Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Zeg vaarwel tegen je spullen!

23-08-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
272 keer bekeken
  •  
minimaliseren minimalisme 930
Onder het motto ‘minimaliseren kun je leren’ zijn we voor jou in de opruimtips gedoken. Kassa zet 7 tips op een rij en deelt een uitdaging.

1. Begin klein

Denk je aan minimaliseren, dan denk je misschien aan mensen die vijftien kledingstukken en alleen het hoognodige meubilair in huis hebben. Zo hoef jij niet te zijn. Het boek ‘Op orde!’ van Gera van den Berg omschrijft minimaliseren als volgt: “Minimaliseren betekent dat je ernaar streeft alleen dat in je leven en in je huis te hebben wat je écht gebruikt en belangrijk vindt.” Kortom: minimaliseren betekent simpelweg genoegen nemen met minder. Minimaliseren gaat niet enkel om spullen, maar ook om mensen en activiteiten. Denk aan de tijd die je aan mensen of activiteiten besteedt. Tijd is ook een kostbaar bezit.
Toch zijn spullen een goed startpunt voor je minimalistische bestaan. Ga alle spullen in je huis af (ja, dat klinkt als veel werk). Om dit behapbaar te maken, start je bij één ruimte. Begin bij de dingen die je het makkelijkst weg kunt doen, zoals items die je dubbel hebt. Hierdoor leer je hoe makkelijk het is om spullen weg te doen.

2. Prioriteer wat belangrijk is

Hierna prioriteer je de minder makkelijke spullen, activiteiten en mensen in je leven. Stel de belangrijke dingen boven de dingen die je niet zo belangrijk vindt. Dat klinkt heel hard, maar zorgt voor focus en vereenvoudiging in je besluitvorming op de meeste gebieden van je leven.
Voor het prioriteren hebben we enkele handige vragen opgesteld:
-       Wat is belangrijk voor mij?
-       Waar geef ik het meeste om?
-       Gebruik ik dit?
-       Voegt dit waarde toe aan mijn leven?
-       Is dit iets waar ik van houd?
-       Is dit een als-dan of wat-als item? (items die je bewaart indien het óóit van pas komt)
-       Zou ik dit nu opnieuw kopen als ik het in de winkel zag?

3. Is iemand anders er blijer mee?

Sommige spullen in je huis kunnen best handig zijn, maar zijn ze voor iemand anders nog handiger of maken iemand anders nog blijer. Denk aan die ene kleur lippenstift die je te weinig opdoet, die game die je maar af en toe speelt of dat boek waar je niet aan toegekomen bent.

4. Voel je niet schuldig

Ieder mens heeft items met sentimentele waarde. Het lijkt praktisch onmogelijk om deze weg te doen. Denk aan brieven van familie en vrienden, concertkaartjes of verjaardagscadeaus. Deze spullen worden vaak geassocieerd met schuldgevoel. Het wegdoen voelt als het kwijtraken van de herinnering.
Hoe ruim je dit op? Als het gaat om iets dat je van iemand anders kreeg en liever niet wilt houden, moet je bedenken dat die persoon het beste met je voor heeft. Hij of zij wil dat je gelukkig bent en zal je niet verwijten dat je iets wegdoet wat jij enkel uit schuldgevoel houdt.

5. Consumeer bewust

Als je eenmaal een meer opgeruimde en geprioriteerde omgeving hebt gecreëerd, is de volgende stap een balans vinden in wat je consumeert. Denk goed na voor je iets koopt. Koop bijvoorbeeld iets niet omdat het in de opruiming is of omdat een vriend(in) dit aanraadt. Je moet er zelf iets bruikbaars in zien en dan besluiten het te kopen. Kritisch consumeren bespaart een hoop ruimte.

6. Voorkom nieuwe onnodige spullen

Dat je nu opgeruimd bezig bent of gaat zijn, betekent niet dat anderen hier direct mee bezig zijn. Vraag voortaan ook aan anderen rekening met je te houden, bijvoorbeeld met je verjaardag. Geef aan dat je liever geen cadeau wilt, maar een leuke activiteit of maaltijd. Zeg op dezelfde wijze nee tegen souvenirs van anderen.

7. Geef spullen een vaste plek

Minimaliseren betekent niet letterlijk ‘opruimen’. Bij opruimen worden namelijk vaak spullen verplaatst of opgeborgen. Dit kan ervoor zorgen dat je je spullen niet meer kan vinden en uiteindelijk vergeet dat je iets hebt, met als gevolg dat je iets wat je al hebt opnieuw koopt. Door dingen een vaste plek te geven voorkom je dit en creëer je rust en routine. Je weet wat je hebt en leert hiermee tevreden te zijn.
Hoe deel je je spullen in? Het is handig om dingen in categorieën bij elkaar te leggen en te bewaren. Bedenk voor elk item een logische locatie in je huis. Dat is makkelijk wanneer het gaat om je keukenspullen, maar voor bijvoorbeeld je fotoboeken is dit al iets moeilijker. Spullen een vaste plek geven, scheelt tijd als je aan het opruimen bent. Je kunt opruimen ook geheel voorkomen door items na gebruik op dezelfde plek terug te leggen. Zorg dat het item dan gebruiksklaar ligt.

Challenge: 50 dingen minimaliseren

Denk jij dat je 50 dingen in een jaar tijd kunt minimaliseren? Of denk je dat het je toch iets te moeilijk is? Probeer het eens uit! Minimaliseer je spullen in allerlei categorieën, zoals bijvoorbeeld decoratie, schoenen en boeken. Gooi dingen niet weg, maar verkoop, doneer of recycle deze spullen. Er is vast iemand anders die er heel gelukkig van wordt. 
Bron: Clean My Space, Flow Magazine, Op orde!, Growthinkers, Simple Living, The Green Guide
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor