Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Bloed doneren in coronatijd; wat moet je weten?

14-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
833 keer bekeken
  •  
bloeddonor bloeddonatie 1127
In 2004 doopte de Wereldgezondheidsorganisatie 14 juni om tot Wereld Bloeddonordag om aandacht te vragen voor het belang van vrijwillig bloeddonorschap. Bloed doneren ziet er alleen in 2020 anders uit dan normaal wegens corona. Daarom zet Kassa voor jou op een rij wat je moet weten over bloed doneren in deze tijd!
De bloedbank van Sanquin is ook in de corona-periode gewoon open. Bloed is namelijk te allen tijde van belang en bloeddonoren en plasmadonoren daarmee ook. De bloedbank heeft tijdens de coronacrisis zelfs een extra belangrijke functie, wegens het onderzoek naar de immuniteit voor het coronavirus via gedoneerd bloed. Hierbij kijkt de bloedbank naar de aanwezigheid van antistoffen in het bloed.
Uit de voorlopige resultaten van het onderzoek van zo’n 7000 bloeddonoren komt naar voren dat zo’n 5,5 procent van hen antistoffen tegen het coronavirus heeft ontwikkeld, meldt onderzoeksleider Hans Zaaijer. Daarmee is groepsimmuniteit nog lang niet in zicht en is een vaccin tegen het virus nodig.
Om het bloed doneren in deze periode zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen, heeft de bloedbank een aantal maatregelen opgesteld voor donors.

Kom niet doneren als je verkoudheidsklachten hebt

Zo mag je bijvoorbeeld niet langskomen als je de afgelopen veertien dagen klachten hebt gehad als neusverkoudheid, niezen, keelpijn, hoestklachten, loopneus, verhoging of koorts. Zelfs als deze klachten worden veroorzaakt door hooikoorts, mag je niet komen doneren.

Kom niet doneren als je huisgenoot klachten heeft

Als je een huisgenoot hebt met klachten als verkoudheid en koorts of koortsachtige benauwdheid in de afgelopen veertien dagen, mag je ook niet komen doneren.

Kom alleen naar de bloedbank

De bloedbank vraagt haar donoren alleen langs te komen. Neem dus geen kinderen of andere geïnteresseerden mee. Dit is nodig om de afstand tussen mensen voldoende te kunnen waarborgen.

Kom als je jonger bent dan 70

Donoren van 70 jaar en ouder worden vanwege hun eigen veiligheid gevraagd niet naar de bloedbank te komen. Ook vrijwilligers van de organisatie zelf die 65 jaar en ouder zijn, blijven wegens de richtlijn van het UVV voorlopig thuis.

Kom alleen als je een oproep hebt gehad of een afspraak hebt staan

Alleen als je een oproep hebt gehad van de bloedbank of een afspraak hebt staan voor doneren, kun je langskomen. Dit om grote drukte te voorkomen, zodat de bezoekers en de medewerkers van de bloedbank anderhalve meter afstand kunnen blijven houden.

Tekort aan bloeddonoren

In maart waarschuwde Sanquin nog voor een tekort aan bloeddonoren, meldt Hart van Nederland. Door het nieuwe coronavirus kwamen er namelijk steeds minder mensen bloed geven. De waarschuwing van de bloedbank leidde tot een stroom aan nieuwe én terugkerende donor.
Wil jij ook bloed doneren? Schrijf je dan online in als bloeddonor en ontdek aan de hand van een checklist of je bloed kunt geven. Na de inschrijving kun je je eerste afspraak plannen.
Bron: Hart van Nederland, Sanquin
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor