Bijna de helft (47%) van de Nederlanders vanaf 4 jaar bewoog vorig jaar niet genoeg, meldt het CBS. Dit aandeel voldeed niet aan de richtlijnen van de Gezondheidsraad. Volgens deze adviezen zouden volwassenen wekelijks ten minste 2,5 uur matig intensief moeten bewegen, zoals lopen, fietsen of zwemmen en kinderen dagelijks minstens een uur.
Er zit weinig vooruitgang in de beweegdrift van de Nederlanders, blijkt uit een vergelijking met eerdere jaren. Wel zijn meer kinderen van 4 tot 12 jaar en mensen van 75 jaar of ouder vorig jaar voldoende gaan bewegen. De kinderen tot 12 jaar speelden vaker buiten en liepen ook vaker naar school, de senioren gingen vaker aan de wandel.
In 2021 voldeden 18- tot 65-jarigen (48 procent) minder goed aan de beweegrichtlijnen dan in de periode van 2018 tot en met 2020 (50 tot 56 procent). Vooral tot 35 jaar werd er minder gefietst.
Het statistiekbureau hield een gezondheidsenquête en stelde een leefstijlmonitor op in samenwerking met gezondheidsinstituut RIVM. In hoeverre het allemaal met corona te maken heeft, is lastig te zeggen. Er werd de mensen naar hun gedrag in een 'normale' week gevraagd, maar een normale week was in coronatijd een veranderend begrip. Daarbij leken veel mensen te gaan wandelen, maar waren sportscholen veelvuldig dicht en mocht er vaak niet in groepsverband worden gesport.
Bij Kassa hebben we in het verleden aandacht besteed aan zogenoemde Gecombineerde Leefstijlinterventies. Dit traject van het Rotterdamse Erasmus MC volgen ze om hun gedrag te veranderen met als doel een gezonde leefstijl te ontwikkelen. Kassa volgde in 2021 de ups en downs van de deelnemers. Bekijk hieronder de resultaten!
Bron: CBS/ANP
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!