Bunq heeft vorig jaar meer dan 10 miljoen euro terugbetaald aan klanten die slachtoffer waren geworden van oplichting. Dit is op te maken uit het jaarverslag over 2024 van de internetbank.
Een jaar geleden regende het klachten van klanten die tienduizenden euro’s tot meer dan een ton afhandig waren gemaakt door bankhelpdeskfraudeurs, zo onthulde Kassa. Ook NRC en de NOS deden hierover verslag.
Toen de slachtoffers in grote paniek belden met Bunq om hun verdwenen spaargeld te melden, kregen zij een geautomatiseerd antwoord. De slechte bereikbaarheid van de bank leidde tot grote frustratie. Klanten beklaagden zich daarnaast over de beveiliging die afweek van de grootbanken, waardoor oplichters makkelijker hun slag kunnen slaan.
In de uitzending van 13 april 2024 liet Kassa zien dat de beveiliging van Bunq sterk afweek ten opzichte van de grootbanken. Het artikel gaat verder na onderstaande reportage.
Onduidelijk is aan hoeveel klanten compensatie is uitbetaald. In het jaarverslag benadrukt de internetbank in 2024 meerdere maatregelen te hebben genomen. "Als slachtoffers wettelijk recht hebben op compensatie, zullen we hen altijd terugbetalen. Zo niet, dan beoordelen we elke situatie zorgvuldig en passen we extra coulance toe in gevallen van schrijnende omstandigheden."
Uit gesprekken van Kassa met gedupeerden bleek afgelopen najaar dat het compensatiebedrag voor consumenten uiteen liep van grofweg 70 tot 100 procent van de geleden schade, waardoor sommige klanten veel meer terugkregen dan anderen.
Bunq waarschuwt ondertussen dat fraudeurs steeds geslepener worden en zich vaak voordoen als betrouwbare bronnen zoals bankmedewerkers, overheidsfunctionarissen of zelfs dierbaren. Dat doen ze om persoonlijke gegevens te stelen of mensen te misleiden bij het goedkeuren van frauduleuze transacties. ANP
Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!