Borstkanker en de zorgverzekering: wat moet je weten?
11-09-2021
•
leestijd 3 minuten
•
4138 keer bekeken
•
Als je (borst)kanker hebt, heb je waarschijnlijk meer zorg nodig. Dan wil je weten: welke zorg wordt vergoed? Kan ik overstappen naar een andere zorgverzekeraar? En mag een zorgverzekeraar mij weigeren? Wij zetten uiteen waar je rekening mee moet houden en geven antwoord op veel gestelde vragen.
Bijna alle zorg die je nodig hebt voor de behandeling van borstkanker zit in je basispakket, meldt Borstkankervereniging Nederland. De basisverzekering vergoedt bijvoorbeeld de kosten voor de huisarts, medische behandeling(en) in het ziekenhuis en medicatie uit de apotheek voor noodzakelijke zorg. Welke zorg precies gedekt wordt via de verzekering, wordt elk jaar door de overheid bepaald en is voor ieder persoon gelijk.
Wel valt de zorg die je nodig hebt als je borstkanker hebt vaak eerst onder het eigen risico. Het eigen risico is verplicht 385 euro, maar kan hoger zijn, afhankelijk van voor hoeveel eigen risico je bij het afsluiten van je verzekering hebt gekozen. Pas als je het eigen risico hebt opgemaakt, wordt de rest van de zorg vergoed.
Is aanvullend verzekeren nodig bij borstkanker?
Als je gebruik gaat maken van zorg die niet in het basispakket zit, is het goed om na te denken over een aanvullende verzekering. Zo kun je je bijvoorbeeld aanvullend verzekeren voor fysiotherapie, oncologische revalidatie of voor behandelingen bij een psycholoog. Je bepaalt zelf of je dit nodig acht.
Je hoeft je niet noodzakelijk aanvullend te verzekeren bij dezelfde verzekeraar waarbij je een basisverzekering hebt afgesloten. Echter, dit is om praktische redenen vaak wel verstandig en zorgt vaak voor lagere premies.
Zorgverzekering mag weigeren voor aanvullende verzekering
Aanvullende verzekeringen kun je, net als je zorgverzekering, elk jaar in december aanpassen. De zorgverzekeraar mag wel weigeren om jou aanvullend te verzekeren. De toelating wordt namelijk op basis van je gezondheidsverleden beoordeeld. Zo maken zorgverzekeraars een risico-inschatting. Borstkankervereniging Nederland adviseert je daarom om tijdig je aanvraag voor een nieuwe zorgverzekering te starten, omdat de procedure behoorlijk wat tijd in beslag kan nemen. Dit kan leiden tot afwijzing op medische gronden.
Verzekeraar weigert verzekering vanwege risico
Over het weigeren door verzekeraars is veel discussie, aangezien (ex-)kankerpatiënten vaak te maken hebben met weigering, terwijl ze wel gezond zijn verklaard door hun arts. (Ex-)kankerpatiënten worden vaak door verzekeraars een risico genoemd. Dit gebeurt niet alleen bij aanvullende verzekeringen, maar bijvoorbeeld ook bij een overlijdensrisicoverzekering. Dat was het geval bij Liv. Lees hieronder meer over haar verhaal.
Kun je zomaar overstappen van zorgverzekeraar tijdens je behandeling?
Als je ziek bent en meer zorg nodig hebt, is het goed om na te denken of je huidige verzekeraar nog wel bij je past en aangesloten is bij de nodige behandelaars. Wie jouw zorg mag leveren en hoe jouw zorgkosten worden vergoed, hangt namelijk af van het soort zorgverzekering dat je afsluit, meldt de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK).
Soms kan overstappen leiden tot een kostenbesparing. Overstappen na of tijdens borstkanker is gewoon mogelijk, want een zorgverzekeraar mag jou niet weigeren bij het afsluiten van een basisverzekering. Daarvoor geldt namelijk een acceptatieplicht.
Bron: Borstkankervereniging Nederland, Kanker.nl, NFK, Patiëntenfederatie Nederland
Heb jij nou een vraag over verzekeringskwesties? Stel deze dan op Kassa's forum Vraag & Beantwoord! Ga hier naar alle categorieën. Heb je zelf kennis van een bepaald onderwerp? Dan kun je uiteraard anderen helpen met een consumentenkwestie! Wil je over dit onderwerp discussiëren? Dat kan onderaan dit artikel.