Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Onkruidbestrijdingsmiddel gelinkt aan Parkinson

24-04-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
roundup.jpg
Glyfosaat, de werkzame stof in de meest gebruikte onkruidbestrijdingsmiddelen, blijkt een verband te hebben met de ziekte van Parkinson. Dat blijkt uit een onderzoek van de Shanghai Jiao Tong Universiteit.
Celvernietiging
Eerdere onderzoeken concludeerden al dat er een mogelijk verband was tussen herbicides (plantdodende stoffen) en Parkinson, maar hoe dit precies zou werken was nog niet duidelijk. De onderzoekers lieten zenuwcellen van ratten in aanraking komen met glysofaat, waarna de cellen afstierven. Dit afsterven gebeurde door apoptose en autofagie, twee verschillende, natuurlijke processen waarbij de cellen zichzelf vernietigen.
Parkinson
Het afsterven van zenuwcellen is juist datgene wat gebeurt bij de ziekte van Parkinson. Het is normaal dat de hoeveelheid zenuwcellen vermindert (door apoptose) als men ouder wordt; deze vermindering wordt geschat op zo'n 3 procent per 10 jaar. Bij iemand die Parkinson heeft gaat dit echter veel sneller, met alle gevolgen van dien.
Vooral in de zogenaamde 'zwarte stof' sterven neuronen af, waardoor er minder dopamine wordt geproduceerd. Dopamine is een neurotransmitter, een stof die signalen overbrengt naar verschillende delen van het lichaam. Het ontbreken hiervan resulteert in de bekende verschijnselen van Parkinson: trillen, stijfheid, moeite met bewegen en een voorovergebogen houding. Bekende personen met deze ziekte waren bijvoorbeeld prins Claus en paus Johannes Paulus II.
Vervolgonderzoek
Wat de onderzoekers opviel bij het onderzoek, was dat het afsterven van cellen verminderde als het Beclin-1 gen werd uitgezet. Dit kan dan ook een aangrijpingspunt zijn voor voor vervolgonderzoek.
Roundup
Glyfosaat werd in de jaren '70 ontwikkelt door het Amerikaanse bedrijf Monsanto. Het bedrijf patenteerde de stof en verwerkte het in hun onkruidbestrijder Roundup. Sinds in 2000 het patent op de stof verliep, gebruiken ook andere fabrikanten glysofaat in hun producten. De onkruidbestrijders worden wereldwijd zeer veel gebruikt, zowel in de landbouw als bij consumenten thuis.
Roundup in Kassa
In Kassa werd eerder aandacht besteed aan Roundup in relatie tot de gevolgen van de omgeving en geboorteafwijkingen. Zie hier de uitzending.
Bronnen:
'Glyphosate induced cell death through apoptotic and autophagic mechanisms'
Digital Journal
Parkinson.org 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor