Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Bij vergoeding kinderorthodontie steeds vaker wachttijd

06-12-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
78 keer bekeken
  •  
beugel 1127
Een kwart van de verzekeraars zal in 2020 een wachttijd hanteren van een jaar bij één of meerdere aanvullende pakketten die orthodontie voor kinderen jonger dan achttien jaar dekken, blijkt uit de Datamonitor Zorgverzekering van Independer.
Dit jaar was dit bij minder dan een vijfde (namelijk 18,5 procent) van de verzekeraars nog het geval. Er zijn nu ten opzichte van 2019 vijf nieuwe verzekeraars die in 2020 een wachttijd gaan hanteren. Vaak is dit het geval bij de uitgebreide pakketten.

Stelling: met wachttijden zijn we solidair

Een wachttijd houdt in dat je eerst een jaar bij een bepaalde verzekeraar verzekerd moet zijn voor je gebruik mag maken van de desbetreffende verzekering. Joris Kerkhof, expert zorgverzekeringen bij Independer, stelt dat we solidair zijn aan elkaar als we een jaar eerst premie betalen zonder er zelf gebruik van te maken. Zo zouden we er met zijn allen voor zorgen dat de premies niet verder stijgen.

Geen wachttijd bij kleinere aanvullende verzekering

Het bovenstaande betreft dus vooral de uitgebreide verzekeringspakketten. Wie een kleinere aanvullende verzekering kiest, zoals een verzekering voor een beugel van vijfhonderd euro of lager, zal meestal niet te maken krijgen met een wachttijd. Echter, als men kijkt naar de gemiddelde kosten voor een beugel, liggen deze tussen de twee à drieduizend euro verspreid over twee à drie jaar. Om deze kosten te dekken, kom je met een kleinere aanvullende verzekering niet goed uit de bus en zul je vaker moeten gaan voor een uitgebreid pakket.

Aantal pakketten verminderd

Naast dat er een toenemend aantal pakketten met een wachttijd is, is tevens het aantal orthodontiepakketten verminderd. In 2019 waren er nog 81 aanvullende orthodontieverzekeringen. In 2020 zullen dit er nog maar 72 zijn.

Betaalbaar houden van aanvullende pakketten

De laatste jaren zijn ook andere aanvullende pakketten aangepast. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat mensen het aanvullend pakket als een soort strippenkaart zijn gaan gebruiken. Als mensen met een aanvullend pakket een aantal behandelingen verzekeringen en deze aan het eind van het jaar nog open hebben staan, zullen ze deze vaak nog opmaken, meldt Kerkhof. Dat zorgt ervoor dat aanvullende pakketten voor verzekeraars duurder worden, wat vervolgens terug te zien is in onder andere de premie.
Voor mensen met een kleinere portemonnee is dit slecht nieuws. Volgens Kerkhof moeten we erop letten dat deze groep niet het slachtoffer wordt van een veranderd gebruik van aanvullende pakketten.
Om onder de dure orthodontistafspraken uit te komen, gaan een hoop mensen ook over op doe-het-zelfbeugels. Hoe betrouwbaar zijn deze? Kassa zocht het 23 november 2019 voor je uit.
Bron: Independer
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor