Confettikanonnen: hoe onschuldig zijn deze feestartikelen?
22-04-2017
•
leestijd 3 minuten
•
6727 keer bekeken
•
Voor een beetje extra feestvreugde op je verjaardag, bruiloft of op Koningsdag, kun je voor nog geen euro in de winkel confettikanonnen kopen. Na een simpele draaibeweging schiet de confetti door de lucht. Hartstikke leuk natuurlijk. Maar hoe onschuldig zijn deze feestartikelen nu eigenlijk?
Confettikanon
Confettischieters zijn er in allerlei soorten en maten en zijn algemeen verkrijgbaar. Confettikanonnen werken door de hoge luchtdruk die de confettislierten met een simpele handeling door de lucht laat schieten. De aanverwante partypoppers werken op basis van kruit en hebben hetzelfde effect.
Deze producten vallen onder de categorie F1 vuurwerk. “Dit is zogeheten Fop & Scherts vuurwerk. Dat houdt in dat het het hele jaar door verkocht en gebruikt mag worden en dat de leeftijdsgrens aan wie het verkocht mag worden niet 16, maar 12 jaar is”, aldus de
Inspectie Leefomgeving en Transport
. “Het gaat daarbij om het minst gevaarlijke vuurwerk; de partypopper mag geen pyrotechnische voorwerpen uitwerpen en maximaal 16 milligram pyrotechnische stoffen bevatten.”
Ongelukken
Ondanks dat confettikanonnen tot de allerlaagste categorie vuurwerk behoren, gebeuren er helaas toch ongelukken. Zo ook bij de inmiddels 12-jarige Tijl Kok. Op zijn negende gaat het flink mis als op enkele meters afstand een confettikanon wordt afgeschoten en een hard stukje zijn oog raakt. Tijdens een operatie krijgt hij een nieuwe lens en daarna moet er nog gelaserd worden voor de staar in zijn oog. Tijl draagt nu een bril en heeft problemen met de focus van zijn oog.
Ook zangeres
Katja Henz
krijgt van dichtbij een confettikanon in haar gezicht tijdens een carnavalsoptreden, met kleine scheurtjes in het hoornvlies als gevolg. Katja komt er gelukkig beter vanaf en heeft deze week haar laatste controle gehad.
Waarschuwing Tjeerd de Faber
van Het Oogziekenhuis Rotterdam is de behandelend arts van Tijl. Hij heeft de afgelopen jaren meerdere slachtoffers van confettikanonnen behandeld. Een van hen is zelfs blind geworden aan één oog na diens ongeval.
Volgens De Faber – tevens initiatiefnemer van het
Vuurwerkmanifest
moeten we ons realiseren dat het niet om onschuldige feestartikelen gaat en dat confettikanonnen moeten worden beschouwd als “explosief vuurwerk van de lichtste categorie”. Hij vindt het niet verantwoord dat kinderen zo’n kanon zelf kunnen halen en pleit voor een leeftijdsrestrictie van 18 jaar, net als bij tabak en alcohol.
Daarnaast ziet hij het liefst een duidelijke notitie op de producten met ‘may cause eye injury’, zoals dat in Amerika bijvoorbeeld op de flessen van sparkling wines moet staan. “Nu staat er alleen in kleine lettertjes of symbooltjes dat het gevaarlijk kan zijn.”
Wetgeving
De confettikanonnen vallen onder de Europese wetgeving, waarbij duidelijke afspraken zijn gemaakt aan welke eisen het vuurwerk moet voldoen en wat voor veiligheidswaarschuwingen op een dergelijk product moeten staan. “Er zijn allerlei regels op basis waarvan de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert en testen uitvoert. Als daaraan wordt voldaan, is het de lichtste categorie vuurwerk en mag het gewoon worden aangeboden”, laat het
Ministerie van Infrastructuur en Milieu
ons weten.
“Omdat er Europees breed afspraken over zijn gemaakt, is het zo dat je veilige producten op de markt zet. Als je daar iets in wilt wijzigen, dan zijn er signalen vanuit de industrie of consumentenorganisaties. Dat zou dan in Brussel kunnen leiden tot een aanscherping van de Europese regels. Bij ons ministerie zijn dat soort signalen er niet.”
Gegevens om melding te maken van een voorval met een confettikanon, zijn
hier
te vinden.
Advies
Het advies van Tjeerd de Faber is in ieder geval om het niet te laten gebruiken door kinderen. “Want zelfs bij volwassenen kan het verkeerd aflopen. Realiseer je goed wat de risico’s zijn voor jou (als gebruiker) en je omgeving als je zo’n kanon afschiet.”