Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Compensatieregeling energielasten voor studenten komt nauwelijks terecht bij deze groep

  •  
14-06-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
440 keer bekeken
  •  
Energietoeslag 1127_

Vanwege de hoge energiekosten is er 35 miljoen uitgetrokken om studenten te compenseren voor hun extra lasten. Maar uit een rondgang van De Volkskrant blijkt dat de strikte regelgeving ervoor heeft gezorgd dat het geld nauwelijks bij deze groep is terechtgekomen.

Strikte regels verhinderen compensatie

Studenten waren uitgesloten voor de landelijke energietoeslag van 1300 euro. De studenten konden uiteindelijk via de individuele bijzondere bijstand tot 1 juli van dit jaar alsnog hun gestegen energiekosten compenseren. De strikte regelgeving zorgde er echter voor dat veel studenten toch niks ter compensatie kregen. Je mocht namelijk een maximumpercentage (wisselend per stad) van het sociale minimum verdienen, waarbij ook hun lening bij Duo meetelt als inkomen. Hiernaast moesten studenten ook over een zelfstandige woonruimte beschikken met een eigen energiecontract.

Veel aanvragen werden afgewezen 

Er zijn uit de studentensteden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Wageningen wel wat aanvragen binnengekomen, maar een groot deel hiervan werd afgewezen. Studenten zouden te veel verdienen of ze konden niet goed genoeg aantonen dat de energielasten de reden waren dat ze het momenteel financieel zwaarder hadden.

Enkel Groningen wijkt iets af: van de 600 aanvragen werden er 144 gehonoreerd, aldus de Volkskrant. Maastricht is koploper met 622 aanvragen met 242 toekenningen, waarvan 139 zelf afkomstig zijn van buitenlandse studenten.

Studentenvakbonden noemen de situatie 'krom'

Studentenvakbonden zijn boos: er is een groot budget beschikbaar gesteld, waar vervolgens maar weinig studenten gebruik van kunnen maken. “Veel studenten zijn bijvoorbeeld de afgelopen maanden extra gaan werken om alle kosten te kunnen dekken, waardoor ze nu niet aan de voorwaarden van de regeling voldoen”, zegt Annemarie Herbschleb, voorzitter van de Groninger Studentenbond tegen de Volkskrant. “Dat voelt nogal krom.”

Gemeente is vaak niet op de hoogte 

Yason Sinout, voorzitter van de Utrechtse studentenunie Vidius, laat weten dat gemeenten vaak niet weten hoe groot de groep studenten is die door de energielasten financiële problemen heeft gekregen. “Dat maakt het lastig om ze te bereiken”, zegt hij. “Studenten hebben bovendien door hun studie en een drukke bijbaan vaak geen tijd om uit te zoeken bij welke instanties ze kunnen aankloppen voor hulp.”

Door rechtzaak kunnen studenten in sommige steden wel aanspraak maken op landelijke energietoeslag

Er is nog niet bekend of studenten wel of niet voor de landelijke regeling worden uitgesloten dus gemeenten vinden het lastig om te bepalen wat er met het overgebleven geld moet gebeuren. Groningen, Wageningen, Rotterdam en Amsterdam reserveren het budget voorlopig om studenten – ook na 1 juli – te compenseren voor de gestegen energiekosten.

Utrecht heeft het budget ter beschikking gesteld aan minima die in de meest kwetsbare situatie zitten. Wel heeft de gemeente eind vorige maand aan 258 studenten een compensatie van 1800 gegeven, omdat zij een procedure hadden aangespannen.

Na een rechtszaak hebben Amsterdam, Wageningen en Tilburg besloten dat studenten nu ook aanspraak kunnen maken op de landelijke energietoeslag. Maar ook hier zorgen de strikte regels voor weinig kans op het krijgen van de toeslag. 

Bron: De Volkskrant

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor