Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Binnenkort op vakantie? Dit moet je weten over het coronapaspoort

07-07-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
8491 keer bekeken
  •  
1127vakantie
Ga je deze zomer naar het buitenland op vakantie, dan is de kans groot dat je iets moet laten zien om te bewijzen dat je geen corona hebt. Het meest voor de hand liggende is de CoronaCheck-app. Wij leggen je uit hoe je ‘m kunt gebruiken, welke landen wat accepteren en welke alternatieven er zijn.
Voordat je verder leest, eerst een kleine disclaimer. Alles regels die in dit artikel genoemd worden, zijn gebaseerd op de gele kleur die Nederland heeft op de Europese besmettingskaart. Het is niet gezegd die kleur hetzelfde blijft. Dat er de komende weken regels veranderen, is dus ook niet uitgesloten.
Als het aantal besmettingen toeneemt, kleurt Nederland niet langer geel, maar oranje of zelfs rood op de Europese besmettingskaart. Dat laatste kan betekenen dat niet-gevaccineerde reizigers die naar het buitenland de eerste 14 dagen van hun verblijf in quarantaine moeten.

Zo werkt de app

Voor nu gaan we ervan uit dat Nederland geel blijft. Op dit moment is een QR-code in de CoronaCheck-app nog voldoende om aan te tonen dat je geen corona hebt. De app is namelijk een geldig EU Digitaal Corona Certificaat (DCC). Dat betekent dat de QR-codes in alle EU-landen erkend worden. Ook in niet EU-landen Noorwegen, Zwitserland, IJsland en Liechtenstein is het certificaat een geldig bewijs.
De CoronaCheck-app kun je zien als een digitale portefeuille waarin je een vaccinatie-, test- of herstelbewijs kunt bewaren. Met één van de drie bewijzen wordt je in alle EU-landen toegelaten. Je kunt een QR-code aanvragen door binnen de app in te loggen met je DigiD. Op die manier kan de app inzien of je bent gevaccineerd, een test hebt gehad of al een keer besmet bent geweest.
Heb je geen smartphone, wil je geen Check-app of vind je het gewoon fijn om een papieren bewijs bij je te hebben? Dan kun je de QR-code ook printen. Via deze website van de overheid kun je een afdrukbare code aanvragen.

Vaccinatie

Na volledige vaccinatie bij de GGD kun je vrijwel gelijk een QR-code aanmaken. Voor mensen die zich bij de huisarts hebben laten vaccineren, kan het mogelijk iets langer duren. Ook zij kunnen de nodige gegevens uiteindelijk via hun DigiD in de app plaatsen.
Wie wel is gevaccineerd, maar geen gebruik wil maken van QR-codes, kan ervoor kiezen om het Gele Boekje te gebruiken. De vijf populairste vakantielanden (Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië, Oostenrijk) accepteren een corona-stempel in dat document. In Duitsland heb je zelfs dát eigenlijk niet meer nodig. Sinds deze maand geldt Nederland namelijk niet meer als risicogebied voor de oosterburen. Mensen die met het vliegtuig komen, moeten nog wel een bewijs laten zien.

Mitsen en maren

Hoewel de Check-app in alle EU-landen dus een geldig bewijs is, zit er een addertje onder het gras. Waar sommige landen de QR-code direct na vaccinatie al accepteren, doen andere landen dat pas na twee weken.
Op de website van buitenlandse zaken kun je per land het reisadvies inzien. Hier lees je ook wat de toegangseisen van een land zijn. Zo accepteren de meeste landen je vaccinatiebewijs pas 14 dagen nadat je volledig gevaccineerd bent. Ga je naar Frankrijk, Italië of Spanje op vakantie en heb je je prik pas vlak voor vertrek, dan zul je een testbewijs mee moeten nemen.
Andere landen zijn hier weer soepeler in. Zo accepteert Oostenrijk je vaccinatiebewijs direct na volledige vaccinatie. Ook als je ministens 22 dagen deels gevaccineerd bent, hoef je geen testbewijs mee te nemen. Slovenië hanteert per vaccin verschillende toegangseisen.. Heb je AstraZeneca, dan mag je vanaf 21 dagen na de 1e prik naar binnen. Ben je geprikt met Pfizer, dan moet je wachten tot 7 dagen na de tweede prik. Mensen die Moderna of Janssen hebben, moeten 14 dagen na de tweede vaccinatie wachten.

Hoe zit dat hier?

In Nederland is het vaccinatiebewijs nu nog direct na vaccinatie geldig. Vanaf 10 juli gaat dat veranderen. Wie pas daarna zijn tweede (of eerste als je Janssen hebt) prik krijgt, moet twee weken wachten voordat het een geldige QR-code aan kan vragen.
Bij de niet EU-landen die wel de Check-app accepteren, is het ook belangrijk om na te gaan of er nog aanvullende eisen zijn. Zo accepteert Noorwegen alleen vaccinatie- en antistof-bewijzen, ook bij kinderen ouder dan 1. Met alleen een negatief testbewijs kom je het land dus niet binnen. Als je zeker van je zaak wil zijn, kun je het beste deze website van Buitenlandse Zaken als checklist gebruiken. Hier zijn alle eisen per land op een rijtje gezet.

Testen

Als je niet volledig gevaccineerd bent, heb je een testbewijs nodig om een land binnen te komen. Via Testenvoorjereis.nl kun je een gratis afspraak voor je vakantie maken. Hier moet je onder andere aangeven of je een PCR- of antigeentest nodig hebt. Welke er nodig is om een land binnen te komen, kun je achterhalen op deze pagina van Buitenlandse Zaken.
Heb je het afgelopen half jaar corona gehad? Vanaf 12 dagen na je positieve test kun je hiervoor in de Check-app een bewijs aanvragen.
Bronnen: Rijksoverheid, Ministerie van Buitenlandse Zaken, Ministerie van Volksgezondheid, ANWB
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor