is aanlokkelijk. Je plakt een pleister op je huid, die een bepaalde dosis nicotine afgeeft. In de loop van een paar weken plak je steeds lichtere pleisters op en op den duur heb je de nicotinebehoefte gereduceerd tot nul.
Zware rokers
Er is recent wetenschappelijk onderzoek dat de kachel aanmaakt met deze theorie. Drie onderzoekers van de Amerikaanse topuniversiteit Harvard (Alpert, Connolly en Biener) hebben bekeken of nicotinevervangers op de lange termijn meer kans op blijvend succes geven dan stoppen zonder nicotinetherapie. Dat bleek niet het geval. Na een half jaar was van beide groepen 33 procent weer ongeremd aan het paffen. Ja zult u zeggen, maar zware rokers hebben wel degelijk een steuntje in de rug nodig om ze door de eerste onthoudingsfase heen te trekken. Dit effect blijkt niet te bestaan. Uit het onderzoek bleek dat zware rokers die met behulp van nicotinevervangers probeerden te stoppen, juist twee keer zo snel terugvielen als zware rokers die het uitsluitend met wilskracht probeerden. De theorie is dat mensen in deze groep teleurgesteld zijn als ze merken dat de nicotinepleisters hun ontwenningsverschijnselen niet afdoende wegnemen. Hun oplossing is dan toch maar weer een sigaret opsteken.
Na acht jaar
Een onderzoek dat al in 2003 in het gereputeerde British Medical Journal werd gepubliceerd toonde aan hoe moeilijk het is om blijvend te stoppen. Na acht jaar werden twee groepen stoppers bekeken. De ene groep was zonder hulpmiddelen gestopt de andere met. In beide groepen bleek slechts 12 procent blijvend gestopt met roken.
De conclusie is ontmoedigend: stoppen met roken is moeilijk, blijvend stoppen is nog moeilijker en middeltjes als nicotinepleisters of kauwgom maken het niet gemakkelijker. Voor meer columns over overbodige medicijnen klik op de onderstaande links.
CB12, BioActive , Obesimed , Zendium .
Peter Hendriks (klik hier voor meer columns)
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor