Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Nu al privacyzorgen om Facebook-munt ‘Libra’

30-08-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
126 keer bekeken
  •  
libra calibra facebook 930 520

Facebook werkt aan een digitale munt; de Libra. Al voor de lancering is er veel over te doen. Wat is de Libra überhaupt? En hoe zit het met je privacy als je ermee gaat betalen? We beantwoorden vijf veelgestelde vragen.

Wat is de Libra?

Iedereen kent de euro of dollar. Bekende valuta’s waarmee je cash, met je betaalkaart of online kunt afrekenen. Facebook wil in 2020 ook graag de betaalmarkt op, en wel met de Libra. Hier zul je geen muntjes of briefjes van kunnen krijgen. Het wordt een cryptomunt, een volledig digitale munteenheid. Een betaling doen moet "net zo simpel worden als het verzenden van een bericht", aldus Facebook. Een bekend voorbeeld van cryptogeld is de bitcoin. De waarde daarvan schommelt sterk, waardoor deze in trek is bij beleggers. Om ervoor te zorgen dat er minder waardefluctuaties zijn, wordt de Libra gekoppeld aan bestaande valuta. De nieuwe cryptomunt moet hierdoor betrouwbaarder en waardevaster worden.

Libra’s bewaren kan in een digitale portemonnee, de Calibra, die Facebook volgend jaar gelijktijdig met de Libra wil lanceren. De Calibra-wallet komt er in de vorm van een app. Maar de digitale portemonnee is, zonder app, ook in Facebook beschikbaar.

Wie zitten er achter de digitale munt?

Facebook is niet het enige bedrijf dat met het Libra-project bezig is. De sociale media-reus heeft de handen ineengeslagen met (tot nu) 27 andere bedrijven. Onder andere Spotify, Uber, eBay, Vodafone, Visa, Mastercard en PayPal doen mee en willen betalen met de Libra mogelijk gaan maken. Deze bedrijven hebben al miljoenen gestoken in de Libra Association, de non-profitorganisatie achter het Libra-project die zich in Geneve is gehuisvest. Met deze aanpak wil Facebook duidelijk maken dat de Libra losstaat van het sociale media-bedrijf. De organisatie valt onder het toezicht van de Zwitserse Federale Commissaris voor Gegevensbescherming.

Waarom de Libra?

Facebook benoemd ‘toegankelijkheid’ als reden voor de komst van de Libra. Het medium kent ruim twee miljard gebruikers, ook in arme landen waar mensen soms geen bank of bankrekening hebben. Met de Libra en de Calibra-portemonnee kan iedereen, arm of rijk, bankzaken gaan doen. Het enige dat je nodig hebt, is toegang tot het internet. Daarnaast is snelheid een wapen van de Libra. Je kunt razendsnel, zonder tussenkomst van een bank, Libra's overmaken naar iemand. Iemand kan bij wijze van spreken aan de andere kant van de wereld zitten. De bedenkers van de munt hopen uiteraard ook dat het gebruik van Facebook verder stijgt als mensen een in het sociale medium geïntegreerde munt kunnen gebruiken.

Hoe gaat de Libra om met privacy?

Eerder dit jaar kreeg Facebook in de VS een boete van liefst 5 miljard dollar opgelegd, vanwege privacyschendingen. Op dit gebied heeft het geesteskind van Mark Zuckerberg inmiddels een negatief imago opgebouwd. Het bedrijf verdient z'n miljarden met data van gebruikers en de verkoop van advertenties. Wat als de Libra-organisatie precies weet waar jij geld aan uitgeeft? Of je schulden maakt? Of dat je juist veel te besteden hebt? Hoe gaan de Libra en Calibra om met jouw betaalgegevens? Facebook laat alvast weten dat jouw transactiedata niet gebruikt worden om advertenties op af te stemmen. De toekomstige gebruiker kan hier wél toestemming voor geven. Wat de gebruiker vervolgens terugkrijgt voor deze 'openheid', is nog niet helder. Anoniem gebruikmaken van de Libra kan niet; elke gebruiker moet zijn identiteit kenbaar maken bij registratie.

Is er toezicht?

Banken moeten zich aan tal van internationale betalingsregels houden. Door via een non-profitorganisatie online te gaan met een cryptomunt, hopen Facebook en consorten aan dit soort regels te ontkomen. Europese en Amerikaanse financiële toezichthouders hebben Facebook inmiddels verzocht om het hele project voorlopig stop te zetten. Het toezicht op de digitale munt schiet nog te kort, vinden ze. Zo zouden criminelen er geld mee kunnen witwassen. De toezichthouders zetten ook kanttekeningen bij de manier waarop persoonlijke gegevens van gebruikers beschermd worden. De beschikbare info daarover is 'vaag en te beknopt', luidt de kritiek. De Amerikaanse president Trump heeft getwitterd dat als Facebook "voor bank wil spelen" er ook een bankvergunning nodig is voor de Libra. Vanwege de aanzwellende kritiek hebben drie (niet nader genoemde) partijen zich teruggetrokken uit de Libra Associatie. Door al deze perikelen staat nog niet honderd procent vast dat de Libra volgend jaar een vliegende start kan maken. Houd onze site in de gaten voor alle nieuwe ontwikkelingen!

Bron: RTLZ, NRC, Cnet, Finanzen, Cnbc

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor