Op een gemiddelde dag eet maar liefst 92 procent van de Nederlanders van 15 jaar en ouder brood, weet het Nederlands Bakkerij Centrum. Dat zijn flink wat boterhammen! En dus ook flink wat broden die je graag goed wilt bewaren voor de volgende dag. Maar hoe doe je dat eigenlijk het beste?
Veel producten blijven langer goed in de koelkast, maar voor brood geldt het tegenovergestelde. Zetmeel in brood laat bij temperaturen tussen -5 en 5 graden Celsius water los. Daardoor droogt brood sneller uit en wordt het eerder oud.
Maak je de avond van tevoren al een broodje klaar voor school of werk met gekoeld beleg, zoals kipfilet? Bewaar het dan altijd in de koelkast. Zeker bij kip of vleeswaren is dit belangrijk, omdat ze bij hogere temperaturen sneller kunnen bederven. Het brood zelf kun je daarentegen dus beter buiten de koelkast bewaren.
Weet je al dat je een brood niet binnen een paar dagen op krijgt? Dan is invriezen de beste optie. Heb je net een vers brood bij de bakker gehaald of zelf gebakken en is het nog warm? Laat het brood dan eerst helemaal afkoelen voordat je het in een diepvriesbestendige zak stopt. Doe je dat niet, dan ontstaat er condens in de verpakking, waardoor het brood bij het ontdooien klef wordt.
Wil je brood liever op het aanrecht of in een keukenkastje bewaren? Doe het dan in een broodzak en leg die in een broodtrommel. Zo blijft het beschermd tegen lucht en uitdrogen, maar kan het nog wel een beetje “ademen”. Heb je geen broodtrommel? Gebruik dan een papieren zak, een plastic zak of wikkel het brood in een schone theedoek.
Er zijn verschillende soorten zakken waarin je brood kunt bewaren. Welke verpakking het beste is, hangt af van het soort brood.
Zacht brood blijft bijvoorbeeld goed mals – dat wil zeggen: licht vochtig en veerkrachtig wanneer je erop drukt – in een plastic zak.
Voor een brood met een krokante korst is plastic juist minder geschikt, omdat de korst dan sneller zijn bite verliest. In dat geval kun je het brood beter in een papieren zak bewaren, zodat de korst knapperig blijft.
De papieren broodzak met paraffinelaagje is eigenlijk de ideale middenweg. Door het dunne paraffinelaagje blijft de lucht beter in de zak en wordt het verdampte vocht vastgehouden. Dat voorkomt uitdroging, zonder dat de korst slap wordt.
Mocht je niet telkens een papieren of plastic broodzak willen weggooien, dan kun je ook een katoenen broodzak aanschaffen. Doordat je deze kunt wassen, gaat hij erg lang mee. Let er wel op dat je hem wast volgens de aanwijzingen van de fabrikant. Een katoenen broodzak helpt om de versheid van brood te behouden door te voorkomen dat het uitdroogt. Hij beschermt het brood tegen de lucht en vochtverlies, waardoor het langer een knapperige korst behoudt en mals blijft.
Invriezen is dé manier om brood langer te bewaren. Ga je brood invriezen? Doe dat het liefst binnen een uur na aankoop, zodat er nog nauwelijks vocht is verdampt. Dan blijft de structuur na het ontdooien het beste behouden. Brood invriezen kan op twee manieren:
Gebruik altijd luchtdichte, diepvriesbestendige zakken. Doe je dat niet, dan kan het brood last krijgen van ‘vriesbrand’: ijskristallen op de korst waardoor die uitdroogt en hard wordt.
In de diepvries blijft brood vier tot zes weken goed. Je kunt op de site van het Voedingscentrum je specifieke brood invullen en checken hoelang het houdbaar is in de vriezer. Daarna kun je het vaak nog eten, maar neemt de kwaliteit af en wordt het droger.
Tip: schrijf de invriesdatum op de verpakking, zodat je weet welk brood je als eerste moet gebruiken.
De kwaliteit van brood na invriezen hangt af van het deeg.
De makkelijkste manier om brood te ontdooien is door het uit de diepvries te halen en het op kamertemperatuur te laten ontdooien.
Heb je haast, dan kan de magnetron uitkomst bieden, maar gebruik altijd een laagvermogen en doe dit niet te lang. Anders droogt het brood uit.
Brood uit de diepvries kun je na het ontdooien beter niet een tweede keer invriezen. De voedingsstoffen blijven wel aanwezig, dus ongezond is het niet. Maar de korst en de structuur hebben flink te lijden onder nog een ronde invriezen en ontdooien. Het resultaat is een slap en minder smakelijk brood.
Toch wat sneetjes over die niet meer kakelvers zijn? Weggooien hoeft niet meteen. Brood met een harde korst, stokbrood of afbakbroodjes kun je met een beetje water en een paar minuten in een hete oven (180-200 graden) weer krokant maken. Zacht brood kun je even in het broodrooster doen.
Oud brood is bovendien ideaal om opnieuw te gebruiken: maak er wentelteefjes of croutons van, of maal ze tot paneermeel. Zo geef je oud brood eenvoudig een tweede leven.
Bronnen: Het Voedingscentrum, Algemeen Dagblad, 24Kitchen, NBC, Brood.net, Bakkerijvdberg.nl, Wimkoelman.nl, Thuisbakkerswinkel
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!