Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Blauwvintonijn vogelvrij

19-03-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
tonijn_01.jpg
Sushiliefhebbers kunnen vooralsnog opgelucht zijn. Er komt geen verbod op de internationale handel in blauwvintonijn, waarvan het rode vlees uiterst populair is als sushi.
Een duidelijke meerderheid van de deelnemers aan de driejaarlijkse Cites-conferentie in Doha (Qatar) sprak zich donderdag uit tegen een ban op de handel in de Oost-Atlantische en mediterrane blauwvintonijn. Het verbod was voorgesteld door Monaco. De extreme overbevissing van de vis, die de koning van de zeeën wordt genoemd, bedreigt de soort in zijn voortbestaan.
Onder meer Japan, dat zijn eetcultuur bedreigd zag, Libië en Turkije stemden tegen. De Europese Unie onthield zich van stemming, meldde de Britse omroep BBC. Zuid-Europese lidstaten met grote tonijnvloten, zoals Frankrijk, Italië en Spanje, voelden niets voor een onmiddellijk verbod. Daarom was de EU met een eigen voorstel gekomen met een ban pas over achttien maanden en een opdracht aan de visserij-industrie overbevissing te bestrijden. Maar ook deze regeling kreeg geen steun op de Cites-conferentie.
Vissers in de Middellandse Zee verkopen hun vangsten voor 80 procent aan Japan voor verwerking in de meest luxe en dure sushi's. In Japan kan een groot exemplaar van deze tonijnsoort ruim 100.000 euro opleveren.
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) heeft laten weten enorm teleurgesteld te zijn. Volgens WNF-adviseur Lonneke Bakker, die aanwezig is bij de conferentie, komt het verbod er niet om economische en politieke belangen. Bakker vreest gevolgen voor de ,,kleinschalige visserij omdat de blauwvintonijn een belangrijke soort is voor andere vissen. Dit besluit kan leiden tot een verlies aan andere vissoorten.''
Europarlementslid Bas Eickhout (GroenLinks), die de conferentie zondag bezoekt, noemt het afwijzen van een handelsverbod ,,onbegrijpelijk stompzinnig en kortzichtig''. Volgens hem heeft Japan door politieke koehandel veel stemmen gekocht van Afrikaanse landen, om zo nog enkele jaren sushi met blauwvintonijn te kunnen eten. ,,Japan wint dan wel deze stemming, maar ze doen zichzelf de das om: over een paar jaar is er geen blauwvintonijn meer: een pyrrusoverwinning'', aldus Eickhout.
Ook de Europese Commissie is teleurgesteld, liet ze in een verklaring weten. Het dagelijks bestuur van de EU blijft overtuigd van de noodzaak tot maatregelen voor het behoud van de blauwvintonijn.
De Cites-conferentie kon zich ook niet vinden in een verbod op de handel in ijsberen. Een resolutie van de Verenigde Staten voor een ban haalde het niet, vooral door verzet uit Europa en Canada.
De EU-lidstaten stemden unaniem tegen. Volgens hen is de ijsbeer al genoeg beschermd, omdat de handel in het dier al veel beperkingen kent. Ook smelt volgens de Europese landen het poolijs niet zo snel dat de witte beer acuut gevaar loopt.
Het WNF liet in een reactie weten dit besluit te hebben verwacht. ,,De ijsbeer wordt niet bedreigd door handel, maar door klimaatverandering'', aldus een woordvoerster. Daardoor kan volgens de criteria het dier niet op de zogenoemde lijst 1 komen, waarmee de handel in de ijsbeer zou worden verboden. ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor