Het aantal klachten over de kwaliteit van postbezorging is flink toegenomen. De klachten gaan steeds vaker over post die te laat of helemaal niet aankomt, meldt toezichthouder de Autoriteit Consument & Markt (ACM).
Volgens de ACM werd het afgelopen jaar 86 procent van de post de volgende dag bezorgd. Daarmee ligt de postbezorging onder de wettelijke norm van 95 procent. Al sinds 2020 daalt de kwaliteit van de postbezorging en wordt die norm niet meer gehaald.
De Nationale ombudsman Reinier van Zutphen trok afgelopen maart in Kassa aan de bel. Hij maakt zich grote zorgen over de gebrekkige bezorging van overheidspost door PostNL en de gevolgen hiervan voor burgers. De overheid voelt zich te weinig verantwoordelijk voor de klachten hierover, stelde Van Zutphen: "Hoe de overheid zich nu opstelt is onbehoorlijk. Op deze manier komen de problemen op het bordje van de burger terecht."
Veel klachten betreft de gebrekkige bezorging door PostNL van belangrijke post van verschillende overheidsinstanties zoals het CJIB, het Openbaar Ministerie, de IND, gemeenten, het UWV en de Belastingdienst, maar óók post van rechtbanken. Post van die instanties wordt te vaak te laat of zelfs helemaal niet bezorgd, aldus de Nationale ombudsman.
Het aantal brieven dat wordt verstuurd neemt af, constateert de ACM. 95 procent van de verstuurde brieven betreft zakelijke post, waaronder ook die van overheidsinstanties. De overige 5 procent van de post is door consumenten verstuurd.
Het aantal verstuurde pakketten nam vorig jaar wel toe. Het valt de ACM daarbij op dat het aantal internationale pakketten harder stijgt dan de omzet die daarmee gepaard gaat. De toezichthouder verklaart dat verschil onder meer door de populariteit van Aziatische webwinkels, zoals AliExpress en Shein. Daar komen veel pakketjes vandaan die vaak goedkoper worden verstuurd.
PostNL merkt al langer dat steeds minder Nederlanders brieven versturen en ontvangen. De postdivisie van het bedrijf staat daardoor onder financiële druk. PostNL heeft de overheid om een tijdelijke financiële bijdrage gevraagd om de postbezorging in stand te kunnen houden. Dat is volgens het bedrijf nodig zolang de Postwet niet wordt aangepast zodat PostNL langer mag gaan doen over het bezorgen van post. Bron: ANP/ACM
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!