Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Belasting op waterleiding stijgt fors met 27%

06-02-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft de opbrengst van gemeentelijke heffingen in kaart gebracht. Daaruit blijkt dat dit jaar de precariobelasting met 27% zal stijgen. In 2015 was de precariobelasting ook al de snelst stijgende gemeentelijke belasting, maar in 2016 is de stijging hoger.

 Precario kan door gemeenten worden geheven op onder andere kabels, leidingen onder de grond en dus ook waterleidingen. De voornaamste reden van het heffen van precario door gemeenten is om hun begrotingstekort op te vullen, blijkt uit onderzoek van Kassa.

Onzichtbare en oneerlijke belasting
Drinkwaterbedrijven maken zich zorgen over de precarioheffing door gemeenten op hun leidingen. Steeds meer gemeenten heffen precariobelasting, maar voor de burger blijft dit onzichtbaar, omdat het namelijk indirect en onzichtbaar via de rekening van het nutsbedrijf verloopt en niet rechtstreeks door de gemeente. Ook is het een oneerlijke belasting, omdat de ene gemeente er wel voor kan kiezen om precario te heffen (om zogenaamd het waterleidingnet te onderhouden) waar een andere gemeente ook gebruik van maakt, maar geen precario heft en dus niet meebetaalt aan het onderhoud van het net.
Tweede Kamer wil afschaffing precario
Eind november heeft de Tweede Kamer ingestemd met een motie voor de afschaffing van de precariobelasting. Sinds 2004 zijn er diverse moties ingediend om aandacht te vragen voor deze onwenselijke belasting. Volgens Kamerlid Norbert Klein van Partij Klein, durft minister Plasterk niet zomaar de wet te wijzigen. "Kamerbreed is er een motie aangenomen om de heffing van precariobelasting af te schaffen. De minister heeft de wet niet gewijzigd. Als hij het wijzigt komen de gemeenten met een tekort van €250 miljoen te zitten. Gemeenten zullen dit geld bij Plasterk komen eisen en die heeft dat niet. Ook kunnen de gemeenten de staat voor de rechter slepen vanwege misgelopen inkomsten. Daarom is de motie na elf jaar dat hij is aangenomen, nog steeds niet uitgevoerd", zegt Klein.
Politiek gevoelig
Volgens Kamerlid Klein ligt de precariobelasting politiek gevoelig, ondanks dat er een brede steun is voor de afschaffing. "Kamerleden hebben moeite met zich hiervoor te willen verantwoorden." De VVD en PvdA zullen niet snel reageren, omdat ze hiermee de coalitie in gevaar brengen. De partijen kunnen elkaar niet afvallen, de VVD kan geen kritiek op Plasterk geven voor het niet uitvoeren van de wet en andersom”. GroenLinks heeft tegen de motie gestemd en daardoor voor de belastingen. Volgens Klein doet GroenLinks het nu goed in de peilingen en het laatste dat zij zullen doen, is op nationale televisie vertellen dat ze voor het belasten van de burger op hun eerste levensbehoefte zijn, zegt Klein. Doordat dit zo gevoelig ligt is er volgens Klein een soort pingpongspel ontstaan.
Vitens
De woordvoerder van drinkwaterbedrijf Vitens zegt niet meer door gemeenten naar voren geschoven willen worden om belasting te innen. Zij vinden dat gemeenten andere manieren van belastingheffingen moet vinden in plaats van de burger op hun eerste levensbehoefte te belasten. Een belasting opleggen vindt Wesselink prima, maar belasting op drinkwater vindt hij te ver gaan. Volgens Wesselink proberen ze bij Vitens al jaren de kosten op water laag te houden, maar door de invoer van precario of de verhoging daarvan, kan de belasting op de waterleiding op je waterrekening tot €50 oplopen en wordt het voor sommige mensen onbetaalbaar. Met het invoeren van precario zijn zij bang dat sommige gezinnen de kosten niet meer kunnen betalen en Vitens ook nog eens de boeman moet zijn, om bij de arme gezinnen het water af te sluiten.
Algemene beschouwingen
In het voorjaar worden tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer gesproken over de precariobelasting op waterleidingen. Er wordt dan gezocht naar alternatieve inkomstenbronnen voor gemeenten mocht de belasting worden afgeschaft. Wesselink hoopt op een goed resultaat, maar wijst erop dat er al elf jaar hierover gesproken wordt. Wesselink zegt dat Vitens in de tussentijd door gaat met lobbyen, de consument blijft informeren en rechtszaken tegen gemeenten blijft voeren om de precario of te schaffen. Wil je weten of er in jouw gemeente precario wordt geheven of geheven gaat worden, klik dan hier .
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor