Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Bijna 17.000 jongeren naar Halt in 2013

16-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Logo_Halt.jpg
Afgelopen jaar zijn 16.820 jongeren doorverwezen naar Halt. Dat is ongeveer gelijk aan de afgelopen drie jaar. 74 procent van de jongeren die bij Halt terechtkomen zijn jongens, 26 procent meisjes. Dat blijkt uit de jaarcijfers die Halt woensdag heeft gepubliceerd.
Vernieling
Meisjes worden het vaakst doorverwezen vanwege spijbelen en vermogensdelicten. Meestal gaat het in die laatste categorie om winkeldiefstal. Jongens komen dan weer vaker bij Halt terecht na baldadigheid of vernieling. Rond de jaarwisseling zijn 1644 jongeren doorverwezen naar Halt (98 procent jongens) vanwege vuurwerkovertredingen. Het jaar ervoor waren dat er net iets meer.
Inzicht in gevolgen
Het doel van een Halt-straf is dat een jongere die de fout in is gegaan, inzicht krijgt in de gevolgen van zijn daden. De jongere biedt excuses aan aan zijn slachtoffer, vergoedt de schade en doet een leeropdracht. Bij dit alles worden de ouders actief betrokken.
De jongere komt op deze manier niet in aanraking met justitie en krijgt dus geen strafblad. ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor