Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Smartphone in de hitte: dit kun je doen

25-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
561 keer bekeken
  •  
Smartphone hitte
Met tropische temperaturen boven de 35 graden kan je smartphone oververhit raken. We zetten tips op een rij om je telefoon zo goed mogelijk te beschermen tegen de hitte.
In computers en spelsystemen zitten ventilatoren om de warmte te reguleren. Smartphones hebben helaas geen ventilatoren waardoor ze gevoeliger zijn voor de warmte. In gewone omstandigheden heeft de smartphone geen problemen, maar het is een ander verhaal bij temperaturen boven de 35 graden. Gelukkig hebben de meeste fabrikanten een beveiliging tegen oververhitting ingebouwd. De smartphone gaat op slot als hij te heet wordt. Je krijgt dan de melding dat het toestel moet afkoelen.

Dit zijn de valkuilen waar je op moet letten

(Langdurig) opladen . Er is pas echt een risico bij hele hoge temperaturen. De accu is erg gevoelig voor de hitte. Laadt dus op wanneer het koeler is, bijvoorbeeld ’s ochtends en ’s avonds.
In de auto. Een snikhete auto is niet fijn voor jou maar ook zeker niet voor je smartphone. De temperatuur in de auto stijgt al snel boven de 40 graden, waardoor de telefoon ook veel warmer wordt. Daarbovenop wordt de processor van de telefoon warmer en trekt het zwarte scherm veel hitte aan. Ondanks dat de airco voor jou voor verkoeling zorgt, is dat niet het geval voor je smartphone.
Smartphone in directe zonlicht. Je telefoon houdt in één keer direct veel warmte vast. Dat komt mede door het zwarte scherm of door de donkere achterkant, dat veel hitte aantrekt. Lig je op het strand, leg dan je telefoon onder je badhanddoek.
Intensieve apps . Een smartphone kan natuurlijk prima zware software aan, zoals games. Bij gebruik van intensieve apps is de processor harder bezig waardoor die warmer wordt. Reken daar een temperatuur van 35 graden bovenop en je hebt een extreem warme smartphone. Zorg dat je verschillende functies uitzet, zoals wifi, bluetooth en overige achtergrond-apps.  Al deze functionaliteiten zorgen namelijk voor extra warmte.

Telefoon toch oververhit? Dit kun je doen

Stop met opladen. De accu wordt opgewarmd door het oplaadproces. Je telefoon wordt natuurlijk opgewarmd, maar het kan ook leiden tot accuproblemen.
Haal het hoesje eraf. De warmte kan dan beter ontsnappen.
Zet het toestel uit. Hierdoor wordt de processor niet opgewarmd door de achtergrond-apps. Wacht vervolgens minimaal 15 minuten voordat je je smartphone weer aanzet.
Leg je smartphone op een koele plek. Het mocht al duidelijk wezen dat een smartphone in de zon geen goed idee is. Leg je smartphone dan ook op een koele plek, bijvoorbeeld in de schaduw. Doe je telefoon niet in de koelkast! Door de temperatuurwisseling kan de schade groter zijn. Wel kun je het toestel eventjes voor de ventilator houden.
Vliegtuigmodus inschakelen . Wifi en bluetooth kunnen een telefoon verder opwarmen. Als je je smartphone in vliegtuigmodus zet, dan worden de antennes uitgeschakeld.
Bron: Nu.nl, AD
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor