Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Cloudopslag vol? Zo maak je meer ruimte vrij in de cloud

15-03-2025
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
23571 keer bekeken
  •  

Zit je cloudopslag bijna vol? Dan wil je niet zomaar nieuwe cloudopslag kopen. Maar met duizenden, misschien wel tienduizenden foto’s, video’s en andere documenten in je cloud lijkt een andere oplossing soms ver te zoeken. Toch kan het verstandig zijn om je gegevens in de cloud eerst op te ruimen, voordat je overweegt om nieuwe opslag te kopen. Hoe pak je dat het slimst aan?

90% van opgeslagen data is ‘digitale afval’

Zaterdag 15 maart is het ‘Digital Cleanup Day’. Een dag die meer bewustzijn moet creëren rondom je ‘digitale afval’. Zo heb je in de cloud veel gegevens – meer dan je je realiseert – opgeslagen. Terwijl we 90% van die digitaal opgeslagen data nooit meer bekijken. Daar zitten ook veel dubbele foto’s en video’s bij en documenten waar je niks meer mee doet.

Wees je bewust van waar je je gegevens opslaat

Daarnaast is er nog een belangrijke reden om meer overzicht in je cloudgegevens te krijgen: Wist je namelijk dat bijna 80% van onze Nederlandse cloudgegevens in Amerikaanse handen is? Dat maakt ons kwetsbaar. Voor iedereen die werkt met Microsoft, Apple en Google kan dat gevolgen hebben. Stel je voor dat je – door geopolitieke ontwikkelingen – ineens geen toegang meer hebt tot je financiële of medische data, contactgegevens van je vrienden of belangrijke wachtwoorden. Of de back-up van je computer, al je foto’s en video’s en nog veel meer. Wees je dus goed bewust van waar je je gegevens allemaal opslaat.

Daarnaast is de cloud ook een belangrijk verdienmodel voor Big Tech, aldus Lilian Stolk, mede-oprichter van het internetcultuurplatform ‘The Hmm’. Laat je dus niet zomaar verleiden om extra opslag te kopen.

Al om al dus een mooi moment om je digitale opslag in de cloud eens goed onder de loep te nemen en op te schonen.

Tip 1: Cleanup apps

Met behulp van handige opschoon-apps kun je jouw digitale opslag al flink makkelijk verminderen. Zoek in de appstores op apps zoals ‘Clean Up’ of ‘Duplicate Cleaners’ die gratis zijn. Pas op met apps die je een gratis proefperiode geven. Als je vergeet op te zeggen, wordt er vervolgens wekelijks een bedrag afgeschreven.

Als je liever geen app wil downloaden, kun je óók overwegen handmatig je cloud op te ruimen, en wel met de volgende tips:

Tip 2: Dubbele foto’s verwijderen

Iets wat je snel en makkelijk kunt opschonen zijn dubbele foto’s. Als je bijvoorbeeld een iPhone hebt, vind je deze in je fotobibliotheek onder ‘dubbele onderdelen’. Hierin kun je alle dubbele foto’s en video’s samenvoegen en daarmee opslag besparen.

Tip 3: Filter op datum

Je fotobibliotheek verder opschonen, kan een tijdrovende taak zijn. Om het jezelf makkelijker te maken de volgende tip. Zoek in je fotobibliotheek eens op de datum van vandaag (bijvoorbeeld 15 maart). Dan krijg je alle foto’s die je door de jaren heen op die dag gemaakt hebt. Verwijder de foto's die je niet meer nodig hebt en herhaal deze stap elke dag of elke week om zo digitale ruimte te besparen.

Tip 4: Filter op grote bestanden

Op je mobiel is dit vaak niet mogelijk, maar wanneer je bestanden op je computer of laptop verbonden zijn met een cloud, kun je deze documenten hierop filteren op grootte. Ga eens al je grote bestanden langs, bijvoorbeeld die ene video die je allang hebt bekijken. Heb je die echt nog nodig?

Tip 5: Lage resolutie

Sommige clouddiensten bieden ook de mogelijkheid aan om foto’s en video’s in een lage resolutie op te slaan, zodat deze bestanden minder ruimte innemen. Kijk of je dit in de instellingen van jouw clouddienst kunt aanpassen.

Tip 6: Afmelden van nieuwsbrieven

Ook je e-mails nemen op langer termijn veel opslagruimte in. Wanneer je een nieuwe nieuwsbrief ontvangt, kun je jezelf afvragen in hoeverre je deze nog echt leest? Is het antwoord nee? Meld je af en verwijder meteen alle e-mails van hetzelfde e-mailadres om je mailbox op te schonen en daarmee meer ruimte te creëren.

Tip 7: Lokaal opslaan

Je kunt ook jouw data uit de cloud halen of kopiëren en opslaan op harde schijven. Van je meest dierbare foto’s kun je fotoboeken maken, die je niet zo snel zult verliezen en waar je ook nog eens doorheen kunt bladeren. En je kunt ook een deel van je belangrijkste informatie uitprinten. Soms is low-tech juist heel slim.

Wil je meer weten over hoe je bewuster met al je digitale data kunt omgaan, kijk dan op www.thehmm.nl.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor