Webwinkelen buiten EU? Op deze kosten moet je letten
29-07-2019
•
leestijd 2 minuten
•
1381 keer bekeken
•
Veel consumenten winkelen online over de grens, omdat spullen in buitenlandse webshops wél leverbaar zijn of simpelweg goedkoper. Met welke extra kosten kun je te maken krijgen als je bijvoorbeeld uit China of de VS iets bestelt? We zetten het voor je op een rij!
Houd rekening met extra kosten douane
Koop je in een EU-land iets online dan betaal je geen extra's voor de invoer van je pakket. Bij webwinkelen in een niet EU-land gelden andere regels! Veel mensen shoppen graag uit China of de VS. Goede kans dat je rekening moet houden met extra kosten zoals btw of invoerrechten, die door
de douane
in rekening worden gebracht.
Controleert douane pakketje? Levering mogelijk later
Het kan ook zo zijn dat je niet van dit soort inklaringskosten hoeft te betalen. Er komen namelijk zoveel zendingen Nederland binnen dat de douane geen 100 procentscontrole kan uitvoeren. De levering kan met enkele weken vertraagd worden als je pakket wél wordt gecontroleerd. Het post- of koeriersbedrijf brengt je hiervan op de hoogte.
Bestelling geplaatst tot en met 22 euro? Géén extra's
Koop je iets dat 22 euro of minder kost in een niet EU-land? Dan betaal je niks extra's. De verzend- of verzekeringskosten tellen hierbij niet mee voor de 22 euro.
Bestelling van meer dan 22 euro? Wél extra betalen
Voor pakketten vanaf 22,01 euro wordt het opletten. Hierover ben je btw (vaak 21 procent) over verschuldigd. Let op: de verzend- of verzekeringskosten tellen wél mee.
Meer dan 150 euro? Oók invoerrechten verschuldigd
Bij duurdere bestellingen krijg je niet alleen met btw te maken, zoals hierboven beschreven. Bij online aankopen die meer kosten dan 150 euro ben je ook invoerrechten verschuldigd.
Afrekenen bij post of koerier
De extra btw en/of invoerrechten reken je af bij de bezorger van je pakket of bij het ophaalpunt. Het postbedrijf rekent daarnaast ook nog afhandelingskosten. Die kunnen per bedrijf verschillen.
Hogere kosten dan verwacht? Bezwaar maken kan
Moet je de bezorger méér betalen dan je had verwacht? Check dan of er door de douane belasting over een verkeerd product is berekend. Of, controleer of de waarde van je bestelling lager is dan het bedrag waarover de belasting is berekend. Is dit het geval dan kun je bezwaar maken! Je hebt twee opties:
1. Laat het post- of koeriersbedrijf bezwaar maken bij de douane tegen de invoerrechten. Doe bij het post- of koeriersbedrijf navraag hoe dat werkt, omdat bedrijven ieder hun eigen methode hebben.
2. Optie twee is zelf bezwaar maken, middels een brief naar de douane in Nederland. Je leest hier op de
website van de Belastingdienst
wat je precies moet vermelden in je bezwaarbrief!
Let op: kosten terugsturen soms voor eigen rekening
Tot besluit: bedenk dat je bij sommige shops van buiten de EU de verzendkosten van je retourzending zelf moet betalen. Dit kan prijzig zijn! Kijk daarom op de website naar informatie hierover, als je iets gaat bestellen.