Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Overstroming en verzekeren, hoe zit dat?

08-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
589 keer bekeken
  •  
waterschade wateroverlast overstroming 930 x 520
Nederland is een echt waterland. Het risico op een overstroming ligt dan ook altijd op de loer. En dit gevaar neemt door klimaatveranderingen de laatste jaren alleen maar toe. Kun je je verzekeren voor de schade van een overstroming? En wanneer is dat nodig?
Overstroming niet verzekerd via inboedel- of opstalverzekering
Je inboedel- en/of opstalverzekering vergoedt de schade na een overstroming niet. De reden hiervoor is dat de schade bij een overstroming enorm kan zijn. Bij de overstroming van de rivier de Maas in 1993 bedroeg de schade 254 miljoen gulden. Bij een flinke overstroming zouden de verzekeraars door de grote schade failliet gaan.
Maar hoe verzeker je je dan tegen overstromingsschade?
Er is in Nederland één verzekeringsmaatschappij die een verzekering specifiek voor schade door overstroming aanbiedt: Neerlandse. Zij brengen het verzekerde risico onder bij de Britse verzekeringsmaatschappij Lloyds. Deze polis sluit je naast je regulier inboedel- of opstalverzekering af, maar dat is niet per sé goedkoop.
Neerlandse bepaalt namelijk op basis van je woonplaats en je gegevens over de waterveiligheid in je regio, het soort woning en dergelijk hoeveel premie je betaalt. Dit kan, zeker in de waterrijke gebieden, oplopen tot enkele honderden euro’s per jaar.
Korting bij voorzorgsmaatregelen
Door zelf voorzorgmaatregelen te nemen, beperk je de kosten. Als je voldoende zandzakken of waterschotten in huis hebt om alle deuren en ramen op de begane grond te barricaderen bij een dreigende overstroming, geeft Neerlandse korting op de premie.
De voorzorgsmaatregelen die je neemt, worden vermeld op je polisblad. De verzekeringsexpert zal bij schade door een overstroming wel controleren of je de zandzakken en waterschotten ook daadwerkelijk hebt gebruikt om de overstromingsschade zoveel mogelijk te voorkomen. Heb je dit niet gedaan, dan vergoedt de Neerlandse niet alle schade.
Is verzekeren tegen overstromingsschade echt nodig?
Voor je beslist een overstromingsverzekering af te sluiten bij Neerlandse, moet je eerst weten hoe groot het risico op een overstroming is in het gebied waar je woont. Dit kun je eenvoudig opzoeken via de website www.overstroomik.nl . Bij een groot risico is de overstromingsverzekering, ondanks de hoge premie, wellicht verstandig. Maar als blijkt dat je nauwelijks of geen risico loopt, kun je de kosten van de verzekering natuurlijk beter besparen.
Schadevergoeding via de Staat
Bij overstromingsschade kun je ook een beroep doen op de overheid. Deze heeft in 1998 de Wet tegemoetkoming schade bij rampen in het leven geroepen. Volgens deze wet heb je bij een overstroming recht op een tegemoetkoming voor de niet-verzekerde schade na een overstroming. Of je recht hebt op de tegemoetkoming en hoe hoog die is, wordt van geval tot geval bepaald.
Amanda Bulthuis
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor