Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Ook een UV-junk? Zonnen werkt verslavend.

24-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
190 keer bekeken
  •  
zonnebaden_05.jpg
Tijdens warme zomerdagen liggen stranden vol met zonaanbidders. Veel mensen vinden het heerlijk om urenlang te bakken op het zand. De laatste tijd worden zonnebaders gewaarschuwd omdat zonnen de kans op het krijgen van huidkanker vergroot. Desondanks blijven mensen ermee doorgaan. Onderzoekers van het Massachusetts General Hospital denken hiervoor de oorzaak te hebben gevonden: zonnen werkt mogelijk verslavend.
Muizen
Zonlicht bevat ultraviolette straling die endorfine produceert. Dit  zorgt ervoor dat mensen meer van iets willen, want endorfine maakt namelijk geluksgevoelens aan en veroorzaakt pijnstilling.  De wetenschappers hebben dit ontdekt door een experiment met muizen uit te voeren. De knaagdieren werden zes weken lang elke dag dertig minuten aan UV-straling blootgesteld. Binnen een week steeg het endorfineniveau in hun lichaam. De muizen reageerden vervolgens minder op temperatuur veranderingen en aanrakingen. Verklaring
Na die zes weken stopten de onderzoekers met de UV-straling en ze lieten een andere stof los op de muizen: nalaxon. Deze stof brak de aangemaakte endorfine af. Niet lang daarna ontstonden er ontwenningsverschijnselen. De muizen gingen trillen, klappertanden en schudden. Door het effect dat UV-straling op de knaagdieren had, denken de onderzoekers dat zonlicht ook verslavend is voor mensen. Zeker weten doen ze het echter niet. Het is voor hen een mogelijke verklaring voor het feit dat mensen nog steeds zonnen terwijl er veel gewaarschuwd wordt voor huidkanker.
Zonnebank
Niet alleen buiten zonnen werkt verslavend. Binnen zonnen op de zonnebank ook. In 2010, vier jaar eerder dan het onderzoek met de muizen, hebben onderzoekers van de universiteit van Washington hier een experiment mee gedaan. De studenten die veel onder de zonnebank lagen voldeden aan codes waarmee je kunt bepalen of iemand een verslaving heeft. Ze raakten namelijk afhankelijk van de zonnebank, want ze werden erg bang voor onthouding. Als ze er niet meer onder gingen, zouden ze minder bruin worden en dat was een grote angst. Speciaal voor mensen die graag zonnen is er een zonkracht-app uitgekomen. Lees hier de recensie over die app. Bronnen: newscientist.nl, Cell Press, NRC, Elsevier
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor