Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Van allergiemeter tot paraplumelder: wat is de beste weer-app?

09-10-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
8622 keer bekeken
  •  
zon 930
Weer-apps: we maken er allemaal vrijwel dagelijks gebruik van. Even kijken of de paraplu mee moet en of het niet beter is om een extra trui aan te trekken. Wij testten vijf veelgebruikte apps op gebruiksgemak en accuratesse: Buienradar, AccuWeather, Google, Weeronline en KNMI.

Hoe accuraat is de temperatuursvoorspelling?

Voor deze review hebben we bijgehouden welke app de temperatuur het beste voorspelt. In week 38 noteerden we van alle geteste apps de voorspellingen voor de komende negen dagen. Als meetpunt hebben we gekozen voor De Bilt. Vervolgens hebben we na die periode van negen dagen de balans opgemaakt door te kijken hoe ver de voorspellingen afweken van de officieel (door het KNMI) gemeten temperatuur bij het weerstation in De Bilt. Daaruit kwamen gemiddeld genomen de volgende verschillen:
Google, die zijn voorspellingen baseert op de website weather.com, zat er in die negen dagen het dichtst bij qua temperatuur. Gemiddeld genomen zat de app er 0,03 graden naast. Weeronline, de app met de meeste sterren (zie de review hieronder), is in gebruik weliswaar het prettigst, maar qua temperatuurvoorspelling is hij gemiddeld met één graad in de plus iets te optimistisch. Op de vierde voorspelde dag was de werkelijke maximumtemperatuur in De Bilt zelfs 3,6 graden lager dan in deze app was vermeld.

Welke waardering krijgen de weer-apps?

Buienradar

Buienradar
Dit is de populairste weer-app van de vijf. De meeste mensen zullen de app gebruiken om – de naam zegt het al – te kijken of het op korte termijn gaat regenen. Als je de app opent komt de radar meteen tevoorschijn. Wij testten de gratis app, op de beginpagina is dan ook reclame te zien. Heb je daar geen trek in, kun je een jaarabonnement nemen. Verder is de temperatuur per uur voor de komende dag af te lezen. Een extraatje ten opzichte van andere apps is het filenieuws helemaal onderaan. Best handig, maar met weer heeft het weinig te maken. Bovendien draagt het bij aan het al drukke beginscherm. Verder kun je speciaal voor de app gemaakte weervideo’s bekijken, opgenomen in de RTL-nieuwsstudio. Ook kun je ook een melding krijgen als het in jouw buurt gaat regenen. Daarnaast zijn er radars, grafieken en kaarten voor onder meer motregen, gevoelstemperatuur en windkracht.
Download voor Android
Download voor iOS

AccuWeather

Accuweather
Een misschien iets minder bekende weer-app is AccuWeather. Op het eerste scherm wordt vermeld wat de komende dag anders maakt in vergelijking met de dag ervoor. Ook vind je er meteen de gevoelstemperatuur, de UV-index en windsnelheid. De app bevat, net als Buienradar, reclame. Je kunt de advertenties verwijderen door de app te kopen. Verder kun je de radar bekijken en weernieuws vinden, al is dat laatste niet alleen toegespitst op Nederland. Het laat veelal weerextremen zien of juist mooie weerbeelden van over de wereld. Een mooie toevoeging is de allergiemeter voor mensen met hooikoorts of huisstofmijt, net als de melder die aangeeft of je beter een jas kunt aantrekken of je je paraplu moet meenemen.

+ Vergelijking met vorige dag

+ Allergiemeter

+ Jas- en paraplumelder

– Reclame

Download voor Android
Download voor iOS

Google

Google
Dan de Google weer-omgeving. Met een kanttekening: dit is geen app die je kunt downloaden. Op Android-telefoons werkt het als volgt. Open de Google-app, die standaard op Android-telefoons is te vinden. Na het typen van ‘weer + plaatsnaam’ krijg je de vraag of je de ‘weer-app’ wilt toevoegen aan je startscherm. Vanuit daar werkt Google’s weerfunctie hetzelfde als een ‘normale’ weer-app. Daar kun je in één oogopslag alles zien wat je mag verwachten van een weer-app, inclusief een curve waarin de hoogste stand van de zon wordt getoond met tijden van zonsop- en ondergang. Ook is de windsnelheid per uur overzichtelijk in tabelvorm weergegeven. Op iPhones kun je de voorspellingen van Google in beperkte mate bekijken. Dit doe je door in Google’s zoekmachine het woord ‘weer’ in te typen, gevolgd door een plaatsnaam. Je krijgt dan een slider te zien met per uur de kans op neerslag, luchtvochtigheid en windsnelheid. De voorspelling is voor tien dagen.
Deze 'app' is dus niet te downloaden, maar wel te gebruiken op Android.

Weeronline

Weeronline
Ook in de top-10 van meest gedownloade weer-apps staat Weeronline. De app oogt strak: duidelijke blokken vullen het beginscherm. Er staat weinig informatie in en dat oogt prettig. Je kunt vanuit de blokken doorgaan naar uitgebreidere informatie zoals een 48-uursverwachting en het weer voor het komende uur. In de app vind je voor elke dag een weercijfer die de dag beoordeelt. Er worden zelfs cijfers gegeven voor de geschiktheid van allerlei activiteiten waaronder wandelen, fietsen en barbecueën. Ook zijn er zon- en regengrafieken aanwezig en kun je, vrij verrassend, zien in welke mate het weer kans geeft op migraine- en reumaklachten. Blokken met dit soort informatie, die je in het beginscherm vindt, kun je naar wens in- en uitschakelen. Wil je de app gebruiken zonder advertenties, dan zul je een jaarabonnement moeten nemen.
Download voor Android
Download voor iOS

KNMI

KNMI
Tot slot de officiële weer-app van ’s lands bekendste weerinstituut, het KNMI. De app van het Koninklijke Nederlands Meteorologisch Instituut opent met de huidige temperatuur, windsnelheid en windrichting. Daaronder zie je een bewegende regenradar met de temperatuur en de neerslagkans per uur. Er zit een aantal verborgen elementen in die je pas ontdekt door te proberen. Zo krijg je door op ‘verwachting’ te drukken een uitgebreide weersverwachting in tekst zien. Ook komt de windrichting en -snelheid pas tevoorschijn bij het drukken in de weertijdlijn, en zie je de neerslagvoorspeller pas als je de regenradar uitklapt. Verder toont de app een curve van hoe de temperatuur zal verlopen, al is het niet duidelijk wat de extra lijnen in de grafiek betekenen. Je kunt verder vooruitkijken als je door de grafieken scrolt, maar ook dit is wederom in eerste instantie info die verborgen is. De afwezigheid van menu’s valt op: alles bevindt zich in één scherm. Via de instellingen kun je meldingen aanzetten voor KNMI’s weercodes geel, oranje en rood.
Drieëneenhalfsterren review
Download voor Android
Download voor iOS

Meer over:

app reviews
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor